Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciągłe problemy z chłodzeniem

Featured Replies

Napisano

Witam!

Na początku napiszę że posiadam astrę f 1.7D (92r).

Jakiś miesiąc temu rozciekła się mi chłodnica. Pojechałem do znajomego mechanika i mi ją wymienił. Następnego dnia musiał mnie holować bo strzeliła mi pompa wody (podobno po wymianie chłodnicy wzrosło ciśnienie w układzie i pompa tego nie wytrzymała). Tym razem wymieniona została nieszczęsna pompa wody i rozrząd. Po wyjechaniu od mechanika zauważyłem że temperatura mi dziwnie skacze. Jadąc na lekkim gazie po równym terenie temperatura rosła mi do ~90st po czym spadła do swojego normalnego poziomu ~82st i tak się już utrzymywała przez dalsza część jazdy. Dodam że ten spadek temperatury następował po przejechaniu około 100m. Po kilku dniach pod autem zauważyłem plamę. Przestawiłem auto w inne miejsce i czekałem aż zacznie kapać żeby zobaczyć z którego miejsca kapie. Nie doczekałem się. Jakieś 1,5 tygodnia później znowu plama pod autem. Kapało w linii prostej jakby spod rozrządu (z okolic pompy wody). Sprawdziłem poziom płynu w chłodnicy - okazało się że jest pusto. Dolałem płynu, zapisałem sobie przebieg i pojechałem. Od dwóch dni auto mi mocniej dymi (na biało buu.gif). Wczoraj sprawdziłem poziom płynu i okazało się że jest prawie że pusto. Zawartość zbiornika "ulotniła" się po przejechaniu 121km shocked.gif. Mało tego temperatura silnika jak go wyłączałem wynosiła jakieś 85 stopni (więc płyn nie miał prawa się gotować) a jak podniosłem maskę to tak jakby płyn się gotował (pewnie bąbelki sie pojawiły w zbiorniku) po odkręceniu wlewu płynu dymiło na biało (pewnie spaliny). Niestety obawiam się że to oznacza uszczelkę pod głowicą.

W związku z tym mam pytanie - czy jest jakaś szansa że może to być coś innego?

Jeśli faktycznie okaże się że jest to UPG to co warto przy okazji sprawdzić/wymienić? Dodam że silnik ma spory przebieg (384 tys km) ale ogólnie się dobrze sprawuje.

I ostatnie pytanie - czy te śmieszne skoki temperatury to wina termostatu czy może to być coś innego?

Napisano

na 1000% UPG (lub, oby nie, pęknięta głowica) [jesteś nowy wiec możesz nie wiedzieć: UPG = uszczelka pod głowice]

znikająca woda, skacząca temperatura, białe spaliny to właśnie oznaki przedmuchów przez UPG

Przedmuch masz duży, wiec nie radze nigdzie jeździć, bo grozi to przegrzaniem silnika i tego dalszymi konsekwencjami. Pomalutku dokulaj sie do mechanika i nigdzie dalej.

PS

słaby ten twój mechanik, skoro widział, że ciśnienie w układzie jest za duże, a nie sprawdził obecnosci spalin w płynie, czy nawet po prostu bulgotania płynu przy przegazówce sick.gif

silnik bierze olej?

jak nie, to przy głowicy dotrzyj tylko gniazda, daj do planowania i składaj do kupy. Można też wymienić uszczelniacze zaworowe. Nie są drogie.

Napisano

Ostatnio miałem to samo... Jestem świeżo po wymianie: odnośnik

Napisano
  • Autor

> silnik bierze olej?

> jak nie, to przy głowicy dotrzyj tylko gniazda, daj ewentualnie do

> planowania i składaj do kupy. Można też wymienić uszczelniacze

> zaworowe. Nie są drogie.

Niestety silnik bierze trochę oleju. Jak narazie nie zwracałem na to uwagi ale jeśli byłaby możliwość zrobienia z tym czegoś przy okazji tej naprawy to prosiłbym o jakieś rady.

Mam nadzieję że to faktycznie ta uszczelka a nie pęknięta głowica.

Napisano

> Niestety silnik bierze trochę oleju. Jak narazie nie zwracałem na to

> uwagi ale jeśli byłaby możliwość zrobienia z tym czegoś przy

> okazji tej naprawy to prosiłbym o jakieś rady.

> Mam nadzieję że to faktycznie ta uszczelka a nie pęknięta głowica.

co to znaczy troche?

Zdejmiesz głowice, to przypatrz sie gładzi cylindrów, czy nie ma rys i dużego progu. Jak wszystko ok, to dołu nie ruszaj, wymień tylko te uszczelniacze głowicy i spalanie oleju powinno spaść.

Jeśli natomiast masz czas, chęć i pieniądze, to możesz odkręcić korbowody i wymienić pierścienie, ale tu nie masz gwarancji, że spalanie oleju spadnie. Węcz przeciwnie, może być nawet gorzej.

Jeśli nie pali ci kilku litrów między wymianami, nie będzie rys na cylindrach, to ja bym dół zostawił w spokoju

Napisano

Glowica obowiazkowo do sprawdzenia szczelnosci plaszcza wodnego. Jesli bedzie szczelny, to jeszcze docieranie zaworow (oraz sprawdzenie luzow zaworow w prowadnicach) i wymiana uszczelniaczy zaworowych.

Co do cylindrow: jesli nie ma duzych progow, mozna wymienic pierscienie, pod warunkiem, ze na cylindrze wyrazna jest siatka honownicza (krzyzujace sie, koliscie poprowadzone rysy). Jesli sa slabo widoczne lub miejscami gladz cylindra jest wypolerowana, zakladanie nowych pierscieni jest bezcelowe, poniewaz nowe pierscienie szybko sie zuzyja w wyniku braku smarowania (siatka honownicza utrzymuje film olejowy na powierzchni cylindra). W takim wypadku pozostaje dojezdzenie silnika w stanie jak jest (oczywiscie po naprawie glowicy i przy nowej UPG) lub remont.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.