Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szeroko pojęty problem z FAP.

Featured Replies

Napisano

Witam,

Posiadam 207-emke 1,6 HDI 110 KM z FAPem. Przebieg ~78kkm.

Ostatnio zauważyłem wyciek "cyryny" od czynnika do FAPu. W serwisie stwierdzili, iż jest pęknięty zbiorniczek od niego i powiedzieli, że mam uszkodzoną pompkę.

Zasatanawiam się teraz nad całkowitym wycięciem FAPu.

Po wyjęciu FAP i założenia emulatora do komputera, wprowadza się informacje o napełnieniu zbiorniczka olejem Eloys.

1) Co w momencie, gdy za jakiś czas komputer uzna, iż brakuje już oleju? Ile kosztuje ponowne oszukanie systemu?

2) Co w przypadky niesprawności pompki dozującej olej Eloys/ Czy trzeba ją wymienić na nową przy demontażu filtra FAP?

3) Czy kotś wie, gdzie można dostać pompkę i za ile? W serwisie chcą 650zł za nią + 450zł za olej.

4) Czytałem, że wycięcie filtra nie powoduje skutków ubocznych, czy to prawda?

Napisano

No niby fajny ten emulator tylko co wtedy jeśli dużo jeżdzisz głównie po mieście. Sadze nie zapchają zbyt szybko katalizatora??

Napisano

> No niby fajny ten emulator tylko co wtedy jeśli dużo jeżdzisz głównie

> po mieście. Sadze nie zapchają zbyt szybko katalizatora??

Katalizator i FAP (czy inny filtr czastek sadzy) to dwa rozne elementy. Silnik z filtrem czastek stalych i tak posiada katalizator (przed filtrem czastek) i taki katalizator posiada wiekszosc wspolczesnych aut z dieslem pod maska (teoretycznie kazde produkowane auto od 1996 roku powinno go miec). O ile pamietam emulator pozwala zastapic roznicowy czujnik cisnienia (badajacy cisnienie spalin przed i za filtrem czastek stalych dzieki czemu ECU wie jakie jest napelnienie filtra sadzami) co skutkuje tym, ze ECU widzi, ze filtr jest caly czas czysty. Sam filtr czastek po zamontowaniu emulatora jest fizycznie usuwany z auta a do zbiorniczka na plyn Eolys (tlenek ceru w plynie, nie jest to olej) leje sie zwykla rope (najlepiej taka, ktora zima nie zmieni sie w kisiel).

Napisano
  • Autor

Zasadniczo, ja mam ten zbiorniczek pęknięty.

W poniedziałek jadę do opolskiego magika od gr. PSA i zobaczymy co on się wypowie na temat pompki.

Napisano
  • Autor

Cóż magik podpiął auto pod komputer, zasymulował włączenie pompki i voila działa. Teraz muszę jeszcze raz zastanowić się co chcę z FAPem zrobić.

Napisano

Trzeba było może nie kupować takiego auta z FAPem niż teraz kombinować. Pokombinujesz, pokombinujesz a jak coś nie będzie chodziło tak jak trzeba to sprzedaż auto i nabywca będzie przeklinał kolejnego sprzedającego, francuzy i kryzys.

Napisano
  • Autor

Tak, ale w Picasso z tym samym silnikiem problem nie występował, ba praktycznie nie zauważałem istnienia filtra, zatem dlaczego miałem podejrzewać o jakiekolwiek problemy FAP z 207mki. (jak mniemam ta sama konstrukcja).

Wycięcie FAPu z tego co wyczytał nie wpływa na nic (pomijając względy ekologiczne) zasadniczo nie wpływa na jakikolwiek aspekt pracy silnika (via Internet). Finansowo wyszołby mniej więcej tyle samo, a przyszły właścicel, raczej też nie będzie szcześliwy jak zrobi 160kkm (żywotność FAPu w gr PSA to około 160kkm i potem regeneracja, wymiana za około 3000zł).

PS. Naprawa będzie polegać na dolaniu czynnika i przy okazji zasłużony przegląd dla autka.

Napisano

1. Koszt po 160 tys.km. w ASo to ok 1800 zł ... nie imaginujmy wink.gif

2. Po "wycieciu" FAPu jednak pojawiają się w wielu przypadkach problemy z katalizatorem - jest inny niż w autach bez FAPu (inne numery katalogowe) wink.gif

To tak na przyszłość wink.gif

Napisano
  • Autor

Ok, serdeczne dzięki za poprawę.

Tak to jest jak się opiera swoje wiadomości tylko na Internecie. A cennik na jednym źródle. Jeszcze raz dziękuję za poprawę błędnych wiadomości.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.