Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dużo Pali POMOCY

Featured Replies

Napisano

Witam mam problem z moja astra jest to kombi 97r silnik 1,6 8V

wymienilem krokowy , przepustnice wraz z wtryskiem wymienialem rozrzad i dwa razy spr czy dobrze zalozony wszystko ok ale moje auto ma dziwne objawy duzo pali gazu bierze mi 14l i strasznie silnik jest slaby jak ruszam to nie ma mocy muli go bardzo na bezynie mam tak samo

POMOCY juz nie wiem co jeszcze moze byc nie tak sonda tez wymieniona a instalacja gazowa spr i na komputerze wykazuje ok juz niewiem gdzie szukac winy i czego POMOCY

Napisano

> Witam mam problem z moja astra jest to kombi 97r silnik 1,6 8V

> wymienilem krokowy , przepustnice wraz z wtryskiem wymienialem

> rozrzad i dwa razy spr czy dobrze zalozony wszystko ok ale moje

> auto ma dziwne objawy duzo pali gazu bierze mi 14l i strasznie

> silnik jest slaby jak ruszam to nie ma mocy muli go bardzo na

> bezynie mam tak samo

> POMOCY juz nie wiem co jeszcze moze byc nie tak sonda tez wymieniona

> a instalacja gazowa spr i na komputerze wykazuje ok juz niewiem

> gdzie szukac winy i czego POMOCY

Witam, dobrze że w poście wpisałeś o jaki motor chodzi, ale na przyszłość uzupełnij profil to raz. Po drugie po co wymieniałeś przepustnice?? Jest to najmniej psujący się element, jedyne to co najwyżej wtrysk. Podejrzewam, że masz coś źle z przewodami od podciśnienia, przy wymianie przepustnicy źle zostały założone o ile zostały oraz sprawdź przewody do MAPa. Jak wszystko sprawdzisz odłącz aku na jakieś 10 min. podłącz i się przejedź. PZDR VEN

Napisano

> POMOCY juz nie wiem co jeszcze moze byc nie tak sonda tez wymieniona

> a instalacja gazowa spr i na komputerze wykazuje ok juz niewiem

> gdzie szukac winy i czego

duzo pali na gazie i benzynie czy tylko na gazie.

sprawdzales szczelnosci instalacji?

co dokladnie pokazuje na komputerze? lambda oscyluje? masz screen? skoro duzo pali to pewnie ma za bogato. zalewa go i przez to jest slaby - takie pierwsze skojarzenie. daj screeny z komputera to cos wiecej forumowi eksperci Ci powiedza.

juz doycztalem, ze i na gazie i na benzynie duzo pali. czy uzywasz czasem znakow interpunkcyjnych?

Napisano
  • Autor

> duzo pali na gazie i benzynie czy tylko na gazie.

> sprawdzales szczelnosci instalacji?

> co dokladnie pokazuje na komputerze? lambda oscyluje? masz screen?

> skoro duzo pali to pewnie ma za bogato. zalewa go i przez to

> jest slaby - takie pierwsze skojarzenie. daj screeny z komputera

> to cos wiecej forumowi eksperci Ci powiedza.

> juz doycztalem, ze i na gazie i na benzynie duzo pali. czy uzywasz

> czasem znakow interpunkcyjnych?

Przepustnica byla wymieniona jak juz to sie dzialo dzieki tej wymianie tylko falowanie obrotow zniklo ale pali dalej duzo i jest bardzo slaby

Napisano

- może silnik nie dostaje odpowiedniej ilości powietrza? Filtr powietrza zmieniany?

- może padła uszczelka kolektora wylotowego lub on sam pękł - skutkiem czego do sondy dostaje się powietrze i wykazuje ona ubogą mieszankę, co bierze pod uwagę ECU silnika i bez końca ją wzbogaca...?

A najlepiej zacznij od sprawdzenia, czy sonda oscyluje na benzynie.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> - może silnik nie dostaje odpowiedniej ilości powietrza? Filtr

> powietrza zmieniany?

> - może padła uszczelka kolektora wylotowego lub on sam pękł -

> skutkiem czego do sondy dostaje się powietrze i wykazuje ona

> ubogą mieszankę, co bierze pod uwagę ECU silnika i bez końca ją

> wzbogaca...?

> A najlepiej zacznij od sprawdzenia, czy sonda oscyluje na benzynie.

> Pozdr.

filtr wymieniony

a jak spr czy sonda oscyluje

aha jesli to wazne to na badaniu gazu wyszlo ze sonda dziala ok

aha i mial tez spr kompresje na pierwszych trzech wyszla powyzej 10 a na czwartym 10

Napisano

> a jak spr czy sonda oscyluje

Podłącz się do niej choćby miernikiem uniwersalnym nastawionym na napięcie stałe zakres 2000mV, ale najlepiej diodowym wskaźnikiem AFR. Pozdr.

