Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wariuje wskazówka prędkości - Marysia 1.6

Featured Replies

Napisano

Witam,

Od kilku dni dość mocno biega w dół i w górę wskazówka prędkości. Od 60km/h zaczyna sie stabilizować - może dalej stabilnie nie wskazuje prędkości lecz juz ma mniejsze odchylenia. Wskaźniki półksiężyce, reszta wskazań: paliwo, obroty i temp są OK. Jakieś pomysły? Czy w tej wersji jest linka? Bo wskaźniki są elektroniczne.

Pozdro

Napisano

Wersja optymistyczna:

- czujnik na skrzyni biegów mówi 30.GIF

wersja realistyczna:

- napęd wspomnianego czujnika w skrzyni biegów mówi 30.GIF

wersja pesymistyczna(tak było u mnie):

- wyskoczył trzpień mechanizmu różnicowego i posiekał(albo właśnie sieka) obudowę skrzyni, napęd prędkościomierza i parę innych pierdół(rozwiązanie: wymiana całej skrzyni biegów na używkę z pewnego źródła wraz z montażem).

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Witam,

> Od kilku dni dość mocno biega w dół i w górę wskazówka prędkości. Od

> 60km/h zaczyna sie stabilizować - może dalej stabilnie nie

> wskazuje prędkości lecz juz ma mniejsze odchylenia. Wskaźniki

> półksiężyce, reszta wskazań: paliwo, obroty i temp są OK. Jakieś

> pomysły? Czy w tej wersji jest linka? Bo wskaźniki są

> elektroniczne.

> Pozdro

stawiam na zabezpieczenie trzpienia mechanizmu różnicowego. pękło i wysuwający się trzpień kosi ślimak prędkościomierza

Napisano

tak jak pisza koledzy wyzej , albo sama koncowak , albo wewnatrz wyciera sie plastik .... zajmij sie tym szybko , u mnie pierw padl predkosciomierz calkowice ,a ok polotra roku pozniej cala skrzynia , mechanizm sie rozlecial i posiekalo wszystko w skrzyni ( w miedzyczasie terkotanie w skrzyni biegow)

Napisano
  • Autor

> tak jak pisza koledzy wyzej , albo sama koncowak , albo wewnatrz

> wyciera sie plastik .... zajmij sie tym szybko , u mnie pierw

> padl predkosciomierz calkowice ,a ok polotra roku pozniej cala

> skrzynia , mechanizm sie rozlecial i posiekalo wszystko w

> skrzyni ( w miedzyczasie terkotanie w skrzyni biegow)

ale od razu wskazania padły, czy taki objaw jak u mnie?

Napisano

> ale od razu wskazania padły, czy taki objaw jak u mnie?

nie od razu , wycieral sie plastik w skrzyni biegow (taki walek plastikowy z rowkami - jakby metalowego nie mogli zrobic ) i odczyty wariowaly , nastepnie padl calkowicie . Kupilem nowy czujnik predkosciomierza , wkrecilem , ale nie dzialalo juz tak jak trzeba , odczyty wariowaly ... plastik w srodku byl wytarty juz , wiec olalem sprawe i jezdzilem bez predkosciomierza , po padzie skrzynie biegow , zalozylem kupiona u kolegi z forum (Darcyk) , okazalo sie ze nie bylo tam tego plastiku i w warsztacie zalozyli mi bez tego , samochod do tej pory jezdzil bez predkosciomierza (nawigacja robila za licznik) a teraz remont silnika ( pod blokiem rozkrecam )

Napisano
  • Autor

Dzięki za wskazówki. Zacząłem sprawdzanie: czujnik prędkościomierza - to nie to, napęd mechaniczny czujnika - prawie zmielony, wychodzący trzpień mechanizmu różnicowego - to jest to.

Skrzynia rozłożona, na szczęście trzpień nie wyszedł za daleko i obudowa jest trochę draśnięta. Czeka mnie wymiana napędu prędkościomierza, zabezpieczenie trzpienia i może sam trzpień.

Czyli na przyszłość, jak ktoś będzie miał takie objawy to jak najszybciej sprawdzić co jest grane, wyjęcie własnej skrzyni i sprawdzeni wychodzi dużo taniej niż zakup używki.

Dam znać jak całość będzie złożona.

Napisano

> wychodzący trzpień mechanizmu różnicowego - to jest to.

Czyli najgorsza wersja.

> Czeka mnie wymiana napędu

> prędkościomierza, zabezpieczenie trzpienia i może sam trzpień.

I pewnie przy okazji kosza.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Ja mialem podobne objawy, tzn. wskazówka predkosciomierza latala w gore i w doł, szczegolnie przy przyspieszaniu, winne okazaly sie styki na kablach, jakas wiazka, usługa w ASO kosztowala mnie 30 zł, koles włozył styki z powrotem i jest ok smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.