Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z Gazem

Featured Replies

Napisano

Witam Serdecznie Forumowiczów smile.gif,

od dłuzszego czasu mam nieciekawy problem...

Jestem posiadaczem Punto I 99 ,1.1 55KM -

problem polega na tym że auto gaśnie na wolnych obrotach- poprostu spada z obrotów i klęka (np na światłach itd)

Wymieniałem Mieszalnik, Silniczek krokowy (ten w bloku) sterownik gazu tez wymieniałem...Filtry, świece, wszystko bez rezultatu...

czy wiecie ? co może być przyczyną..?

http://wgrajfoto.pl/pokaz/img0709/dsc008634d10.jpg

http://www.wgraj.net/img.php?mode=full&file=40267

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA POMOC

bo ręce opadają....

Napisano

Jesli podczas jazdy jest wszystko ok,a gazownik ustawił mieszankenawolnych obrotach,to stawiałbym na nieszczelnośc dolotu - ta podrutowana pokrywa smile.gif

Napisano
  • Autor

Dokładnie tak jest, podczas jazdy jest gitara - oczywiście jak jade na bigu, bo gdy zrzuce na luz podczas jazdy - tez klęka. mówisz nieszczelność dolotu tak...? co mogę z tym zrobić. thx

Napisano

> Witam Serdecznie Forumowiczów ,

> od dłuzszego czasu mam nieciekawy problem...

> Jestem posiadaczem Punto I 99 ,1.1 55KM -

> problem polega na tym że auto gaśnie na wolnych obrotach-

Od tego problemów jest kącik "Gaz na ulicach"

Ja stawiam na źle wyregulowaną instalację albo na padnięty reduktor. Miałem taki sam problem tyle, że występował sporadycznie, pomogła regeneracja parownika.

Moja rada:

Albo samemu pobawić się i wyregulować instalację. Trzeba poczytać różne fora o regulacji gazu, kupić, pożyczyć interfejs. Sprawdzić w pierwszej kolejności jak się zachowuje sonda lambda przy różnych obrotach silnika, na gazie i benzynie. Jak na benzynie będzie ok to spróbować wyregulować instalację, jak się nie daje to do wymiany bądź regeneracji parownik. To tak w kosmicznym skrócie smile.gif

Albo udać się do dobrego gazownika

Napisano
  • Autor

Parownik był wymieniany na nowy, niestety bez rezultatu....

jak sprawdzic jak zachowuje sie sonda... ? bo nie mam o tym zielonego pojęcia frown.gif (aczkolwiek z miesiąc temu zakładana była nowa sonda wraz z wydechem ( pierwsze 2 części licząc od silnika)

Napisano

> Parownik był wymieniany na nowy, niestety bez rezultatu....

> jak sprawdzic jak zachowuje sie sonda... ? bo nie mam o tym zielonego

> pojęcia (aczkolwiek z miesiąc temu zakładana była nowa sonda

> wraz z wydechem ( pierwsze 2 części licząc od silnika)

Czy gazownik podłączał się do instalacji komputerem? bo bez kompa to nić nie sprawdzisz ani nie wyregulujesz poprawnie instalacji.

Sondę można sprawdzić na kilka sposobów, najprostszy to podłączenie się do kompa gazowego. Drugi sposób, do podłączenie się miernikiem najlepiej analogowym i sprawdzenie czy sonda oscyluje (wynik mało wiarygodny, ale można stwierdzić czy sonda żyje) Trzeci sposób, to zakup testera sondy (widziałem na allegro) lub można samemu zrobić (są dostępne schematy) jak choć troszkę znasz się na elektronice.

Napisano
  • Autor

tak podłączał sie komputerem, ale mam wrażenie ze nie był do końca kompetentny do tego zadania...wiec jakims sposobem sprawdze prace sondy (jezeli by sie okazało że pracuje jak nalezy) co wtedy?, a co myślisz o nieszczelności układu dolotowego ?? jak kolega wyżej pisał... ?

Napisano

zapytam z ciekawości: instalacja którego typu?

może wystarczy odwrócić rurę doprowadzającą powietrze, żeby nie brała pełnym haustem od przodu, tylko np. z komory hmm.gif

Miałem kiedyś ten sam problem w Fiacie Brava - pomogło

W zasadzie to każdy gazownik powinien to wiedzieć zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

próbowałem juz kedyś...bez rezultatu....:(

Napisano

> zapytam z ciekawości: instalacja którego typu?

