Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wysokie obroty, pływanie obrotó..

Featured Replies

Napisano

Witam. Od niedawna jestem właścicielem Peugeota 406 kombi 2,0 16V. Zaraz w nastepnym dniu po zakupie zaczeły dziac się dziwne rzeczy. Przy wrzucaniu na luz na prędkościach, czy to na postoju po przygazowaniu obroty wchodzą na 3 tysiace i za cholere nie chca spaśc na dół. Dzieje się to najczęściej na gorącym silniku na gazie i na benzynie ale i zdarza się na zimnym zaraz po odpaleniu. Czasami zdarza mu sie przy odpaleniu zgasnąć po czym po 2 zapaleniu mozna juz ruszać z parkingu.

Co może być przyczyna tych obrotów? Krokowca wymieniłem na nowy i dalej nie wiem co robić :-( Pomóżcie bow.gif

Napisano
  • Autor

> hmm może łapie "lewe powietrze"?

Zaglądałem wszędzie i nie widzę żeby miał gdzie łapać powietrze, co może jeszcze być przyczyną?

Napisano
  • Autor

Szkoda że nikt mi nie pomoże. . . :-(

Napisano

> Szkoda że nikt mi nie pomoże. . . :-(

z zaglądania raczej nic nie wyniknie

kolega walczył ostatnio w 206 z tym samym

dopiero po rozebraniu układu wyszło ze było coś wykruszone przez gazowników i ssało lewe powietrze

koleżance tez w 206 na to samo pomogła wymiana czujnika temperatury silnika

wiec sam widzisz że bardzo dużo przyczyn daje ten sam objaw

a na kompie byłeś?

pojechać do kogoś co sprawdzi błędy z elektryki a jak to nic nie da to wtedy grzebać i szukać "wiatru w polu" znaczy lewego powietrza

Napisano

u mnie króciec od zasilania gazu co jest podłączone do wtrysku miał może z 3/4 obrotu luzu i łapało lewe powietrze - obroty wchodziły na około 2000-2500 tys/obr/min. Było dobrze nie dokręcone a ja podczas wymiany świec tylko tym wężem ruszyłem. crazy.gif

Napisano
  • Autor

> z zaglądania raczej nic nie wyniknie

> kolega walczył ostatnio w 206 z tym samym

> dopiero po rozebraniu układu wyszło ze było coś wykruszone przez

> gazowników i ssało lewe powietrze

> koleżance tez w 206 na to samo pomogła wymiana czujnika temperatury

> silnika

> wiec sam widzisz że bardzo dużo przyczyn daje ten sam objaw

> a na kompie byłeś?

> pojechać do kogoś co sprawdzi błędy z elektryki a jak to nic nie da

> to wtedy grzebać i szukać "wiatru w polu" znaczy lewego

> powietrza

W poniedziałek umówiłem sie w Zielonce na komputer, może tam coś znajdą. Dzisiaj znowu dzwoniłem do warsztatu w Łomiankach który zajmuje się tylko francuzami i koleś przez telefon zapewnił mnie w ciemno że to wina potencjometru przepustnicy. Nic pojadę w poniedziałek na komputer to może coś się dowiem, a tymczasem dzięki za opinie.

Napisano

krokowy dostaje szału

pewnie się zacina w najmniejszym położeniu (czyli przepuszcza najwięcej powietrza)

Napisano

sorki nie doczytałem do końca

ale

sprawdziłeś miejsce gdzie jest zainstalowany krokowy??

tzn. moze być zasyfione i silniczek nie ma na tyle mocy żeby wrócić do normalnego położenia

wymontuj krokowy, i zobacz ile ma obrotów - jeżeli podobnie (ok.3tyś) to znaczy że tam problem

może kabelki do krokowego są walnięte

sprawdź też czujnik położenia przepustnicy, może być walnięty i komputer otwiera krokowca na maxa

co do lewego powietrza to zdejmujesz rurę doprowadzającą powietrze do przepustnicy i zakrywasz ręką wlot powietrza na krokowca (taka mała dziurka przed przepustnicą), oczywiście jak silnik chodzi na tych 3tyś.obr jak zgaśnie to znaczy że nie zasysa lewego.

Napisano
  • Autor

> sorki nie doczytałem do końca

> ale

> sprawdziłeś miejsce gdzie jest zainstalowany krokowy??

> tzn. moze być zasyfione i silniczek nie ma na tyle mocy żeby wrócić

> do normalnego położenia

> wymontuj krokowy, i zobacz ile ma obrotów - jeżeli podobnie (ok.3tyś)

> to znaczy że tam problem

> może kabelki do krokowego są walnięte

> sprawdź też czujnik położenia przepustnicy, może być walnięty i

> komputer otwiera krokowca na maxa

> co do lewego powietrza to zdejmujesz rurę doprowadzającą powietrze do

> przepustnicy i zakrywasz ręką wlot powietrza na krokowca (taka

> mała dziurka przed przepustnicą), oczywiście jak silnik chodzi

> na tych 3tyś.obr jak zgaśnie to znaczy że nie zasysa lewego.

Próbowałem ostatnio zdjąć obudowę filtra powietrza i zatkać ręką na dole pod filtrem i efekt był taki że silnik zgasł na wolnych obrotach. Napisałem to bo może to cos pomoże. Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Mam najnowsze wieści ;-) Po odpięciu silniczka krokowego wszystko działa jak należy. W momencie podłączenia znowu po przygazowaniu obroty wyskakuja na 3 tysiące. Co w takim przypadku jest przyczyną?Do dam że sioniczek jest nowy ;-)

A jesli to wina potencjomatra przepustnicy to mógłby mi ktoś wytłumaczyć gdzie mogę zlokalizować ten potencjometr ? Dzięki z góry. Pozdrawiam

Napisano

jak odczepisz rurę wlotu powietrza od przepustnicy to na dole przed samą przepustnicą będzie takie dziwne coś osłonięte metalowym łukiem (to jest jeden czujnik - nie wiem jak się nazywa) a czujnik położenia przepustnicy to taki jakby silniczek zamocowany gdzieś na trzpieniu na którym się przepustnica obraca.

JA polecam odkręcić trzy śrubki trzymające przepustnicę do kolektora dolotowego (torx około 35-40 na oko - niepamiętam) następnie odczepiasz 4 lub 5 przewodów które dochodzą do przepustnicy i mozesz już ją wyjąć i dokładnie obejżeć.

Polecam pierw wszystko wyczyścić zmywaczem do ukladów hamulcowych (może byc inny ale do hamulców jest najtańszy i skuteczny) następnie czujniki i wtyczki potraktować WD-40.

Polecam tak zrobić bo mechanior może się z tym babrać, wymienić prawie wszystko i skasować krocie a problem będzie tkwił w np. zaśniedziałym styku, który zmienia swoje właściwości przewodzenia pod wpływem temperatury.

Na razie tyle jakby jeszcze coś to pisz

Napisano
  • Autor

> jak odczepisz rurę wlotu powietrza od przepustnicy to na dole przed ....

..Na razie tyle jakby jeszcze coś to pisz

Czyli narazie dać sobie spokój z wymiana potencjometra? Szkoda że za bardzo sie nie znam na tym ale nic może jutro nabiore odwagi i się za to zabiore, szkoda że nie jesteś z Warszawy lub okolic ;-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.