Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki wybrać Megane II - diesel czy benza ?

Featured Replies

Napisano

Witam, moja stara 19-ka już się troche wysłużyła i chciałem zamienic na coś większego i nowszego. Jestem zainteresowany zakupem Megane II, kombi. Nie wiem jednak co wybrać, czy silnik w dieslu czy benzynie. Wiem na pewno że jeżeli diesel to o pojemnośći 1.9, niestety nie wiem jak sprawują się silniki benzynowe. Wybrać 1.4 czy 1.6 Jeżeli miałbym kupić benzynę to chciałbym założyć do niej LPG, ponieważ troche jeżdżę samochodem. Niestety nie wiem jak te silniki sprawują się na LPG.

Napisano

mam 1.6 z gazem (sekwencja)

przebieg ok. 135kkm z czego polowa na gazie.

Silnik calkiem calkiem...hmmm...powiedzmy ze spelnia swe zadanie w tym aucie w miare. Da sie szybko jechac i przyspieszenie tez ma jako takie. Ale nie szokuje specjalnie dynamika - tzn dla przecietnego kierowcy bedzie jak znalazl...ale jesli lubisz czasem przycisnac - to szybko zacznie Ci sie wydawac po przesiadce do takiej fury ze auto stracilo kilkanascie koni wink.gif - przywykniesz do tych 110 czy 115 konikow.

Co do awaryjnosci - wlasciwie w moim przypadku znikoma.

Raz mialem problem z czujnikiem polozenia walu- ciezko odpalalo autko - ale zwykle przeczyszczenie pomoglo i jest ok. Teraz pojawil sie objaw dlawienia sie silnika po dodaniu gazu - na zimnym silniku. Mam nadzieje ze to kwestia regulacji gazu - bo na kompie zadnych bledow nie wykazalo.

Spalanie? na benzynie - bez butowania auta - to jakies 7,5 benzyny na 100km. Gaz - ok 9 bez roznicy czy szybka jazda czy tez nie.

Powyzsze dane o spalaniu dotycza Polski.

Bedac za zachodnia nasza granica (dluuuga trasa) to tankowalem gaz srednio co godzine na autostradzie - zbiornik 35 litrow starczal na 200 km wink.gif

Tak ze moim zdaniem jezdzic po Polsce na gazie - mozna...ale w Niemczech i to szybko - cholery bys dostal z szukaniem co kilkadziesiat minut stacji z lpg (chyba ze wiekszy zbiornik zapodasz).

1.4 to chyba troszke za maly moment ma i koni troche brakuje...

Napisano

> Jak w temacie, szukam Megane II

no ale w II to chyba tyle samo koni bedziesz miec smile.gif moze z 5 sztuk wiecej wink.gif

do tego auto troche wiecej wazy niz meganka I- wiec i dynamika gorsza.

Napisano

Mam Megane II kombi 1.6 benzyna bez gazu. Silnik oceniam jako oszczędny (rekord oszczędności na trasie, puste auto - 4,8l), komfortowy i przeciętnie dynamiczny. Jak na tę klasę pojemnościową to jest całkiem spoko i radzi sobie. 1,9 d będzie pewnie szybszy. Mój jest niezawodny (odpukać! grinser006.gif), ale poprzedni właściciel jeszcze na gwarancji wymieniał przyczyny głównych bolączek, czyli cewki. O LPG z przyczyn oczywistych nic Ci nie napiszę.

Napisano

> ...przeciętnie dynamiczny. Jak na tę klasę ...

o wlasnie - doskonale okreslenie smile.gif

przecietnie dynamiczny - bo w sumie czego sie spodziewac po tej pojemnosci i mocy? turbiny nie ma przeciez.... a auto jednak sporo wazy...to nie tico

Napisano

Silniki renault lubia LPG nawet renault "fabrycznie" dokladalo do nich gaz.

1.6 16v + LPG bedzie rozsadnym rozwiazaniem bo imho mniej i awaryjny i kosztowny w naprawach oraz mniej czuly na paliwo niz 1.9dci.

