Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nagrzewnica a grzanie się silnika w PI

Featured Replies

Napisano

Witam,

Od jakiegoś czasu obserwuję że podczas jazdy przez kilka minut temp cieczy na skali osiąga poziom 3/4 skali, potem trochę spada ale mimo wszystko jest powyżej 1/2 skali. Dzisiaj podczas jazdy po mieście musiałem właczyć ogrzewanie żeby zbić temperaturę, trochę to pomogło i później temp ustabilizowała się na poziomie 1/2.

Od dłuższego czasu mam wrażenie że nagrzewnica jest rozczelniona (płynu nie ubywa, tylko ten specyficzny zapach) i powoduje zapowietrzanie się układu chłodniczego....

Jak myślicie czy faktycznie taki wpływ moze mieć "rozczelniona" nagrzewnica na wysoką temp? Czy kroki raczej skierować w stronę pompy wody lub termostatu?

Z góry dzięki za rady

Napisano

jak zapowietrza sie układ to temperatura moze głupieć, obadaj wykładzinę pod nagrzewnicą. Jeżeli będzie sucho to termostat....

Napisano
  • Autor

> jak zapowietrza sie układ to temperatura moze głupieć, obadaj

> wykładzinę pod nagrzewnicą. Jeżeli będzie sucho to termostat....

Sucho jest ale z drugiej strony ten specyficzny zapach z nagrzewnicy jest mylący.

Napisano

> Sucho jest ale z drugiej strony ten specyficzny zapach z nagrzewnicy

> jest mylący.

U mnie było do końca sucho tylko jak piszesz zapach a potem delikatne "parowanie" szyby przy włączonym nawiewie.

Napisano

Jeśli jest taka temperatura to wyższe temperatury być mogą. Kontroluj tylko czy wentylator Ci się włącza. Mnie przy LPG wentylator chodzi prawie cały czas. Myślałem że jest coś nie tak, przejrzałem cały układ chłodzenia, rozmawiałem z mechanikiem. Mówił że przy tej temperaturze ma prawo silnik się grzać. Tak samo jak parować płyn chłodniczy.

Napisano

> Jeśli jest taka temperatura to wyższe temperatury być mogą. Kontroluj

> tylko czy wentylator Ci się włącza. Mnie przy LPG wentylator

> chodzi prawie cały czas. Myślałem że jest coś nie tak,

> przejrzałem cały układ chłodzenia, rozmawiałem z mechanikiem.

> Mówił że przy tej temperaturze ma prawo silnik się grzać. Tak

> samo jak parować płyn chłodniczy.

Wiesz, mi też trzy lata temu chodził wentylator prawie cały czas w lecie, a na jesieni robiłem UPG frown.gif

To nie jest typowy objaw, chyba, że non stop śmigasz po mieście. W te upały, jakie są teraz, wystarczy, że przejadę kilometr, a temperatura wyraźnie spada do poziomu tuż ponad 1/4 skali.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> jak zapowietrza sie układ to temperatura moze głupieć, obadaj

> wykładzinę pod nagrzewnicą. Jeżeli będzie sucho to termostat....

...... I TERMOSTAT był strzałem w dziesiątkę. Przy okazji dodam ze odradzam nono.gif stosowanie wszelkich uszczelniaczy do chłodnicy, użyłem tego typu wynalazku jak myślałem że (nagrzewnica) się rozszczelniła ale to co wylałem z układu chłodzenia nie można w żaden sposób nazwać płynem chłodniczym yikes.gif.

Po wymianie już jest wszystko ok.gif i pomyśleć że cała operacja zajęła godzinę czasu wraz z odpowietrzaniem a koszt jest wyniósł wraz z silikonem 43 zł, przy okazji zwracam uwagę na ostrożne odkręcanie śrub od termostatu a przed odkręceniem dobrze popsikać np. WD-40 ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.