Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co się stało???

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj doświadczyłem takiej sytuacji.

Stoję na "czerwonym",autko na luzie,zapaliło się pomarańczowe,wrzuciłem na jedynkę, na zielonym ruszam....teraz tak:rozpędzałem się przy puszczonej kierownicy(oczywiście z rozsądkiem) i bardzo byłem zaskoczony.Za każdym razem kiedy wrzucałem bieg(od 1 do 3 biegu) i dodawałem gazu w celu rozpędzenia się,Uno samo skręcało w lewo.Hamulce są ok,zbieżność też jak najbardziej są ok.

W poprzednim moim poście pisałem że skrzynię mam do wymiany,więc podejrzewam że "ona" jest po części winna całej tej sytuacji.

Odnośnie jeszcze tego braku mocy na prawej półośce.Od jakiegoś czasu bardzo mocno stuka mi w prawym kole przy skręcaniu,jakby był przegub do wymiany,po sprawdzeniu przez mechanika przegub okazał się ok.jest to nieregularne stukanie a na prostej drodze tego nie słychać.Nie wiem co to może być,mechanik jest na 80% przekonany że to luzy w skrzyni.

Być może to "satelita"(dobrze mówię???) nie daje rady ze starości i podaje większą moc na lewe koło....

Napisano

Zapewne to ów rzeczony mechanizm różnicowy, skoro przegub i hamulce na bank ok, to nic już więcej nie pozostaje.

Napisano
  • Autor

> Zapewne to ów rzeczony mechanizm różnicowy, skoro przegub i hamulce

> na bank ok, to nic już więcej nie pozostaje.

Wsio ok....ale czemu "Kurczę Żyda zadeptało..."

Napisano
  • Autor

Jeszcze jedna sprawa....

Mechanik bardzo dokładnie chce sprawdzić jaką skrzynie ma mi poszukać,żeby założyć taką samą,chce sprawdzić jakieś numery i coś jeszcze....moje pytanie...ile może mu to zająć czasu i czy musi rozbierać czy też wyciągać skrzynie żeby to sprawdzić????

Napisano

> czemu "Kurczę Żyda zadeptało..."

A tego nie wiem, ale zapewne to było duże kurczę albo mały Żydek grinser006.gif

Napisano

A co do tego pukania...

jak tam mają się sworznie/wahacze?

Napisano
  • Autor

> A co do tego pukania...

> jak tam mają się sworznie/wahacze?

przedstawiłem mechanikowi sytuację którą opisałem w tym poście i powiedział,że trza jechać na trzęsawkę,być może są luzy na wahaczu...tylko że te stukanie słychać jak biorę zakręt,a na prostej drodze nie(no chyba że wpadnę w jakąś potężną dziurę)

Napisano

Na 95% stawiam że to wybity sworzeń u mnie to samo jest na prostej cisza a przy skręcaniu w jakąś wyboistą uliczkę niesie się piękne pukanie z prawej strony. Sworzeń lata jak szmata w gnieździe wahacza.

Napisano
  • Autor

> Na 95% stawiam że to wybity sworzeń u mnie to samo jest na prostej

> cisza a przy skręcaniu w jakąś wyboistą uliczkę niesie się

> piękne pukanie z prawej strony. Sworzeń lata jak szmata w

> gnieździe wahacza.

hmmm...no ale żeby aż tak waliło????I to na prostej tylko???pamiętam jak cieniasa miałem to wybity sworzeń pukał na prostej jak i na zakrętach....

Napisano

> hmmm...no ale żeby aż tak waliło????I to na prostej tylko???pamiętam

> jak cieniasa miałem to wybity sworzeń pukał na prostej jak i na

> zakrętach....

No i dlatego właśnie zapytałem.

U mnie było tak, że na zakrętach było głośne pukanie i już nie kazałem mechanikowi bawić się w wymianę sworznia tylko od razu cały wahacz zrobił i było dobrze wink.gif

Napisano
  • Autor

> No i dlatego właśnie zapytałem.

