Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

WoA - dwa nowe manuale

Featured Replies

Napisano

W dziale Technika - Napraw to sam pojawiły się 2 nowe manuale Bęben hamulca tył - wymiana, naprawa, regeneracja. autor Tomasz (TonaTom) Burczyk oraz Uszczelnienie tylnych, bocznych okien w Astra F Caravan autor ??? .

P.S.

Autor drugiego manuala proszony jest o kontakt na priv celem wstawienia swojego podpisu.

Napisano

> Bęben hamulca tył - wymiana, naprawa, regeneracja. autor Tomasz

> (TonaTom) Burczyk

hmm.gif w pkt. 13 jest zdjecie i opis, ze podkladka samoregulatora powinna byc do gory. Glowy sobie nie dam uciac, ale wydaje mi sie, ze to pierwsze zdjecie na AK gdzie ta podkladka jest tak ulozona.

np. ac104bab65250d4b.jpg

Mam racje?

Napisano

Czy mówiąć "podkładka" macie na mysli kompensator termiczny? Ta blaszka złozona na pół?

Pozdroofka

Napisano

> Czy mówiąć "podkładka" macie na mysli kompensator termiczny? Ta

> blaszka złozona na pół?

> Pozdroofka

tak, dokladnie to.

Napisano

Kompensator ma "wąs", który wchodz w nacięcie w obudowie samoregulatora. Zobacz na fotę zielika:

282023344-ham2.JPG

Żeby ten wąs załozyć "do góry" trzeba przekręcić obudowę o 45*. No ale wtedy jak założyć samoregulator na drugą szczękę? wink.gif

Zobacz na fotę autora manuala:

img24.jpg

Obudowa samoregulatora jest inna: nacięcie jest przestawione o 45* w stosunku do obudowy zielika. Mojej też. I jak rozumiem, Twojej też smile.gif

Wniosek: masz rację, to pierwsze zdjęcie na AK z takim ustawieniem kompenstatora.

Pozdroofka

Napisano

> Obudowa samoregulatora jest inna: nacięcie jest przestawione o 45* w

> stosunku do obudowy zielika. Mojej też. I jak rozumiem, Twojej

> też

> Wniosek: masz rację, to pierwsze zdjęcie na AK z takim ustawieniem

> kompenstatora.

Dzieki za sledztwo wink.gif

Warto by dodac do tego manuala, ze obudowa samoregulatora moze sie nieco roznic, coby inni nie kombinowali, zwlaszcza ze opis " ważne podkładką do góry " moze mylic.

Napisano

> Dzieki za sledztwo

> Warto by dodac do tego manuala, ze obudowa samoregulatora moze sie

> nieco roznic, coby inni nie kombinowali, zwlaszcza ze opis "

> ważne podkładką do góry " moze mylic.

Napisałem że ma być do góry może za wcześnie ale tak było u mnie w obu kołach więc może to nie potrzebna sugesia którą można skreślić ale ważne jest to żeby ta blaszka jak napisał lelek co zwie się kompensator termiczn nie była skierowana pod zapadkę wię może być w górę w dół lub do skierowane do tarczy nośnej...

Fakt jest taki że jeszcze nie mam doświadczenie więc opisałem to co zrobiłem...

Przepraszam mój błąd... beksa.gif

Napisano

> Napisałem że ma być do góry może za wcześnie ale tak było u mnie w

> obu kołach więc może to nie potrzebna sugesia którą można

> skreślić ale ważne jest to żeby ta blaszka jak napisał lelek co

> zwie się kompensator termiczn nie była skierowana pod zapadkę

> wię może być w górę w dół lub do skierowane do tarczy nośnej...

> Fakt jest taki że jeszcze nie mam doświadczenie więc opisałem to co

> zrobiłem...

> Przepraszam mój błąd...

eeee no, w Twoim przypadku to nie blad. Poprostu masz inne samoregulatory niz inni.

Tez popelnilem kiedys manual w ktorym nie do konca sie wszystko zgadza z innymi userami. Mysle, ze istotne jest by zaznaczyc w ktorym miejscu moga wystepowac roznice.

Napisano

> skierowane do tarczy nośnej...

Prawidłowo zwie się to: tarcza kotwiczna

Gratuluję manuala. Całkiem nie dawno robiłem to, co Ty. Ale czasu zabrakło na fotorelację. Tak więc brawo.gif I czekamy na następny...

Napisano

Jedno pytanko: czy zapodałeś smaru w miejsce oznaczone na żółto (generalnie wszędzie tam, że dźwignia ręcznego ma styk ze szczęką i suwa się po niej) ? Jesli nie, to najprawdopodobniej za kilka miesięcy okaże się, że ręczny jakiś słabowity... wink.gif

Pozdroofka

img19.jpg

Napisano

> Jedno pytanko: czy zapodałeś smaru w miejsce oznaczone na żółto

> (generalnie wszędzie tam, że dźwignia ręcznego ma styk ze

> szczęką i suwa się po niej) ? Jesli nie, to najprawdopodobniej

> za kilka miesięcy okaże się, że ręczny jakiś słabowity...

