Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.2 8V 60 KM punto, przerywa na gazie.

Featured Replies

Napisano

Objawy

Byłęm dzisiaj u gazownika i mi powiedział że w tym przedziale obrotów jest złą mieszanka. Powiedział, że nie jest w stanie wyregulować. Kiedyż znany i (nie)polecany gazownik z kolejowej z Katowic zmieniał mi reduktor. Stwierdził, że elektronika nie działa, wykręcił silniczek krokowy i ogólnie powiedział że tam nic nie działą i żebym przyjechał i on to zrobi. Silniczka nie otrzymałem. Okazał się kawałem gnoja, bo nawet po 1000 km nie chciał mi go wyregulować bezpłatnie, a skasował 350 zł za wymianę reduktora.

Pojechałęm do innego i ten posprawdzał wszystko i się okazało że wszystko działą bdb. Wyregulował. Zaczęły się problemy od dłuższego czasu. Podjechałem dzisiaj i co się okazało. Żeby wyregulować i naprawić te przerwy potrzebny silniczek krokowy. Łapał mi też lewe powietrze, ale już coś tam wykombinował i nie łapie. Czy da się to zrobić bez silniczka krokowego ? Gazownik twierdzi, że albo wyreguluje na tych obrotach mieszankę, albo będzie dobra mieszanka na wyższych, gdyż silnikiem zarządza elektronika, któa jest nie podpięta do silniczka krokowego.

Co mam zrobić?

Silniczek krokowy = 120 nowa pucha powietrza, przez którą łąpie lewe powietrze ok 100-200 zł.

Napisano

załóż register za 10 zł i wyreguluj na analizatorze......hahah teraz mnie wszyscy pewnie zaatakują, ale ja tez mam coś z elektroniką i walczyłem długo- zrezygnowałem i zrobiłem jak piszę i teraz nie boję sie juz wciskać gazu smile.gif

Napisano
  • Autor

> załóż register za 10 zł i wyreguluj na analizatorze......hahah teraz

> mnie wszyscy pewnie zaatakują, ale ja tez mam coś z elektroniką

> i walczyłem długo- zrezygnowałem i zrobiłem jak piszę i teraz

> nie boję sie juz wciskać gazu

Co to jest register ?

Napisano

oczywiście nie myśle ze I-sza gen jest lepsza od II-giej ale juz nie miałem sił a całej elektroniki mi sie nie uśmiechało zmieniać (jakies 400-500zeta) wiec poszedłem na skróty- oczywiście ustawione na analizatorze nie na oko ani ucho smile.gif

Napisano
  • Autor

Instalacja 2 generacji ale regulowana na śrubę. Wszystko jest, tylko nie ma krokowego a zamiast niego jest właśnie śruba.

Napisano

> Instalacja 2 generacji ale regulowana na śrubę. Wszystko jest, tylko

> nie ma krokowego a zamiast niego jest właśnie śruba.

Taka generacja to g nie instalacja wink.gif tak mi sie zrymowalo grinser006.gif

IMHO nie macie tam na calym slasku porzadnego gazownika ?

Napisano
  • Autor

> Taka generacja to g nie instalacja tak mi sie zrymowalo

> IMHO nie macie tam na calym slasku porzadnego gazownika ?

Byłem u wielu, aby potwierdzić słowa jednego gazownika, że jest reduktor uszkodzony. Inni mówili że reduktor dobry, ale nie potrafią wyregulować instalacji oslabiony.gif

Gazownik powiedział mi, że na śrubie będzie działąć tak, jak działą, a po zamontowaniu krokowca to dziuałąć będzie dobrze. Na moje pytanie, dlaczego instalacje na śrubie działąją dobrze, a moja nie działą, odpowiedział, że wszystkie czujniki są połączone ze sobą i musi być krokowiec, aby działąło to dobrze. W przeciwnym wypadku nie ma możliwości działąć dobrze. Ale przecież działąło dobrze dość długo........

