Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Znikjący płyn chłodniczy

Featured Replies

Napisano

witam!!! mam taki problemik.znika mi płyn chłodniczy w ilościach ok.1,5 litra na tydzień.na asfalcie widać wyraźną plamę wody ale chłodnica jest suchutka.mokro jest wokół uszczelki miski olejowej,stamtąd spadają krople i powyżej jest też spocony.na bagnecie nie widać specjalnie jakiś dziwnych oznak w oleju.czy to jakaś uszczelka padła,gdzie szukać przyczyn?

Napisano

> witam!!! mam taki problemik.znika mi płyn chłodniczy w ilościach

> ok.1,5 litra na tydzień.na asfalcie widać wyraźną plamę wody ale

> chłodnica jest suchutka.mokro jest wokół uszczelki miski

> olejowej,stamtąd spadają krople i powyżej jest też spocony.na

> bagnecie nie widać specjalnie jakiś dziwnych oznak w oleju.czy

> to jakaś uszczelka padła,gdzie szukać przyczyn?

- a co z kwestią chłodzenia pojazdu?? Podejrzewam cieknącą pompę wody. Zdejmij osłonę rozrządu i obejrzyj czy czasem spod pompy wody nie cieknie.

Napisano

> mokro jest wokół uszczelki miski

> olejowej,stamtąd spadają krople i powyżej jest też spocony.

Również podejrzewałbym pompę wody.

Zdejmij koło przednie (prawe -strona pasażera) weź latarkę i obadaj czy nie cieknie w okolicach rozrządu.

jak masz takie zacieki na misce jak na foto poniżej to pompa do wymiany.

wyc.gif

Napisano

> Tak jak koledzy piszą to pompa wody, miałem identyczne objawy.

Prawdopodobnie koledzy dobrze piszą, ale ja sprawdziłbym jeszcze okolice termostatu (tam również lubi pojawić się wyciek) i wszelkie połączenia węży gumowych. Nawet jeśli elementy są suche, to należy szukać na nich białego nalotu.

Pozdr.

Napisano

Wycierki plynu najlepiej lokalizowac na zimnym silniku. Obserwujemy, czy gdzies nie kapie lub nie widac wiszacych kropel plynu.

Gdzie szukac?. Mamy sporo miejsc:

-jesli woz jest wyposazony w instalacje LPG, szukamy oczywiscie w okolicach kroccow na przewodach ogrzewania parownika,

-w okolicach rozrzadu na wysokosci zamocowania pompy cieczy i ponizej (czeste),

-w okolicach obudowy termostatu (w C16 NZ o to ciezko, bo termostat jest pod rozrzadem, stamtad cieknie dosyc rzadko),

-chlodnica, boczne panele plastikowe, polaczenie z radiatorem i dolne sekcje radiatora-wzery korozyjne wskutek oddzialywania warunkow drogowych),

-wszystkie polaczenia wezy i same weze (pekniecia, przetarcia),

-tunel srodkowy w kabinie pod nagrzewnica, a raczej wykladzina tunelu (moze byc mokry, jesli nagrzewnica puszcza, bardzo rzadki przypadek, nagrzewnica oryginalna jest mosiezna),

-okolice uszczelki pod glowica, czasem stara uszczelka puszcza i plyn wydostaje sie na zewnatrz,

-pekniety zbiornik wyrownawczy plynu,

-nieszczelny parownik,

-nieszczelne polaczenie czujnikow z miejscem osadzenia (w C16 NZ: czujnik na ECU-z tylu kolektora ssacego, czujnik na licznik- kolektor dolotowy w okolicy 1 cylindra, czujnik temperatury dla wentylatora, lewa strona chlodnicy (stojac przodem do wozu).

Kolory nalotow na polaczeniach wezy lub ponizej miejsca wycieku: jak koledzy wyzej wspomnieli, naloz moze byc rozowy, zielonkawy lub bialy. Jesli zaobserwowales plamy na powierzchni, na ktorej stoi samochod, zlokalizuj, z ktorej czesci komory silnika pochodza. Latwiej namierzyc podejrzana okolice.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

wasze przypuszczenia były 100 % trafne.niestety albo stety to pompa wody wysiadła.na niestety bo trochę kosztów to pociągnęło bo razem z pompą oczywiście poszedł do wymiany rozrząd(niby gebels zmieniał 20 tys temu ale podobno nie wyglądał na tyle )a stety bo mogło być coś bardziej poważnego.thx

Napisano

> wasze przypuszczenia były 100 % trafne.niestety albo stety to pompa

> wody wysiadła.na niestety bo trochę kosztów to pociągnęło bo

> razem z pompą oczywiście poszedł do wymiany rozrząd(niby gebels

> zmieniał 20 tys temu ale podobno nie wyglądał na tyle )a stety

> bo mogło być coś bardziej poważnego.thx

No to cieszymy się, że mogliśmy pomóc, a co do rozrządu to przy tym przebiegu i potrzebie wymiany pompy to trza zdjąć pasek i jego tylko bym wymienił. Jak po 20 tysiącach wszystko źle wyglądało to znaczy że coś jest nie tak.

Napisano
  • Autor

> No to cieszymy się, że mogliśmy pomóc, a co do rozrządu to przy tym

> przebiegu i potrzebie wymiany pompy to trza zdjąć pasek i jego

> tylko bym wymienił. Jak po 20 tysiącach wszystko źle wyglądało

> to znaczy że coś jest nie tak.

no moim skromnym zdaniem wszystko było nie tak bo gebels tylko karteczkę przykleił że wymieniał cały rozrząd gdy go kupowałem czyli jakieś 20 tys temu no może trochę więcej a w rzeczywistości śmigało wszystko na starych podzespołach,jak długo tego nie wiedzą nawet najstarsi górale ale mogę się mylić spineyes.gif

Napisano

> no moim skromnym zdaniem wszystko było nie tak bo gebels tylko

> karteczkę przykleił że wymieniał cały rozrząd gdy go kupowałem

> czyli jakieś 20 tys temu no może trochę więcej a w

> rzeczywistości śmigało wszystko na starych podzespołach,jak

> długo tego nie wiedzą nawet najstarsi górale ale mogę się mylić

W sumie może tak być. W tych silnikach, tak samo jak i w moim zalecane (nie książkowo, ale z doświadczenia) wymiana pompy wody, ja jeszcze przy każdej wymianie rozrządu wymieniam płyn chłodniczy i termostat. Także rzeczywiście z tego co mówisz dobrze, że ta pompa zaczęła cieknąć, chociaż C16NZ to silniki bezkolizyjne także strachu nie ma.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

tak też szedłem tym tropem.jak kupowałem samochodzik to patrzyłem na tą wymianę rozrządu z przymrużeniem oka ale nie brałem się za to bo właśnie wyczytałem że w zasadzie ten model silnik jest bezkolizyjny i jak się skitra pasek to porostu stanę i tyle.jest to oczywiście bardzo ryzykowne rozumowanie,np.podczas wyprzedzania ale czasem się tak myśli crazy.gif

Napisano

> Wycierki plynu najlepiej lokalizowac na zimnym silniku. >Obserwujemy, ..

brawo.gif o w mordę jaki piękny manualik smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.