> może wystarczy odwrócić rurę doprowadzającą powietrze, żeby nie brała pełnym haustem od przodu, tylko np. z komory

> Miałem kiedyś ten sam problem w Fiacie Brava - pomogło

> W zasadzie to każdy gazownik powinien to wiedzieć

Dobry gazownik to powinien wiedzieć, że tak się nie robi i jest to półśrodek. Profesjonalne usunięcie takiej usterki polega na podłączeniu przewodu podciśnienia z dolotu przed filtrem do otworu przy membranie reduktora, żeby nadciśnienie wytwarzane podczas jazdy powodowało zwiększenie dawki lpg na wolnych obrotach.

Napisano
  • Autor

w to nie wątpie...czy mozna to samemu ogarnąć ?? czy tez musowa wizyta u gazownika...(chodz byłem juz u nie jednego - robili regulacje i dalej to samo ) - kasa w błoto...

Napisano

> w to nie wątpie...czy mozna to samemu ogarnąć ?? czy tez musowa wizyta u gazownika...(chodz byłem juz u nie jednego - robili regulacje i dalej to samo ) - kasa w błoto...

Można samemu ogarnąć. W bocznej ściance reduktora - od strony membrany (choć to niewiele powie) powinien być otwór z gwintem (reduktory BRC, tartarini) lub kilka bez gwintu (lovato). Jeżeli jest otwór z gwintem to wystarczy do niego podłączyć rurkę a drugi jej koniec do dolotu przed filtrem.

Sposób podłączenia jest dowolny, ale połączeni musi być szczelne. Jeżeli jest więcej otworów to trzeba jest zalepić np. poxiliną (tak zrobił kiedyś kolega Yaboll z klubu punto). Czasami wymaga to częściowej rozbiórki reduktora, ale bez odłączania go od układu wodnego.

Napisano
  • Autor

czy taka operacja może przywrócić życie kropkowi...?

i jeszcze dwa pytania, 1 - jaki mam ten reduktor...? w 1 wypowiedzi załączyłem foto (widać tam cos ??) i gdzie dokładnie przed filtrem zamocować ten 2 koniec rurki ?? musisz mi wybaczyć tendencyjne pytania blush.gif, niestety nie znam kropka od dechy do dechy.

Napisano

> tak podłączał sie komputerem, ale mam wrażenie ze nie był do końca

> kompetentny do tego zadania...wiec jakims sposobem sprawdze

> prace sondy (jezeli by sie okazało że pracuje jak nalezy) co

> wtedy?, a co myślisz o nieszczelności układu dolotowego ?? jak

> kolega wyżej pisał... ?

Jak sonda źle pracowała na benzynie to znaczy, ze sonda do wymiany (czasami bywa tak z nowymi) i znacząco powinno wzrosnąć spalanie. Natomiast na gazie jakby zle pracowała to wina nieprawidłowa regulacja, nieszczelność, uszkodzona elektronika... Choć osobiście uważam, że nieszczelność przy mikserze bardziej wpływa na nieprawidłową prace niż przy samym dolocie.

Co tyczy się podłączenia rurki podciśnienia, próbowałem zastosować w końcowej agonii parownika, działy się niezłe cyrki:) nie mogłem za skarby wyregulować instalacji.

Jeżdżę bez podłączonego podciśnienia i nie zaserwowałem spadków obrotów.(mamy te same silniki) Ale warto spróbować, koszt znikomy.

Szukaj dobrego gazownika, albo sam próbuj wyregulować (dużo materiałów i porad jest w necie - sam od tego zaczynałem smile.gif )

Napisano

> czy taka operacja może przywrócić życie kropkowi...?

> i jeszcze dwa pytania, 1 - jaki mam ten reduktor...? w 1 wypowiedzi załączyłem foto (widać tam cos ??) i gdzie dokładnie przed filtrem zamocować ten 2 koniec rurki ?? musisz mi wybaczyć tendencyjne pytania , niestety nie znam kropka od dechy do dechy.

Czekaj, czekaj, Ty masz punto 1, a czy tam przypadkiem wlot powietrza nie jest z boku - z okolic nadkola pasażera?

Jeżeli tak, to nie mamy się co rozpisywać - założenie kompensacji (tego dodatkowego przewodu) do reduktora nic Ci nie da ...

Napisano
  • Autor

eh, sam juz nie wiem co z nim zrobic - centralnie rece opadaja...byłem conajmniej u 3 gazowników i nic z tego, nie potrafili sie uporac,gdzie znaleźć dobrego fachowca który by wiedział jak sie do tego zabrać....(nie wiem ale go poszukam smile.gif

obadam jeszcze opcje z tym reduktorem i przewodem z podciśnieniem, przejrzę czy nie ma gdzieś nieszcelności przy mikserze i w układzie dolotowym, czy mogę zrobić coś jeszcze ??

i co zrobiłeś ty?? by osiągnąć normalną pracę silnika ?? z góry THX

Napisano

> przejrzę czy nie ma gdzieś nieszcelności przy mikserze i w

> układzie dolotowym, czy mogę zrobić coś jeszcze ??