Szkoda mi następnej kasy wkładać w tą usterkę, gdy ktoś mi nie zagwarantuje, że to pomoże. Spytałęm, czy jak kupię to to jest pan pewien, że działąć będzie ? Odpowiedź: Pewny, to ja nie jestem cxzy dożyje jutra icon_rolleyes.gif

Napisano

Co to za instalacja?!

Napisano

trochę dziwne....w sumie na śrubie to już I-sza gen smile.gif moze krokowiec zawies koło śruby i niech sobie pracuje w powietrzu....

Napisano

> Gazownik powiedział mi, że na śrubie będzie działąć tak, jak działą,

> a po zamontowaniu krokowca to dziuałąć będzie dobrze. Na moje

> pytanie, dlaczego instalacje na śrubie działąją dobrze, a moja

> nie działą, odpowiedział, że wszystkie czujniki są połączone ze

> sobą i musi być krokowiec, aby działąło to dobrze. W przeciwnym

> wypadku nie ma możliwości działąć dobrze.

Bo na srubie to jest na srubie I gen i dziekuje ,ustawiasz mieszanke sruba i bedzie latalo a Ty masz osprzet od II gen ,ktory steruje mieszanka wlasnie przez krokowiec ,ktorego nie masz bo ustalasz dawke sruba.

I napisz moze wkoncu jaka to instalacja bo to kacik Gaz na ulicach a nie Ezo TV.

Napisano

> Instalacja Landi renzo, reduktor AG

Malo konkretnie na pytanie jaki masz samochod odpowiedziales ,ze fiata wink.gif a potrzeba jeszcze info czy to punto czy moze seicento.

Konkretne info smile.gif

Napisano
  • Autor

W temacie jest smile.gif

1.2 8V 60 KM punto, Landi renzo, reduktor AG zlosnik.gif

Dodam, że po uszczelnieniu układu wlotu powietrza trochę zanikło. W tym czasie też wkręciłem tą śrubę też, bo mi go chyba zalewało gazem. Auto jest dość mułowate, ale do jazdy się nadaje, zależy mi na małym spalaniu, czy przy pzrykręceniu śruby są uszczerbki na silniku ? Niektórzy mówią że źle wyregulowana mieszanka, czyli za mało gazu to strasznie niszczy silnik. Jaka jest prawda ?

EDIT:

Muszę jeszcze wymienić uszczelkę pod wtryskiem ok.gif

Napisano

> W temacie jest

> 1.2 8V 60 KM punto, Landi renzo, reduktor AG

Ech nie pojales aluzji wink.gif landi renzo to producent instalacji a chodzi o konkretny model instalki waytogo.gif

> Dodam, że po uszczelnieniu układu wlotu powietrza trochę zanikło.

Pewnie Ci zdmuchiwalo jakto sie mowi wink.gif

W

> tym czasie też wkręciłem tą śrubę też, bo mi go chyba zalewało

> gazem. Auto jest dość mułowate, ale do jazdy się nadaje, zależy

> mi na małym spalaniu, czy przy pzrykręceniu śruby są uszczerbki

> na silniku ?

Nie grzebie sie przy tej srube od tak "na oko" .

Jak pokreciles sam to rozregulowales instalacje...

A przykrecaniu gazu srubka ,zeby malo spalalo to juz istnie gownojadztwo ,gaz jest tani ,punto pali nieduzo ,wiec skrecanie jeszcze srubka ,zeby obnizyc spalanie to juz poprostu MASAKRA!!!

Napisano
  • Autor

> Ech nie pojales aluzji landi renzo to producent instalacji a chodzi

> o konkretny model instalki

Zmęczony jestem strasznie. Ledwo widzę i zaraz chyba idę spać.

Tego Ci nie powiem. Musiałbym zobaczyć, ale alektronika i tak jest ominięta, więc to jakaś różnica ?

> Pewnie Ci zdmuchiwalo jakto sie mowi

> W

> Nie grzebie sie przy tej srube od tak "na oko" .

> Jak pokreciles sam to rozregulowales instalacje...