Co do osiagow mialem taki silnik w Scenicu i niezle sobie radzil z tym autem a co ciekawe byl naprawde ekonomiczny.

Aha jezeli juz bedziesz kupowal modele z LPG to ogladaj te z sekwencja (II gen to nie jest gaz do renowki) a jak bez LPG to doloz dobra instalacje.

Na koniec dodam ,ze jak jezdziles dlugo r19 to i pewnie megana chcesz dluzej polatac i tu kolejny plus benzyniaka z lub bez LPG autko ma zapewniona niemiecka zielona naklejke i nie ma problemu z wjazdem do niemieckich miast.

Napisano

Mój jest niezawodny (odpukać! ), ale poprzedni

> właściciel jeszcze na gwarancji wymieniał przyczyny głównych

> bolączek, czyli cewki.

Mysle ,ze duzo wieksza bolaczka jest kolo zmiennych faz cewki to imho groszowa sprawa bo nowe niezawodne beru mozna miec juz od 80pln za sztuke waytogo.gif

Napisano

> Witam, moja stara 19-ka już się troche wysłużyła i chciałem zamienic

> na coś większego i nowszego. Jestem zainteresowany zakupem

> Megane II, kombi. Nie wiem jednak co wybrać, czy silnik w dieslu

> czy benzynie. Wiem na pewno że jeżeli diesel to o pojemnośći

> 1.9, niestety nie wiem jak sprawują się silniki benzynowe.

> Wybrać 1.4 czy 1.6 Jeżeli miałbym kupić benzynę to chciałbym

> założyć do niej LPG, ponieważ troche jeżdżę samochodem. Niestety

> nie wiem jak te silniki sprawują się na LPG.

nie mam doświadczenia z benzyną ale diesla stanowczo odradzam ( mam 1.9dci 2002 megane II) i po ciągłych problemach z tym autem powiem Ci krótko - NIE KUPUJ, chyba ze masz hajsu jak lodu;))

Napisano

> nie mam doświadczenia z benzyną ale diesla stanowczo odradzam ( mam

> 1.9dci 2002 megane II) i po ciągłych problemach z tym autem

> powiem Ci krótko - NIE KUPUJ, chyba ze masz hajsu jak lodu;))

a jakies konkrety?

Chociaz 1,9dCi z poczatku lat 2000 to tez bym nie wzial wink.gif

Napisano

> Mój jest niezawodny (odpukać! ), ale poprzedni

> Mysle ,ze duzo wieksza bolaczka jest kolo zmiennych faz cewki to imho

> groszowa sprawa bo nowe niezawodne beru mozna miec juz od 80pln

> za sztuke

no wlasnie dziwie sie, ze nikt o tym nie napisal

dosc typowa i kosztowna usterka

Napisano

> no wlasnie dziwie sie, ze nikt o tym nie napisal

> dosc typowa i kosztowna usterka

No 1,5 tysiaczka lekka reka...

Generalnie sprawa wyglada tak ,ze jak sie kupi megane ze zdrowym kolem to wystarczy zmieniac olej co 15kkm i nie bedzie problemow waytogo.gif

Napisano

> no wlasnie dziwie sie, ze nikt o tym nie napisal

> dosc typowa i kosztowna usterka

Mnie dziwi ,ze wszyscy tylko pisza ,ze cewki i cewki a to jest naprawde groszowa i do tego jednorazowa sprawa bo jak juz raz sie dobre zalozy to duuuzo pojezdza.

Napisano

> Mnie dziwi ,ze wszyscy tylko pisza ,ze cewki i cewki a to jest

> naprawde groszowa i do tego jednorazowa sprawa bo jak juz raz

> sie dobre zalozy to duuuzo pojezdza.

Płaciłem 148zł za Beru.

Napisano

>...po ciągłych problemach z tym autem

> powiem Ci krótko - NIE KUPUJ...

Moze jakies szczegoly Kolega poda.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.