Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Niedziała recyrkulacja powietrza Zafira 2.2 dti

Featured Replies

Napisano

witam mam mały problem w mojej zafirce przestała działać recyrkulacja powietrza - a mianowicie pewnego razu jechałem na klimce i recyrkulacja przestała działać potem jak ja włączyłem to chodziła na wyłączonym przycisku (kontrola nie świeciła się) a na włączonym nie, teraz nie chodzi wcale wspomnę że kontrolka działa ( świeci się) nie wiem jak sie do tego zabrać prosze o porade

Napisano

Obieg zamknięty masz na myśli?

A nie dałeś przypadkiem całego nawiewu tylko na szybę? W takim wypadku obieg zamknięty nie działa.

Napisano
  • Autor

nie właśnie

Bo jak sie włączy recyrkulacje to powinno dawać odrazu większą moc nawiewu a tu nic kontrolka świeci a różnicy nie ma

Napisano

> nie właśnie

> Bo jak sie włączy recyrkulacje to powinno dawać odrazu większą moc

> nawiewu a tu nic kontrolka świeci a różnicy nie ma

Zgadza się, powinna się troszkę siła nawiewu zwiększyć (przynajmniej u mnie tak jest). A słychać cokolwiek przy włączaniu/wyłączaniu obiegu? U mnie np słychać ruch klapki i delikatny syk powietrza.

Napisano
  • Autor

u mnie nic nie słuchać,

bo z tego co wiem to on jest elektryczny, wcześniej działał bez problemy ale teraz coś nawaliło i nie wiem jak się do tego zabrać

Napisano

> u mnie nic nie słuchać,

> bo z tego co wiem to on jest elektryczny, wcześniej działał bez

> problemy ale teraz coś nawaliło i nie wiem jak się do tego

> zabrać

No to niestety nie wiem niewiem.gif

Napisano
  • Autor

dzięki może ktoś inny mi pomoże co tam mogło się zaciąć

Napisano

> dzięki może ktoś inny mi pomoże co tam mogło się zaciąć

Nie pozostaje Ci nic innego jak dostać się do tej klapki i zobaczyć co się święci. Nie wiem czy się nie mylę ale chyba znajduje się w okolicach dmuchawy - ale ktoś mądrzejszy może bardziej Ci pomoże.

Napisano

Pewnie padl silniczek (swoją drogą na kąciku Astry był kiedyś opis jak go reanimować) lub co gorsza ukręciła się sie ośka od klapki. W Merivie mam ten drugi przypadek i jakoś nie mam pomysłu jak to naprawić.

Napisano
  • Autor

a gdzie jest ten silniczek i czy może wiesz jak sie do niego dostać? ale to chyba silniczek bo wogle nic nie słychac jak włacze recyrkulacje,, a może po prostu cos sie rzołaczyło

Napisano

Nie wiem jak jest w Zafirze. Najprawdopodobnie jest podobnie jak w pozostałych Oplach tego pokroju, czyli pod zamykanym schowkiem pasażera. Najczęściej są to cztery wkręty i odłączenie kostki od oświetlenia schowka.

Napisano
  • Autor

nie wiem ale - co ma kostka od oświetlenia schowka do recyrkulacji powietrza

Napisano

Spróbuj zacząć od wymontowania schowka pasażera i sprawdzenia jak zachowuje sie przesłona zamykająca wlot powietrza do wentylatora z wnętrza kabiny. Jest do wycinek kuli zamykający od góry wentylator. W przypadku obiegu zewnętrznego, zasłania on całkowicie obudowę wentylatora. W przypadku obiegu wewnętrznego, wentylator jest odsłonięty. Czasami zdarza się, że zacina się sztywne cięgło sterujące tą przesłoną. Poza tym istnieje (przynajmniej w wersji z systemem climatronic) możiwość zresetowania układu sterowania wentylacją. Wciska się jednocześnie przyciski ECO i AUTO. Słychać wtedy, jak przestawiają się przepustnice. Może ktoś wypowie się jak jest w przypadku klimy manualnej a sądzę z Twojego opisu (obecność kontrolki obiegu wewnętrznego), że taką masz.

Napisano

> nie wiem ale - co ma kostka od oświetlenia schowka do recyrkulacji

> powietrza

"Najczęściej są to cztery wkręty i odłączenie kostki od oświetlenia schowka" - to mial byc krótki manual wymontowania schowka. wink.gif

Po wymontowaniu jego musisz sam obadać co jest nie tak. Silniczek znajdziesz bez problemu bo dochodzą do niego przewody.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Dzieki wszystkim za pomoc w poniedziałek biorę sie do roboty bo zaczynam urlop. Jeszcze raz wielkie dzięki pozdrawiam luis105

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.