> A przykrecaniu gazu srubka ,zeby malo spalalo to juz istnie

> gownojadztwo ,gaz jest tani ,punto pali nieduzo ,wiec skrecanie

> jeszcze srubka ,zeby obnizyc spalanie to juz poprostu MASAKRA!!!

Zgodzę się z Tobą. Ale 8l gazu przy równej jeździe 90-95 km/h w trasie to jest w/g mnei dużo. Śmierdziało mi gazem czasem, po tej ostatniej regulacji jeszcze bardziej. Facet mi mówił że podkręcił mi jeszcze dawkę gazu. Kumpel mnie w pracy odwiedził i powiedział: chłopie, przecież Ci go zalewa. pokazał mi co i jak. Przykręciłem śrubę i już nie śmierdzi. Więc to szkodliwe dla silnika ?

Napisano

> Zmęczony jestem strasznie. Ledwo widzę i zaraz chyba idę spać.

> Tego Ci nie powiem. Musiałbym zobaczyć, ale alektronika i tak jest

> ominięta, więc to jakaś różnica ?

> Zgodzę się z Tobą. Ale 8l gazu przy równej jeździe 90-95 km/h w

> trasie to jest w/g mnei dużo. Śmierdziało mi gazem czasem, po

> tej ostatniej regulacji jeszcze bardziej. Facet mi mówił że

> podkręcił mi jeszcze dawkę gazu. Kumpel mnie w pracy odwiedził i

> powiedział: chłopie, przecież Ci go zalewa. pokazał mi co i jak.

> Przykręciłem śrubę i już nie śmierdzi. Więc to szkodliwe dla

> silnika ?

Silnik powinien jechac na odpowiedniej mieszance a nie super biednie albo super bogato.

Jezeli masz cala elektronike to wywal ta cholerna srube wstaw krokowca i bedziesz sie cieszyl malym spalaniem i lepsza jazda...

To ,ze elektronika jest ominieta wynika z niewiedzy/lenistwa gaziarzy do ,ktorych jezdziles.

Napisano

ja mam II gen elpigazu, tydz temu wywaliłem krokowca i wstawiłem register= spalanie wzrosło z 12,7 do 13,1 ale teraz chodzi lux....wczesniej przy wcisnieciu na gaz mulił sie przed 3tys obr to wogóle nie poszedł, na kompie wszystko odczyty ok- zmieniłem kable, świece, cewke zapłonową nawet tylny tłumik bo padło że może przytkany i nic, nawet sie wziałem za czujnik położenia przepustnicy i nic. doświadczalnie walnąłem śrubę, ustawiłem na analizatorze i jedzie jak szalone....nie wiem czy to elektronika padła czy krokowiec niewiem.gif dodam jeszcze ze jak muliło odpusciłem gaz i poszedł i za chwile to samo i tak w kółko, reset kompa pomagał na chwilę...ale codziennie robie ok 60-70km i na weeku z 200-300 wiec nie mam czasu sie juz bawić, a gazownika do instalki mam solidnego...ale wymiana elektroniki mi sie nie uśmiecha i wtopienie kolejnych 400zł (elpigaz- leonardo i parownik zmieniony do 100HP)

Napisano

przy odpuszczaniu "zerowałeś" krokowca, a jak deptałeś to leciał do końca i zalewał silnik...

kwestia ustawienia widełek pracy

Napisano

to samo mowił gazownik ustawiał i dalej to samo i co śmieszne to nie było non stop tylko co jakiś czas.... confused.gif hmmmm może krokowiec sie zawiesza, a może ten cały moduł confused.gif juz miałem stracha wyprzedzać i przejezdzac przez krzyżówki bo zawsze pech chciał ze w takich momentach to sie działo frown.gif

Napisano

> to samo mowił gazownik ustawiał i dalej to samo i co śmieszne to nie

> było non stop tylko co jakiś czas....

to już wina albo zasilania sterownika albo samego sterownika

Napisano

no chyba tak bo pomagał tez reset ECM-u, i właśnie tak stwierdził gazownik że albo nowa elektronika albo śruba, o której ja myślałem.... najgorsze ze za kase która wewaliłem juz miałbym nową elektronikę....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.