Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co jest zlego w silniku 1.4 ?

Featured Replies

Napisano

Taka slyszalem opinie. Ze silnik 1.4 w fiacie bravo, brava raczej do najlepszych nie nalezy. I nie chodzi tu raczej o osiagi, tylko o awaryjnosc.

Rozgladam sie od pewnego czasu za fiatem bravo 1.6 i naprawde nie moge znalesc nic rozsadnego.

Dzisiaj dorwalem bardzo ladnie utrzymanego bravo 1.4 z 96 z lpg przebiegiem 70tys za 9000, i zastanawiam sie czy warto?

Czy ktos ma jakies mile/niemile doswiadczenia z tym silnikiem?

Napisano

> Czy ktos ma jakies mile/niemile doswiadczenia z tym silnikiem?

poszukaj hasła "wałek"... oslabiony.gif

Napisano

> poszukaj hasła "wałek"...

wiesz nie mam 1.4 tylko 1.6 ale wydaje mi się ze z tym wałkiem to trochę przesada ...znam pare osób z 1.4 wszyscy maja po 130000 i jakoś nikt jeszcze nie zmieniał ...podstawa to chyba jak w kazdym aucie wymieniac olej i filtry i od czasu do czasu looknąc na magistrale olejową ... choć ceny brawek teraz takie że 1.6 za niewiele więcej kupisz ... ale jak jest fajne 1.4 to ja bym brał :D

Napisano

> Taka slyszalem opinie. Ze silnik 1.4 w fiacie bravo, brava raczej do

> najlepszych nie nalezy. I nie chodzi tu raczej o osiagi, tylko o

> awaryjnosc.

> Rozgladam sie od pewnego czasu za fiatem bravo 1.6 i naprawde nie

> moge znalesc nic rozsadnego.

> Dzisiaj dorwalem bardzo ladnie utrzymanego bravo 1.4 z 96 z lpg

> przebiegiem 70tys za 9000, i zastanawiam sie czy warto?

> Czy ktos ma jakies mile/niemile doswiadczenia z tym silnikiem?

Jeśli miałbyś możliwość zobaczyć histornie napraw tego autka to skożystaj i zwóć uwagę jak często i na jaki właściciel zmieniał olej.

Jeśli robił to regularnie i lał dobry olej to raczej nie powinieneś mieć problemów. Co do innych silników to z kolei są one znacznie droższe w poważniejszych naprawach bo są bardziej skomplikowane ale nikt Ci tego nie powie bo wtedy okazuje się ze 1.4 nie jest taki zły. Ja mam 125kkm i jak ogladalem walek to byl w super stanie, magistrala tez. A oglądałem go przypadkiem bo zmieniałem uszczelkę pod deklem. Poza tym taki przebieg (o ile jest prawdziwy) taka cena i jeszcze LPG. Ja bym bral no chyba ze autko jest zagnojone.

Polecałbym pojechać gdzieś zrobić ścieżkę diagnostyczną + komputer + cośnienie w cylindrach żeby mieć pewność co do autka. Jak auto bedzie w porządku to właściciel napewno się zgodzi a umów się tak że jak coś dodatkowego z autkie wyjdzie to on płaci za przegląd.

Warto dopłacić i mieć spokój.

Ja tak zrobiłem i miałem jasną sytuację.

Napisano

Auto z gazem, rocznik 96 i tylko 70 tys km ??? screwy.gif nie badz naiwny... walek z przebiegiem jak nic

Napisano

> Auto z gazem, rocznik 96 i tylko 70 tys km ??? nie badz naiwny...

> walek z przebiegiem jak nic

zgadzam się ok.gif szukaj 1.6

Napisano

> Auto z gazem, rocznik 96 i tylko 70 tys km ??? nie badz naiwny...

> walek z przebiegiem jak nic

Zalezy. Ja kupilem Tipo z LPG rocznik 1994 z przebiegiem (autentycznym) 85 tys. km. A co do aut z gazem to LPG je na tyle konserwuje, ze wnetrze silnika jest czyste, wiec magistrala powinna byc drozna.

Napisano

> Zalezy. Ja kupilem Tipo z LPG rocznik 1994 z przebiegiem

> (autentycznym) 85 tys. km.

W Tipo jest inny 1,4

A co do aut z gazem to LPG je na tyle

> konserwuje, ze wnetrze silnika jest czyste, wiec magistrala

> powinna byc drozna.

Ciekawa teoria

hehe.gif

Napisano

> W Tipo jest inny 1,4

Przeciez nie twierdze, ze jest taki sam sick.gif

> A co do aut z gazem to LPG je na tyle

> Ciekawa teoria

Nie wiem czy tylko teoria. Wystarczy zobaczyc jak przewaznie wyglada olej w silniku eksploatowanym na LPG. U mnie pod pokrywa zaworow jest tak czysto, jakby silnik byl nowy cool.gif

Napisano

Straszą tym silnikiem a on wymaga tylko większej troski jak na nowe auta. Bo jak sobie przypomna to w naszych FSO i innych demoludowych zmieniało się olej co 10 000 i było dobrze jak ktoś tak zmienia to bedzie się cieszył autem. Dodatkowo zawsze można przy tym sprawdzac wałek i cieszyć się jazdą. Ludzie tym autem straszą dlatego za niską cene można zdobyć ładnie zadbane auto:-))

Napisano

9000 tys za 96? hmm... to ja ci sprzedam swoj za 11 wink.gif

Napisano

Jak uzywasz syntetyka to bedzie czysta.

Napisano

> Jak uzywasz syntetyka to bedzie czysta.

Nie uzywam syntetyka 270751858-jezyk.gif

Napisano

> 9000 tys za 96? hmm... to ja ci sprzedam swoj za 11

I nową pompe ma ok.gif

Napisano

to co ma nowe to dluga lista jest wink.gif bo na 100kkm zaczelo padac tu i tam... ale juz wszystko smiga.. jeszcze mi sie tylko lewy przyglup tlucze i by bylo narazie...

Napisano

> Nie uzywam syntetyka

To polsyntetyka 270751858-jezyk.gif, ktory tez utrzymuje czystosc wink.gif

Napisano

> To polsyntetyka , ktory tez utrzymuje czystosc

Cif czy Persil też utrzymują czystość zlosnik.gifhahaha.gif

Napisano

"a umów się tak że jak coś dodatkowego z autkie wyjdzie to on płaci za przegląd."

mlot.gif

Napisano

Witam!

Na forum jestem od niedawna.

Akurat posiadam Fiata Bravo z takim silnikiem i mam przejechane 192 000 km.

Z silnikiem nie miałem absolutnie żadnych problemów. Z silnikiem jesyne co było robione to termostat, czujnik temperatury płynu chłodzącego i uszczelka pod pokrywą rozrządu.

Co do hasła wałek rozrządu to wystarczy regularnie zmieniać olej(co 15 000 km nie co 20 jak niektórzy twierdzą).

Do silnika żadnych zastrzeżeń nie mam. Jedyną awarią jaką miałem był mechanizm różnicowy po około 140 000 od którego rozsypało się pół skrzyni biegów.

Awarii typu luzy na wahaczach nie będę wymieniał bo to już niestety polskie drogi.

Poza tym po 180 000 przegniła chłodnica(prawdopodobnie od płynu Paraflu który jest dosyć ostry.

Napisano

Przekroczyło 90 kkm i żadnych kłopotów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.