Napisano

Na początku radziłbym swprawdzić czujnik temperatuty, ten który idzie na kompa, może nawalił i jeżdzisz cały czas jakby na ssaniu ?

Napisano

> Przepustnica byla wymieniona jak juz to sie dzialo dzieki tej

> wymianie tylko falowanie obrotow zniklo ale pali dalej duzo i

> jest bardzo slaby

a swiece zmieniales? napisz dokladnie co bylo zmieniane, a co bylo sprawdzane i uznane za sprawne.

tak jak juz zostalo napisane - podepnij sie pod sonde miernikiem i sprawdz czy oscyluje. skoro duzo pali to albo Ci paliwo ucieka (wykluczam) albo Ci zalewa czyli musi ciagle wzbogacac i stad ta mala moc.

Napisano

albo problem z masą sterownika LPG co też przesunie poziom napięć emulatora sondy i ECM wydłuży czasy wtrysku benzyny.

Napisano

hmmm... napisał, że na benzynce ma tak samo, więc bym szukał usterki w elementach wspólnych, sterownik LPG raczej winny nie jest... Pozdr.

Napisano

ECM oplowskie maja "własną" masę dla ważnych czujników, jak sonda lambda, MAP sensor, czujniki obrotów WK i WR itd. Chodzi o to, że czasem na masie pojazdy, karoserii mogą pojawiaać się prądy błądzące, które mogłyby zakłócić pracę tych istotnych i precyzyjnych sensorów i zniekształcić wyniki ich pomiarów, z powodu zmiany punktu odniesienia - poziomu "0" napięcia. Dlatego uważam, że jeśli zarówno na LPG i na benzynie są te same problemy, a ich źródłem miałaby być sonda, to poprawianie masy w centralce LPG nie ma wpływu na ich rozwiązanie, ba, można nawet centralkę LPG odłaczyć od masy, nawet ją całkowicie wyjąć, a ECM na benzynie będzie odczytywał napięcie lambda tak samo! Dobrze wnioskuję? Na pewno, bo jeździłem jakiś czas bez sterownika LPG i na benzynce autko śmigało jak zwykle.

W konkretnym naszym przypadku: usterka leży w "części wspólnej" układu noPb i LPG! Ani zła masa sterownika noPb, ani LPG nie są winne, chyba że się popsuły obie naraz!!! Ale to chyba niemozliwe...

Pozdr.

Napisano

Nie zrozumiałeś mnie. Na LPG ECM dostaje sygnał emulowany ze sterownika LPG. Jeżeli sterownik LPG ma złą masę amplituda sygnału emulowanego zostanie przesunięta o spadek na tej kiepskiej masie. Ale tu mój błąd bo zostanie przesunięta w górę nie w dół. Zamiast fali 0 ..0,8V będzie np 0,4..1,2V więc ECM będzie odczytywał bogato i skracał czasy wtrysku NoPB a nie wydłużał jak napisałem wczesniej. Znaczy po..ły mi się lejce i wycofuję się z tej koncepcji wink.gif

Napisano

Tez bym zaczal od przeczyszczenia masy. Niedawno probowalem zaadoptowac przepustnice do Passata B5 z 1,8 T, kilkakrotne proby wedlug procedury nie dawaly rezultatu. Przeczyscilem masy na nadwoziu, przepustnica od razu sie zaadoptowala. Ech, ta elektronika...

Pozdrawiam

Napisano

A jaki wpływ ma masa sterownika LPG do jazdy na benzynie (nawet bez tego sterownika)? Trochę pomieszałeś chyba... Nieuważnie czytałeś, co napisałem...

Pozdr.

Napisano

> A jaki wpływ ma masa sterownika LPG do jazdy na benzynie (nawet bez

> tego sterownika)? Trochę pomieszałeś chyba... Nieuważnie

> czytałeś, co napisałem...

> Pozdr.

Dla mnie też to wygląda na mase - miałem identyczny problem.

Po podłączeniu bezpośredniej jeszcze jednej masy z aku objawt ustąpiły - pali 9

Napisano

> A jaki wpływ ma masa sterownika LPG do jazdy na benzynie (nawet bez

> tego sterownika)? Trochę pomieszałeś chyba... Nieuważnie

> czytałeś, co napisałem...

> Pozdr.

