Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problemow z obrotami ciag dalszy - Brava 1.4 12V

Featured Replies

Napisano

Witam,

jako, ze problem nie zostal do konca rozwiazany - po trosze naswietle Wam co zostalo zrobione - a Wy mi naswietlcie co moze byc przyczyna.

1. rok temu jeden fachman (mechanik nr 1) dolozyl mi klimatyzacje. Klimatyzacja dzialala jeden dzien tak, ze po wlaczeniu obroty spadaly i gasl silnik. Po dwoch dniach przestala dzialac i nie bylo problemow z obrotami.

2. okolo 1-2 miesiace temu pomyslalem sobie zeby mi jakis spec od klimy naprawil te klime. A wiec pojechalem do mechanika nr 2. Sprawil, ze klima dzialala, ale oczywiscie po wlaczeniu obroty spadaly, bo nie byla podpieta do komputera - wiec wzial sie za regulacje obrotow i je na chama podwyzszyl - co za wiele nie dalo, samochod i tak czasem gasl po wlaczeniu klimy. Wlasnie ten debil powiedzial mi, ze mam zapchana przepustnice i ze najlepiej ja wymienic.

2. Podwyzszenie obrotow sprawilo (albo ze starosci), ze rozlecialo sie kolo pasowe sprezarki klimatyzacji.

3. Jakies 2 tygodnie temu mechanik nr 3 w wymienil mi sprezarke klimatyzacji i przepustnice.

Od tego czasu rano jak uruchamialem silnik (czyli jak byl zimny) - obroty wskakiwaly na 1200-1300 (bo zimny to bylo OK).

Ale za kilkanascie sekund spadaly prawie do zera - samochodem telepalo aby znow po kilkunastu sekundach obroty wrocily do normy.

Pozniej obroty troche falowaly - okolo 1000-1100 obrotow.

4. wymienilem silniczek krokowy na nowiutki, oryginalny Bosh.

Od tego czasu obroty zaczely znacznie falowac w przedziale 1000 - 1300 obrotow.

5. pojechalem do mechanika nr 4 - wyregulowal mi potencjometrem przepustnicy obroty.

6. sytuacja wrocila do tej z pkt. 1 - ale po rozgrzaniu nie ma juz falowania (po zabiegach mechanika nr 4)

No i pytanie co jest przyczyna takiego zachowania?

Wszystko wskazuje na to, ze przepustnica. Nie pamietam czy falowanie pojawialo sie przy starej przepustnicy.

Nie wiem rowniez co mnie podkusilo modyfikowac 10-letnie auto - ale czasu nie cofne a chcialbym nim jeszcze pojezdzic.

Obroty po tych kilkunastu sekundach sa ok - ale fakt jest faktem, ze tak byc nie powinno.

Mechanik nr 4. twierdzi, ze powodem moze byc wtryskiwacz albo wciaz przepustnica - co myslicie?

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

patre... i Ty nie dodasz nic od siebie?

Moze byc nawet garsc zlosliwosci :-)

Napisano
  • Autor

Teraz juz nie ma znaczenia czy goracym czy zimnym silniku. Po uruchomieniu na biegu jalowym obroty sa na granicy gasniecia - okolo 300-400 obrotow.

Napisano
  • Autor

Kolejne podejrzenia.

A moze takie zachowanie silnika powodowac czujnik cisnienia w kolektorze ssacym? (tzw. MAP sensor)?

pzdr

Napisano

> Kolejne podejrzenia.

> A moze takie zachowanie silnika powodowac czujnik cisnienia w

> kolektorze ssacym? (tzw. MAP sensor)?

> pzdr

jak najbardziej... jak go odepniesz to co tam się dzieje z silnikiem?

Napisano
  • Autor

> jak najbardziej... jak go odepniesz to co tam się dzieje z silnikiem?

Niestety nie wiem gdzie on jest. Nie moge go zlokalalizowac w kolektorze ssacym:-(

Czy to jest to?

http://www.allegro.pl/item686012262_fiat_brava_czujnik_cisnienia_mapsensor_0488ca.html

I czy to mozliwe zeby mechakik pryz wymianie skryzni biegow to zdejmowal a pozniej nie zalozyl?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.