Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bravo 1.6 16V (103 KM) coś stuka w silniku.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Dwa problemy tego samego samochodu i być może, że jakoś ze sobą powiązane:

Silnik: 1.6 16V z LPG Lovato (1997)

1. Zimny silnik pracuje wzorcowo. Gdy osiąga właściwą temperaturę pracy zaczynają się stuki. Stuki są jedynie w zakresie od bardzo niskich obrotów do max 1500. Słyszalne wyraźniej na pierwszym biegu. Na wyższych biegach i obrotach ich nie słychać nawet pod obciążeniem. Po zmianie oleju z 15W40 na 10W40 wydaje się, że stuki się wzmogły. Lecz może to być złudzenie. Ciężko powiedzieć skąd dokładnie pochodzą. Mi się wydaje, że jest to gdzieś z górnej części silnika (zawory, wałek ?). Chcąc się dowiedzieć czy to nie sworzeń tłoka ściągałem po kolei przewody WN. Żadnej różnicy. Samochód był sprawdzany przez trzech mechaników. Pierwszy rozebrał misę olejową. Podobno mierzył i stwierdził, że to nie panewki i na 100% nie sworzeń tłoka. Drugi mechanik stwierdził po osłuchaniu, że to panewka na jednym z korbowodów. Trzeci, też po osłuchaniu powiedział, że to absolutnie nie panewka ale nie wie co to może być. Stwierdził standardowo - "te typy tak mają" Dla mnie dźwięk przypomina spalanie stukowe ale nie jestem specjalistą.

2. Trasa poza miastem 40 km w jedną stronę. Samochód działa bez problemu wyłączając stukanie opisane powyżej. Trasa powrotna i samochód wydaje się być słabszy na niskich obrotach. Trzeba ruszać z wyższych obrotów, które i tak znacznie spadają w momencie zasprzęglenia. Czasami spadaja na tyle, że silnik gaśnie.

Dwukrotnie był przypadek, gdy nie chciał zapalić i trzymać wolnych obrotów. Po rozpięciu silniczka wolnych i kilku próbach odpalenia objaw ten zniknął automagicznie.

Normalnie odpala "od dotknięcia".Dodam, że nie jest to mój samochód ale sporadycznie nim się poruszam. Zastanawiam się czy takie stuki i jego słabości, to nie będzie sprawa źle zmienionego paska rozrządu lub skoku o ząbek ? Czy mógłby wtedy spalać stukowo i słabnąć ? Ta wersja silnika nie ma czujnika spalania stukowego.

Gdzie lub jak szukać przyczyny ? "Mechesy" rozkładają ręce frown.gif Co ciekawe, jak udało mi się ustalić, to kilka Fiacików z tym silnikiem ma ten sam objaw i nikt nie wie co jest przyczyną.

Na pl.misc.samochody też nie wiele pomogli. Może Wy, ujeżdżacze tych maszyn będziecie bardziej w temacie.

Napisano

prawdopodobnie te stuki to odgłos pracującego zaworu par paliwa....

Miałem podobnie i nie wiedziałem o co kaman...w kabinie delikatnie słyszałem, a po podniesieniu maski cisza. W zimie ten czujnik zaczna głosniej pukać i wtedy go zlokalizowałem...

Napisano
  • Autor

> prawdopodobnie te stuki to odgłos pracującego zaworu par paliwa....

Ha! Tego nie podejrzewałem i nie sprawdzałem. Możesz mi podać lokalizację tego ustrojstwa ?

Napisano

> Ha! Tego nie podejrzewałem i nie sprawdzałem. Możesz mi podać

> lokalizację tego ustrojstwa ?

Zanjduje się toto w prawym przednim błotniku za przenim kołem ....

Napisano
  • Autor

> Zanjduje się toto w prawym przednim błotniku za przenim kołem ....

No, to idę sprawdzać. Dzięki.

--------

Niestety nie to frown.gif

Chyba nic nie pozostaje jak czekać aż coś padnie wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.