Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tylna wycieraczka - awaria

Featured Replies

Napisano

Witam,

Przestala dzialac. Jedynie przekaznik wydaje odglos wlczenia, wylaczenia.

Rozebralem i okazalo sie ze oska nie jest zatarta i chodzi, moze nie lekko ale bez problemu moglem nia poruszac. Stad pytanie:

1. Jak wymontowac ten plastik w ktorym jest przekaznik (ten do ktorego wchodza przewody el.)?

Chce sprawdzic silnik laczac go bezposrednio do 12V, bo wydaje mi sie ze juz po nim.

Dzieki,

Andrzej

Napisano

Może masz tylko styki zaśniedziałe umnie było tak samo. Rozkręć tą kostkę i wyczyść je.

Napisano

> Witam,

> Przestala dzialac. Jedynie przekaznik wydaje odglos wlczenia,

> wylaczenia.

> Rozebralem i okazalo sie ze oska nie jest zatarta i chodzi, moze nie

> lekko ale bez problemu moglem nia poruszac. Stad pytanie:

> 1. Jak wymontowac ten plastik w ktorym jest przekaznik (ten do

> ktorego wchodza przewody el.)?

> Chce sprawdzic silnik laczac go bezposrednio do 12V, bo wydaje mi sie

> ze juz po nim.

> Dzieki,

A moze ten trzpien zardzewial caly nie da rady silnik tego ucignac??

Ja mialem tak przeczyszcilem i ok.gif

Napisano
  • Autor

> A moze ten trzpien zardzewial caly nie da rady silnik tego ucignac??

> Ja mialem tak przeczyszcilem i

Tak wlasnie myslalem, ale os wycieraczki chodzi bez problemu. Zasilanie jest OK i dlatego dziwiw sie ze silnik mogl sie "spalic".

Napisano

sprawdź czy prąd dochodzi do silnika a nie rozbieraj pół samochodu

1. żarówka 12V z kabelkami (tzw. próbówka samochodowa)

2. przykładasz do złącza w bagażniku a dokładnie do tych listków miedzianych co są na plastikach bagażnika są tam cztery dwa do ogrzewania szyby i dwa wycieraczki

3. jedną końcówkę (biegun) żarówki przykładasz do masy a drugi go jednego ze styków przy włączonym urządzeniu (wycieraczki lub ogrzewania tylnej szyby).

Uwaga sprawdź bezpieczniki

Napisano
  • Autor

> sprawdź czy prąd dochodzi do silnika a nie rozbieraj pół samochodu

> 1. żarówka 12V z kabelkami (tzw. próbówka samochodowa)

> 2. przykładasz do złącza w bagażniku a dokładnie do tych listków

> miedzianych co są na plastikach bagażnika są tam cztery dwa do

> ogrzewania szyby i dwa wycieraczki

> 3. jedną końcówkę (biegun) żarówki przykładasz do masy a drugi go

> jednego ze styków przy włączonym urządzeniu (wycieraczki lub

> ogrzewania tylnej szyby).

> Uwaga sprawdź bezpieczniki

nono.gif W pierwszym poscie jest napisane ze przekaznik znajdujacy sie przy silniczku wlacza sie przy wlaczeniu wycieraczki, wiec zasilanie jest OK. Zamiast zarowki mam Multimetr wskazujacy 12V z hakiem, ktory potwierdza moja teze z pierwszego zdania. Wiec to nie to... ale wielkie dzieki za rady i zainteresowanie.

W tej chwili to najbardziej mi zalezy, zeby sciagnac ten plastik i nic nie polamac... troche probowalem ale nie idzie i boje sie ze to polamie.

Pozdrawiam,

Andrzej

Napisano

witam u mnie też nie działa tylnia wycieraczka, jak to morzna sprawdzic czpien czy nie jest zardzewiały? itp bo nie znam sie na tym a zima tuż tuż ok.gif

Napisano
  • Autor

> witam u mnie też nie działa tylnia wycieraczka, jak to morzna

> sprawdzic czpien czy nie jest zardzewiały? itp bo nie znam sie

> na tym a zima tuż tuż

Bez wyciagniecia silniczka to trudno tak stwierdzic, bo naped jest zrobiony na przekladni slimakowej, tak ze zapomnij zebys ten trzpien ruszyl poprzez ruszanie wycieraczka. Jesli chcesz to zrobic to tak:

1. Odkrecasz pioro wycieraczki z zewnatrz i je zdejmujesz.

2. Odkrecasz od strony bagaznika oslone plastikowa i sam silniczek.

3. Wyciagasz silniczek, ale tak zeby nim za bardzo nie kolysac na boki (moze sie szyba ukruszyc) - powinien wyjsc bez problemu.

4. Pozniej zobaczysz, ze dolna pokrywa mechanizmu jest przykrecona 4 wkretami z malymi glowkami, ktore mozesz odkrecic np za pomoca dobrych kombinerek (ja nie mam takiego malego kluczyka)

5. Nastepnie musisz odkrecic obudowe silnika - 2 wkrety krzyzakowe i ja sciagnac - tu uwaga: wysunie sie caly wirnik silnika i szczotki spadna z komutatora, jak nie wiesz co to, to jak zobaczysz bedziesz wiedzial.

6. I teraz, poruszajac takim plastikowym kolkiem w mechanizmie - takie najwieksze, sprawdzisz czy ten trzpien jest zatarty czy nie - tym kolkiem powinno sie dac lekko w miare lekko poruszac.

7. Jak zatarty to zalewasz od gory jakims odrdzewiaczem (Coca Cola) czy czyms innym (WD-40). no i probujesz rozruszac.

8. Skladasz w odwrotnej kolejnosci, z tym ze ja wyjalem wirnik silnika z obudowy, zeby lepiej bylo zalozyc szczotki na komutator. Pozniej zalozylem obudowe silnika, mocno przytrzymujac wirnik - inaczej magnesy w obudowie znow go wyciagna i szczotki spadna.

9. Piwo, bo np. mi w gardle zaschlo smile.gif

10. Duzo pisania a ja za pierwszym razem zrobilem to w 15 minut bez pospiechu, wiec nie nalezy sie tego bac.

Pozdrawiam,

Andrzej

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.