> U mnie było tak, że na zakrętach było głośne pukanie i już nie

> kazałem mechanikowi bawić się w wymianę sworznia tylko od razu

> cały wahacz zrobił i było dobrze

A ja mu kazałem całą skrzynie wymieniać rotfl.gifhahaha.gifhahaha.gifsciana.gif

Ale tak na poważnie to chyba mam nadzieje że się skapnie o co chodzi.Zadzwoni i powie że to sworzeń biglaugh.gifCo prawda skrzynia też już ma dosyć...no ale pierwsze co,to najbardziej to stukanie wpienia angryfire.gif

Napisano

> A ja mu kazałem całą skrzynie wymieniać

> Ale tak na poważnie to chyba mam nadzieje że się skapnie o co

> chodzi.Zadzwoni i powie że to sworzeń Co prawda skrzynia też już

> ma dosyć...no ale pierwsze co,to najbardziej to stukanie wpienia

Moim zdanie chyba bardziej opłaca się wymienić wahacz niż sworzeń - trochę dokładasz, ale masz dwa w jednym z głowy smile.gif

Napisano

Ja ma org fiatowskie wahacze i gniazdo nie jest wyrąbane to niech wymienia sam sworzeń. Jak gniazdo jest wyru...bane to kupuj cały wahacz tylko nie wpakuj się w gówno ale co kupić to już Ci nie doradzę każdy pisze inaczej i sam już nie wiem co kupić żeby znowu nie utopić 80zł tak jak było w moim przypadku i po 4 tyś km mieć wywalony sworzeń.

Napisano
  • Autor

> Ja ma org fiatowskie wahacze i gniazdo nie jest wyrąbane to niech

> wymienia sam sworzeń. Jak gniazdo jest wyru...bane to kupuj cały

> wahacz tylko nie wpakuj się w gówno ale co kupić to już Ci nie

> doradzę każdy pisze inaczej i sam już nie wiem co kupić żeby

> znowu nie utopić 80zł tak jak było w moim przypadku i po 4 tyś

> km mieć wywalony sworzeń.

Co do jakości części jakie wkłada mechanik w moje Uno to nie mogę narzekać.Przypuszczam że i tym razem wrzuci porządny sworzeń czy tez cały wahacz.Jak padła pierwsza diagnoza odnośnie sprzęgła(wymiana)to chciał założyć za 3 i pół stówy icon_eek.gifsama część

Powiem szczerze że jestem zwolennikiem założenia droższej części a dobrej!!!

Napisano

Tylko kolego nie wiem czy wiesz. Wyznacznik lepsze bo droższe możemy sobie w pupcie wsadzić delikatnie mówiąc bo jeden sklep może sobie walić marże jak popadnie wtedy nawet kiepska część może sporo kosztować. Ja bym na twoim miejscu rozeznał się co ten mechanik wkłada do twojego auta i za ile. Bo ja mechanikom już nie ufam zawsze sprawdź i zorientuj się czy to jest dobre czy nie.

Napisano
  • Autor

> Tylko kolego nie wiem czy wiesz. Wyznacznik lepsze bo droższe możemy

> sobie w pupcie wsadzić delikatnie mówiąc bo jeden sklep może

> sobie walić marże jak popadnie wtedy nawet kiepska część może

> sporo kosztować. Ja bym na twoim miejscu rozeznał się co ten

> mechanik wkłada do twojego auta i za ile. Bo ja mechanikom już

> nie ufam zawsze sprawdź i zorientuj się czy to jest dobre czy

> nie.

Przyznam Ci racje odnośnie tych części,że tanie może być kolosalnie drogie,zawsze sprawdzam co jest włożone i za ile.Odnośnie zaufania to na prawdę nie mam żadnych zastrzeżeń...może to wygląda jak "ślepa miłość" ale już kilka razy tam robiłem Uniacza,czy też wymieniałem cześci eksploatacyjne i zawsze było ok!

Napisano

No to w takim razie życzę Ci żeby Cię ten mechanik nigdy w balona nie zrobił. Bo z tego co teraz widzę to prawie każdy wały robi. Koniec OT biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> No to w takim razie życzę Ci żeby Cię ten mechanik nigdy w balona nie

> zrobił. Bo z tego co teraz widzę to prawie każdy wały robi.

> Koniec OT

Dzięki stary:)Mam głęboką nadzieje że wsio się dobrze zakończy

Dam znać co dalej z moim Uno

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.