Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nubira - problem z BRC

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam nubirę z silnikiem 1,6 i instalacja gazową. Na komputerze i na wyłączniku z gazu jest napis BRC, reduktor wymieniłem ostatnio z powodu wysokiego spalania z BRC na Landi, co pomogło.

W trakcie krótkich tras 10-20 km nie ma problemów, gorzej jest jak jade dłużej ze stałą prędkością 100-120. W pewnym momencie traci moc i przełącza się na Pb a kontrolka od gazu miga na czerwono-pomarańczowo (tak jakby brakło gazu). Żeby ponownie przełączyć na gaz muszę się zatrzymać, zgasić po czym odpalić na benzynie i wtedy można się przełączyc na gaz. Ostatnio na tasie 200 kilometrowej musiałem robić to 3 razy. Dodam że na starym reduktorze było tak samo. Kable, świece, filtr gazu i powietrza wymieniane były 2 tys. km temu, niestety usterka nadal występuje.

Może ktoś zasugeruje co zrobić żeby było dobrze smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

zrób reset kompa.....czyli rozłącz masę lub wyciagnij bezpiecznik, może sie uspokoi.....

Napisano
  • Autor

robiłem przez odłączenie bezpiecznika. ale odłącze jeszcze kleme żeby i gaz się zresetował.

Napisano

nie pisałem o resecie gazu...a zwykłe kompa bo czesto on krzaczy w nubirach i wtedy resecik pomaga+ programowanie obr jak u morawskiego....popytaj na forum nubiry/leganzy, a co do intalacji to jak kolega pisze obowiazkowo sprawdzic/wymienić filterek lpg i może syfu upuścic z reduktora.....

Napisano
  • Autor

gazownik jak podłączał nowy reduktor to miał i filtr gazu wymienić. gdyby tego nie zrobił mogłoby to być przyczyną tej usterki?

Napisano

moze masz filterek razem z reduktorem i jesio drugi filterek jest??? u mnie tak jest bo poprzedni reduktor nie miał filterka....ale jeden wyciagnąłem i mam teraz tylko ten na reduktorze.....

Napisano
  • Autor

nie wiem czy jest w reduktorze ale z tego co widziałem to jest jeszcze pod elektozaworem. Podjade do gazownika w tygodniu i spytam czy to robił, bo tak na moje oko nie wygląda żeby coś tam było ruszane.

Napisano

filterek to i sam zmienisz.....

Napisano
  • Autor

boje się troche przy tym grzebać, wymianę reguktora zacząłem sam, ale rozszczelniło mi się połączenie między reduktorem a elektrozaworem i musiałem zostawić auto żeby dorobił nową rurkę miedzianą, stara nie trzymała. Znalazłem manual czyszczenia filtra na IKN, wygląda to dośc łatwo ale wole jednak dać do gazownika. Przyjemność poczucia gazu pod maską już raz miałem, myślę że starczy mi atrakcji zeby.GIF

Dalej jednak nie wiem czy filtr gazu odpowiadałby za opisywaną usterkę?

Napisano

Mi to wygląda na dość typowy objaw niedogrzania reduktora. Jeżeli jest czujnik temp. na reduktorze to tak będzie. Czyli szukałbym problemu z przepływem płynu. Zapowietrzony lub zbyt wysoko zamontowany albo coś przytyka przepływ.

Napisano
  • Autor

Jak sprawdzić czy jest czujnik temperatury na reduktorze? Jutro wrzucę fote jak mam zamontowany reduktor. Dodam, że podczas pracy jest raczej ciepły, jeśli nie gorący

Napisano

Powinien być wkręcony/przymocowany. Może to tez być usterka samego czujnika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.