> i co zrobiłeś ty?? by osiągnąć normalną pracę silnika ?? z góry THX

> obadam jeszcze opcje z tym reduktorem i przewodem z podciśnieniem,

> przejrzę czy nie ma gdzieś nieszcelności przy mikserze i w

> układzie dolotowym, czy mogę zrobić coś jeszcze ??

> i co zrobiłeś ty?? by osiągnąć normalną pracę silnika ?? z góry THX

Zacząłem od zaznajomienia się z zasadą działania całej instalacji gazowej, reduktora, silnika krokowego, sondy lambdy itp.

Jest dobra książka o instalacjach gazowych można bardzo dużo się dowiedzieć, o zasadach działania różnych generacji, mikserach, regulacji itp. Nazwa wyleciała z głowy (nie jest to książka Aleksandra Sowy) Może ktoś inny coś poleci.

Następnie zakup interfejsu, podłączenie do kompa i zabawa w regulacje. W razie pytań wysyłasz "zrzuty" okienek programu na forum a na pewno ktoś doradzi w strojeniu instalacji.

Napisano

>. Nazwa wyleciała z głowy (nie jest to książka

> Aleksandra Sowy) Może ktoś inny coś poleci.

Znalazłem yay.gif jest to książka Wydawnictwa Komunikacji i Łączności "Układy zasilania gazem propan-butan"

Napisano

Jaki sterownik LPG tam masz. Zacząłbym od kontroli sygnału sondy lambda.

Napisano

> eh, sam juz nie wiem co z nim zrobic - centralnie rece

> opadaja...byłem conajmniej u 3 gazowników i nic z tego, nie

> potrafili sie uporac,gdzie znaleźć dobrego fachowca który by

> wiedział jak sie do tego zabrać....(nie wiem ale go poszukam

W Pszczynie jest Auto Gleńsk, zakład zajmujący się tylko gazem, znam ludzi co tam naprawiali swoje pojazdy i sa bardzo zadowoleni. Robią wszystko na poczekaniu i podobno tanio. Z Sosnowca masz do pszczyny 45km, trochę daleko ale jak innego wyjscia juz nie będziesz miał to możesz probowac:)

Napisano
  • Autor

http://wgrajfoto.pl/pokaz/img0709/dsc008634d10.jpg

to zdjecie tego Sterownika, jeśli chodzi o kontrole sondy - podjade sobie do znajomego mechanika - powinien miec takie możliwości smile.gif,

co do Pszczyny to raczej pikus 45 Km (to 20 zł na gazie ) zeby.GIF, jeżeli naprawde warto tam pojechać - to oczywiście tam sobie podjade.

znasz moze adres tego zakładu ? jakiś nr tel ...? co do ksiązki to będzie trzeba sie troche zaznajomić jak sobie nie poradze inaczej.

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dzwoniłem do zakładu, spokojnie mogą przyjać zlecenia i się tym zająć, tylko trzeba z tydzien wczesniej dac znac , wiec jak tylko pochytam urlop to pocisne do Pszczyny - sprawdzimy ten zakład, osobiście trzymam za niego kciuki smile.gif zeby sie sprawdził, bo juz mam dośc - jak nie dadza rady oszaleje i przeczytam gazową lekturę. smile.gif dam znać po wizycie.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Witam, już po wizycie w pszczyńskim gozowniku, co się okazało...? - wymienili silnik krokowy (regulator obrotów biegu jałowego) i jest dobrze, myślałem że padne jak to usłuszłem....ze 2 lata temu wymieniałem ten silniczek bo tracił obroty na jałowym, niestety nie pomogło (co sie okazuje chyba mi sprzedali jakis zły bądz zjeba..) po wymianie silniczka krokowego zabrałem sie za inne rzeczy typu mieszlnik sterownik itd.... - tym samym mam do sprzedania mieszalnik do kropka bo dobry wymieniłem na nowy zeby.GIF. co do teraźniejszości punto chodzi jak marzenie juz dawno kurw.... nie czułem tego komfortu w swoim aucie, trzyma obroty wzór nawet na zimnym silniku jest gitara. Zakład jak najbardziej polecam bo zrobili co trzeba było zrobić!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.