Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zepsuty sterownik - naprawa czy wymiana na nowy/inny?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Od dłuższego czasu (ok 2 lata) miałem problem z zamontowaną w mojej Skodzie Fabii 1.4 MPI (AZE) 44kW instalacją gazową firmy OMVL. Samochód nie chciał przyspieszać, palił dużo. Nie pomagały wymiany świec, reduktora (na Alaskę), filtrów. Stado "specjalistów" od LPG próbowało regulować instalację ale nie było żadnej poprawy.

Kilka dni temu trafiłem do pewnej firmy zajmującej się montażem i serwisem instalacji LPG. Panowie z tego warsztatu na początku celem sprawdzenia sterownika, podmienili go na inny. Nic to nie pomogło. Powiedzieli, że za duże są dysze. Wymienili na mniejsze. Ale też to nic nie pomogło. Ale jakimś trafem mechanik postanowił jeszcze raz podpiąć nowy sterownik (z zamontowanymi nowymi mniejszymi dyszami wtryskiwaczy). Okazało się, że samochód jest jak nowy. Pracuje tak jak powinien, prawidłowo przyspiesza i jeździ się z przyjemnością. Diagnoza - zepsuty sterownik lpg. Nadaje się do wymiany na nowy.

No i tu jest pewien problem. Powiedziano mi, że nowy sterownik do OMVL DREAM XXI-N kosztuje ponad 800zł. Kurcze... trochę sporawo... Na tą chwilę nie dysponuję taką gotówką.

Ale na allegro ogłasza się człowiek specjalizujący się w naprawach tych sterowników. Co o tym sądzicie? Warto się w to bawić? Czy są jakieś szanse, że po naprawie sterownik jeszcze trochę podziała bez wymiany?

Kolejny problem. Jeśli bym się zdecydował na naprawę sterownika, to musiałbym go wysłać gościowi do Siedlec. Postanowiłem dzisiaj odłączyć sterownik i sprawdzić, czy auto odpali na benzynie. Niestety nie odpaliło. :cry: Na naprawę człowiek ten ma 14 dni. I niestety nie mogę pozostać bez samochodu na ponad 2 tygodnie. Czy da radę coś poczarować, żebym jednak mógł wysłać sterownik do naprawy i jednocześnie mógł użytkować samochód na benzynie?

A jeszcze jedno pytanie Bo już kilka osób mi mówiło, że OMVL to do d*** jest Da radę zmienić sterownik na jakiś inny? Co trzeba by było wymienić i jaki byłby mniej więcej koszt takiej modyfikacji?

Kurcze... chciałem się streścić a wyszło jak zawsze ;P

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Napisano

uderz do nich bezposrednio z zapytaniem czy sie podejma naprawy;

co do wysylki centralki - z pobieznego rzutu na schemat - przelacz na nopb, oczywiscie odlacz wsio w temacie zasilania itp, odepnij listwe wtryskowa/wtryskiwacze gazu, azeby wtryskiwacze nopb byly podpiete bezposrednio, i mozesz odpiac wtedy sterownik, ale niech ktos mnie poprawi jesli sie myle

Napisano

Na ilu forach umieściłeś to zapytanie?

Napisano
  • Autor

> Na ilu forach umieściłeś to zapytanie?

Na Autokąciku tylko na jednym smile.gif Na gazowym smile.gif A co??

Napisano

> uderz do nich bezposrednio z zapytaniem czy sie podejma naprawy;

> co do wysylki centralki - z pobieznego rzutu na schemat - przelacz na

> nopb, oczywiscie odlacz wsio w temacie zasilania itp, odepnij

> listwe wtryskowa/wtryskiwacze gazu, azeby wtryskiwacze nopb byly

> podpiete bezposrednio, i mozesz odpiac wtedy sterownik, ale

> niech ktos mnie poprawi jesli sie myle

A możesz podać link do aukcji?

Napisano
  • Autor

> A możesz podać link do aukcji?

Proszę bardzo smile.gif

Dzwoniłem do kolesia. Powiedział, że koszt naprawy to od 250zł do 400zł. Ale niestety facet nie daje pewności że to się da naprawić i ile może pochodzić w przypadku udanej naprawy.

Jednak nie będę się bawił w naprawę tego sterownika. Uznałem, że nie warto inwestować w tak niepewny sprzęt. Założę niedługo STAG4 z listwą Valtek. I mam nadzieję, że będzie ok.

I jeszcze jedno. Wyjąłem sterownik z samochodu i rozebrałem go. Niestety w środku nie widać żadnych oznak uszkodzenia - wszystkie kondensatorki są całe. Także wydaje mi się, że padła jakaś elektronika. Co nie wróży dobrze.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.