Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hamulce

Featured Replies

Napisano

Wiadomo że hamulce seryjne są do bani(nie licząc turbo),zauważyłem ostatnio że jakiś element układu hamucowego nie pozwala się rozpędzić.Po krótkiej jeździe dotykam przedniego lewego koła i angryfire.giffelga gorąca jak nie wiem co z tym robić.Jakby mało brakowało jak zahamowałem ostatnio na piasku to auto staneło lewym bokiem,lewy tył zablokował.Jestem wkurzony wiecznie trzeba naprawiać te hamulce.Co zrobić żeby w końcu grało jak należy?

Napisano

Nie wiem czemu czasem się słyszy, że hamulce Uno są do kitu.

W Uno mojej Żony są rewelacyjne.

Niedawno powymieniałem wszystko co się da na nowe - tarcze, klocki, bębny, szczęki, linka od ręcznego, cylinderki i uszczelki w przednich zaciskach.

Aby hamulce dobrze działały po prostu po rozebraniu przednich zacisków podstawę zacisku porządnie wyczyściłem i pomalowałem, a sam zacisk z uwagi na to, ze jest aluminiowy to został wyczyszczony na połysk szczotką drucianą założona do wiertarki.

Po złożeniu samochód staje w miejscu. Hamulce są idealne.

Napisano

> Nie wiem czemu czasem się słyszy, że hamulce Uno są do kitu.

> W Uno mojej Żony są rewelacyjne.

> ....

potwierdzam, zrobiłem ostatnio cały tył i łapie równiutko, ręczny kosa, że na suchym asfalcie idzie boki brać. Wszystko kwestia zrobienia raz a porządnie.

Zauważyłem, że z tymi hamplami to jest tak, że albo wymieniasz wszystko i masz spokój na dłuuuugo, albo nic. Nie opłaca się wymieniać częściowo, bo efekt gorszy i za rok znowu trzeba rozbierać....ale to takie moje spostrzeżenie waytogo.gif

Napisano

Ściągnij z przodu koła i zobacz czy niema wycieku płynu z przewodu hamulcowego, głównie w okolicach zacisku. Jak jest wyciek to po hamowaniu niema odpowiedniego cisnienia żeby klocki odbiły z powrotem od tarczy i koło sie blokuje i nagrzewa.

Z tyłu natomiast zanin przystapisz do prac, podnieś koła i zobacz czy sie swobodnie obracają, potem je sciągnij i odkręć bębny. To na co powinieneś zwrócic uwaga to, to czy niema wycieków z cylinderka i czy rozpieraki chodzą swobodnie. Jeśl jest wyciek albo rozpieraki sie zapiekły to też ci będzie blokować koła

Napisano

> Wiadomo że hamulce seryjne są do bani(nie licząc turbo),zauważyłem

> ostatnio że jakiś element układu hamucowego nie pozwala się

> rozpędzić.Po krótkiej jeździe dotykam przedniego lewego koła i

> felga gorąca jak nie wiem co z tym robić.Jakby mało brakowało

> jak zahamowałem ostatnio na piasku to auto staneło lewym

> bokiem,lewy tył zablokował.Jestem wkurzony wiecznie trzeba

> naprawiać te hamulce.Co zrobić żeby w końcu grało jak należy?

Trzyma Ci zacisk albo spuchł przewód hamulcowy.

Najlepiej zrób regenerację zacisków z przodu + wymień przewody elastyczne na nowe i powinno być dobrze. Przy regeneracji zacisku nie ma dużo pracy. Wymienisz tylko dwie gumki i po sprawie chyba, że tłoczek jest zardzewiały lub ma rysy i wycieka płyn to trzeba nowy tłoczek. Nie zapomnij przy składaniu zacisku naładować pod gumkę specjalnego smaru do zacisków np ATE taki w niebieskiej tubce. Ja ostanio rozbierałem zacisk który lezał nie używany z 5 lat i nadal było wszystko zasmarowane i chodziło jak należy. Do tego oczyść dobrze sam zacisk a dokładnie te prowadnice, kliny i jarzmo. Potem zasmaruj wszystko smarem miedzianym ale tak na bogato i powinno przez rok być dobrze. Przewody elastyczne można wymienić na zaś bo lubią pękać w środku i nie przepuszczają płynu albo pękają i wywalają płyn na zewnątrz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.