Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co jakiś czas wolne obroty się podnoszą

Featured Replies

Napisano

Witajcie. Mam taki problem z moja instalacja gazowa, ze co maksymalnie kilka miesiecy obroty wolne staja sie szybkie grinser006.gif Chodzi o to, ze one pewnie podnosza sie powoli do takiego poziomu (nie mam obrotomierza), ze juz nie wytrzymuje i robie reset kompa przez odlaczenie aku. Wtedy wolne obroty znow staja sie wolne, ale sytuacja po jakims czasie znow powraca.

Instalka jest na pseudosterowniku minilambda (TPS podlaczony, emulacja jest ustawiona na fale 1V, check sie nie zapala). Wyglada na to, ze emulacja jest jakas beznadziejna i po jakims czasie ECU sie przeprogramowuje i podnosi obroty biegu jalowego. Czy da sie cos z tym zrobic bez wymiany elektroniki na jakis porzadniejszy sterownik (Bingo M chyba jest cenione do monowtrysku). Ewentualnie moze moglbym taka podmiane zrobic we wlasnym zakresie (duzo rzezbienia jest z kablami?). Gdzie wyczytalem rowniez, ze aby ECU sie nie przeprogramowywalo trzeba ustawic emulacje na odciecie, wtedy komp wyrzuca bledy (a konkretnie blad lambdy), ale dzieki temu nie bedzie sie przeprogramowywal.

Dziekuje za wszelkie wskazowki i pozdrawiam. ok.gif

Napisano

w uno miałem podobny problem i zmiana emulacji sondy lambda na "obwód otwarty" załatwiła sprawę

Napisano
  • Autor

w tym sterowniku wg strony producenta sa ustawienia: fala (tak mam teraz ustawione), z sondy i masa. Takze niebardzo wiem co powinienem ustawic confused.gif Jezeli mam dobrze ustawiona mieszanke to na ustawieniu z sondy chyba tez nie powinno wyrzucac bledu choc moze ECU jest czulsze niz takie ustawianie "na diode".

Napisano

> w tym sterowniku wg strony producenta sa ustawienia: fala (tak mam

> teraz ustawione), z sondy i masa. Takze niebardzo wiem co

> powinienem ustawic Jezeli mam dobrze ustawiona mieszanke to na

> ustawieniu z sondy chyba tez nie powinno wyrzucac bledu choc

> moze ECU jest czulsze niz takie ustawianie "na diode".

ustaw na masę i zobacz czy będzie się programował

Napisano

do C16NZ raczej na pewno fala powinna być. "Na masę" będziesz miał checka. Problem w tym, że w tym sterowniku tej fali nie można regulować , wypełnienie jest stałe 50% i nic nie zrobisz. W prosty silnikach z reguły to wystarcza. Sprawdź czy masz dobrze kabelkologię do sondy podłączoną, czy na pewno sterownik wpięty jest w przecięty przewód sygnałowy sondy czy tylko podlutowany do tego kabla. W tym drugim przypadku emulator będzie niepodłączony - może gaziarz poszedł na skróty.

Przejście na bingo jest dobrym pomysłem. Jak nie masz parkinsona i umiesz posługiwać się lutownicą to bez problemu sobie sam poradzisz z przekładką. Schemat jest łopatologiczny. Z tym że w bingo trzeba mieć lapka żeby sobie wszystko odpowienio skonfigurować ale program jest dość czytelny.

Napisano
  • Autor

> Jak nie masz parkinsona i

> umiesz posługiwać się lutownicą to bez problemu sobie sam

> poradzisz z przekładką. Schemat jest łopatologiczny.

hehe.gif to Ci sie wszim udalo grinser006.gif Skoro tak to mysle, ze powinienem dac rade, a po podlaczeniu sterownika tez tam wiele parametrow do ustawiania nie ma.

> Z tym że w

> bingo trzeba mieć lapka żeby sobie wszystko odpowienio

> skonfigurować ale program jest dość czytelny.

Z lapkiem problemu nie ma, tyle, ze poza nowa elektronika, musialbym kabelek kupic grinser006.gif Tylko tyle, ze potem sama przyjemnosc korzystac z takiej instalacji.

O.T. Ustawiam instalke przy pomocy wskaznika Twojej produkcji wszim, bo swego czasu sobie takowy u Ciebie zamowilem na allegro grinser006.gif

Pojutrze zajrze jak tam jest z tym kablem od sondy i sterownika, bo na skroty w przypadku tego montera to az zbyt ladnie powiedziane (poczatkowo zworki mialem ustawione na sonde 5V, albo na takie ustawienie, ktorego producent nie przewidzial grinser006.gif)

Napisano
  • Autor

Otoz: przestawilem znow na fale 1V i sprawdzilem podlaczenie sondy. Wszystko podlaczone jest zgodnie ze sztuka, czyli kabel od sondy przeciety, czarny od minilambdy do sondy, a zielony do drugiego konca, czyli zgodnie ze schematem. Wydaje mi sie, ze ta minilambda to kiszka i zeby sie pozbyc tego przestawiania obrotow trzeba zmienic na cos innego, tylko czy warto i jaka mam pewnosc, ze to minie grinser006.gif

Edit:

Przejrzalem teraz instrukcje do Bingo i widze, ze jest dosc duzo parametrow, ktore sie ustawia. Nie wiem czy dalbym rade i na ile tryb "nauka" ustawia dobrze sterownik. Zainteresowala mnie natomiast funkcja cut-off i duzo bardziej zaawansowane wykorzystanie krokowca na wezu gazowym. Mysle, ze dzieki temu spalanie mogloby spasc. Czy czujnik temp. w ktory sie trzeba wpiac to jest jeden z tych w silniku ? (jeden jest chyba do kompa, a drugi do zegarow). W zasadzie na upartego to mozna skorzystac z wiazki ktora juz mam zamontowana zeby nowych kabli nie klasc (choc po dokladniejszej analizie schemat od mini jest 2 razy ubozszy grinser006.gif, ale to pewnie dlatego, ze kolejny jest do przelacznika chocby zasilanie). Czy da sie ustawic zeby przelaczanie na gaz nastepowalo bez osiagania temperatury tylko tak jak teraz zaleznie ode mnie ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.