Master. No co ty? Przecież wyjaśniłem wyżej. Taki wpływ że przestawią się BLMy korekt wtrysku bo emulacja sondy będzie nieprawidłowa a to ma skutki w pracy na NoPb.

Napisano

> Taki wpływ że przestawią

> się BLMy korekt wtrysku bo emulacja sondy będzie nieprawidłowa

> a to ma skutki w pracy na NoPb.

Ale tylko chwilowo - po dłuższej jeździe na noPb, gdy tylko silnik osiągnie 80*C zacznie działać sonda (prawdziwa) i LBM ustawiają się już prawidłowo, więc skąd wtedy podwyższone spalanie?

Gdyby nie mógł odpalić rano po jeździe na LPG to rozumiem, że może zła emulacja, albo zniekształcona przez złą masę, ale podczas normalnej jazdy na noPb? Chyba zabrnąłeś w ślepy zaułek...

Pozdr.

Napisano

> ale podczas

> normalnej jazdy na noPb? Chyba zabrnąłeś w ślepy zaułek...

> Pozdr.

Trzeba sie zapytac autora watka ile jezdzil na benzynie.

Moze tylko na probe, a reszta na gazie.

Napisano

Wiem, że to może brzmi dziwnie ale upieram się co do masy na sterowniku LPG. Miałem identyczny problem : problem ze spalaniem był na LPG-14L jak i PB-11L więc najprościej jest sprawdzić to. Ja też nie wierzyłem, że jak podłączę dodatkową mase z aku to coś się zmieni a jednak zmieniło - przekonali mnie koledzy z forum- chwała im za to.

Pozdrowienia

Napisano

> Moze tylko na probe, a reszta na gazie.

Gdyby jeździł tylko na próbę, to skąd by wiedział ile pali na noPb? IMO musiał zrobić dwa tankowania pod korek i przejeździć trochę km między nimi...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Gdyby jeździł tylko na próbę, to skąd by wiedział ile pali na noPb?

> IMO musiał zrobić dwa tankowania pod korek i przejeździć trochę

> km między nimi...

> Pozdr.

Panowie na bezynie malo km robie wiecej na gazie mi auto pracuje ale na bezynie mam ten sam objaw

auto strasznie muli a sily na gazie i na bezynie silnik nie dostaje wiekszej

mam pytanko powiedzci mi gdzie ta mase spr i jak podlaczyc jestem zielony z tego a juz nie mam kasy na nastepnych mechanikow

jak ruszam to objaw mam taki jak by go zalewalo po chwili dopiero jedzie lepiej ale i tak moc ma bardzo slaba

nie mowiac juz jak wlacze klime to prawie niie moge ruszyc znaczy jak traktor sie zbiera

pozdrawiam

Napisano

Orginalny kabel masy (kolor brazowy) idzie od akumulatora z minusa,

a drugi koniec jest przykrecony do bloku na szpilce trzymajacej rozrusznik.

Ja u siebie dodatkowa mase puscilem od minusa za akumulatorem

i przykrecilem pod sruba trzymajaca EGR.

Zakupilem 2x grubszy niz orginal, do tego 2 oczka.

Edit: Co to za instalacja gazowa jest zamontowana, nic nie piszesz o nazwie?

Ja bym obstawial jednak na zla regulacje kompa gazowego, jesli masa nie pomoze.

Gaziarz sprawdzal na postoju?? czy wzial laptopa na kolana i jezdziliscie?

Napisano

Wg mnie masa centralki LPG nie ma nic wspólnego ze złą jazdą na noPb. Może sprawdź WN, czyli świece, kable, aparat zapłonowy, może wypadają zapłony i stąd to mulenie i przepały na obu paliwach. To samo może być, jeśli jedna ze świec jest niedokręcona. Wygląd świec może dużo powiedzieć o spalaniu. Jesli świece i przewody dawno nie wymieniane to kup nowe, przy LPG robi się to 2x częściej. Wymień też filtr powietrza, może tak zabity jest, że silnik powietrza nie dostaje?

Zakładam, że żadnych błędów w pamięci kompa nie ma? Jeśli nie jesteś pewien, wymrugaj sobie, od tego się zaczyna diagnostykę. Kontrolka CE sprawna?

Co do jazdy na noPb powinieneś pojeździć dłużej bez przechodzenia na LPG, zrób łącznie ze 100 km, wtedy będziesz wiedział, jak auto zachowuje się na benzynie. Dobrze jest obliczyć ile pali na noPb. Krótka jazda nic nie mówi, muł może być wynikiem adaptacji z jazdy na LPG. Przed jazdą na noPb odłacz akumulator na kilka minut. Przejedź się też kilka km na dużych obrotach, oczyścisz sondę.

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.