Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

błąd sterownika stag300

Featured Replies

Napisano

Witam, mam świeżo założoną instalkę stag 300 w skodzie fabii 1,2 htp. Instalacja działa super, jednak od czasu do czasu włączy mi się 4 razy szybki sygał dźwiękowy oznaczający "błąd sterownika-wyłączenie od braku gazu w zbiorniku (w/g instrukcji)". Na regulację pojadę dopiero za kilka dni bo dość daleko jest serwis ode mnie. Czy ktoś mi powie co ten błąd oznacza. Dodam, że jeżeli mi się to włączy to nie mogę normalnie przełączyć na zwykły tryb pracy na gazie. Muszę zatrzymać auto, wyłączyć na benzynie a naste dopiero udaje mi się normalnie przejść na gaz. Czy błąd ten to jest coś poważnego, co oznacza, i w czym leży problem?

Napisano

ja miałem tak samo jak zatankowałem 'ochrzczony' gaz.

spróbuj dotankować na innej stacji (Shell. BP) no chyba że dopiero co zatankowałeś, to postaraj się wyjeździć jak najwięcej tego gazu i zatankuj na innej stacji

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź jednak chyba to nie jest to ponieważ pierwszy raz tankowałem na bodaj Petrochemii a drugi na Orlenie, na koniec na Carrefour i za każdym razem było to samo, choć nie robi mi się tak regularnie, więc prawdopodobnie nie jest to wina gazu. Jestem strasznie ciekawy co oznacza ta usterka. A dzwoniłem przed chwilą do fachowców i dowiedziałem się, że jest to kwestia podłączenia do komputera i coś tam wyregulowania, więc nic strasznego. A dodatkowo jak się ten błąd włączy tj. dioda miga 4 razy na sekundę i są 3 krótkie sygnały i jeden długi to wtedy auto jedzie na benzynie (to tak do wiadomości jak by ktoś kiedyś miał taki problem). Więc sprawa myślę już wyjaśniona. Będąc u mechaników spytam czego dokładnie tyczy się ta regulacja.

Napisano

> więc prawdopodobnie nie jest to wina gazu.

też tak uważam

> dzwoniłem przed chwilą do fachowców i dowiedziałem się, że jest to kwestia podłączenia do komputera i coś tam wyregulowania,

moim zdaniem zwykła ściema, jak jest komunikat "braku gazu w zbiorniku" a gaz w butli jest, to znaczy, że czujnik ciśnienia ps-01 wykrył za niskie ciśnienie, jeżeli czujnik jest sprawny (a zdarzały się nie działające serie) to najprawdopodobniej któryś z zaworów samoczynnie się zamyka i odcina dopływa gazu, wtedy czujnik ciśnienia reaguje i sterownik przełącza na Pb.

Można to zdiagnowzowac w ten sposób, że wyciągasz trzpień z np zaworu przy butli i jeździsz tylko na działającym zaworze przy reduktorze. Jak auto się nie przełącza samoczynnie na Pb to już wiesz co było problemem. Jak nadal problem to zakładasz trzpień skąd go wyjąłeś i wyjmujesz z drugiego zaworu. Jak nadal jest źle to znaczy, że masz usterkę w sterowniku i należy go odesłać do producenta. Naprawa sterownika i przetestowanie czujnika ps-01 to koszt około 100zł (jak się nie ma gwarancji).

A właśnie jak masz gwarancje to nic nie dłub tylko od razu ciśnij instalatorów, że ma być ok. albo zwrot kasy i niech demontują....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.