> Pozdroofka

Tak Tak o tym nie zapomniałem w obu stronach musiałem pod-szlifować bo okazało się że są za duże te "haki" i nie chciały wejść w uchwyt linki po pod-szlifowaniu napakowałem tam smaru dość wystarczająco tak żeby się czasem nie wydostał... za duży nadmiar usunąłem...

Napisano

Na pierwszym w watku zdjeciu ukazany jest maly blad montazowy, na co kiedys juz zwrocil uwage chyba JerryG..porownajcie ta fotke z fotkami Lelka, gdzie wszystko jest zmontowane prawidlowo.

Pozdrawiam

Napisano

> Na pierwszym w watku zdjeciu ukazany jest maly blad montazowy

Masz na myśli to w kółku? wink.gif

Pozdroofka

282667283-ac.jpg

post-36940-14352503421922_thumb.jpg

Napisano

> Masz na myśli to w kółu?

> Pozdroofka

Nie, w miejscu obrotu blaszki samoregulatora...

Poza tym, w manualu sa zle podpowiedzi, nie trzeba wyciagac zaslepek aby cofnac dzwignie recznego (mozna i czasami trzeba, jak dzwignia stanela, cofnac ja srubokretem, ale robi sie to przez otwor sruby kola), a tym bardziej okladac beben mlotkiem (chyba ze silnie przywarl do piasty), aby sciagnac go ze szczek przy duzym rancie na bebnie. Po prostu trzeba wlozyc srubokret w otwor po srubie i zluzowac samoregulator, pokrecajac jego kolkiem zebatym: w lewym kole do gory, w prawym do dolu - gwint prawo i lewoskretny (jest widoczny przez otwor), wtedy beben schodzi bez problemu.

Pozdrawiam

Napisano

> Nie, w miejscu obrotu blaszki samoregulatora...

> Poza tym, w manualu sa zle podpowiedzi, nie trzeba wyciagac zaslepek

> aby cofnac dzwignie recznego (mozna i czasami trzeba, jak

> dzwignia stanela, cofnac ja srubokretem, ale robi sie to przez

> otwor sruby kola), a tym bardziej okladac beben mlotkiem (chyba

> ze silnie przywarl do piasty), aby sciagnac go ze szczek przy

> duzym rancie na bebnie. Po prostu trzeba wlozyc srubokret w

> otwor po srubie i zluzowac samoregulator, pokrecajac jego

> kolkiem zebatym: w lewym kole do gory, w prawym do dolu - gwint

> prawo i lewoskretny (jest widoczny przez otwor), wtedy beben

> schodzi bez problemu.

Edit: to w kolku, wczesniej nie weszla fotka, przepraszam...

Pozdrawiam

Napisano

I jeszcze jedno: po zlozeniu calosci szczeki trzeba podstawic do bebna pokrecajac kolkiem zebatym samoregulatora w sposob odwrotny do tego,jai opisywalem powyzej (po prawidlowym podstawieniu kolo powinno bracac sie z leoporem i wyraznym tarciem okladzin o beben), wtedy szybciej wszystko sie dotrze.

Pozdrawiam

Napisano

> Poza tym, w manualu sa zle podpowiedzi, nie trzeba wyciagac zaslepek

> aby cofnac dzwignie recznego (mozna i czasami trzeba, jak

> dzwignia stanela, cofnac ja srubokretem, ale robi sie to przez

> otwor sruby kola), a tym bardziej okladac beben mlotkiem (chyba

> ze silnie przywarl do piasty),

Wtykanie wkrętaka przez otwór śruby koła i podważając można uszkodzić gwint w piaście co skutkuje późniejszym poprawieniem gwintu gwintownikiem (nie wszyscy je mają) więc operacja ta jest inwazyjna (może być przykra w skutkach) a opisana przeze mnie i w "Naprawiam Sam" w ptk 4 Plan A chodzi o to aby ją zluzować i ewentualnie odpieczętować dźwignię od szczęki w miejscu gdzie się się wzajemnie ocierają (tam zdarza się że też się zapiekają)

> aby sciagnac go ze szczek przy

> duzym rancie na bebnie. Po prostu trzeba wlozyc srubokret w

> otwor po srubie i zluzowac samoregulator, pokrecajac jego

> kolkiem zebatym: w lewym kole do gory, w prawym do dolu - gwint

> prawo i lewoskretny (jest widoczny przez otwor), wtedy beben

> schodzi bez problemu.

> Pozdrawiam

Próbowałem ale wcelowanie jest bardziej czasochłonne a jest tam około 25-30mm między otworem w piaście a zębatką Ale można próbować w przypadku kiedy ratuje się bęben (do przetoczenia) u mnie różnica średnicy wew. bębna była 2,8mm od nominalnego 230mm dopuszczalne maksymalne zużycie bębna wynosi 1-1.5mm na średnicę więc wszystko jasne, czasem też jest to niewykonalne z powodu całego syfu który ulatnia/pyli się podczas tarcia w bębnie ze szczęk i osiada na śrubie/gwincie samo-regulatora, więc...

> I jeszcze jedno: po zlozeniu calosci szczeki trzeba podstawic do

> bebna pokrecajac kolkiem zebatym samoregulatora w sposob

> odwrotny do tego,jai opisywalem powyzej (po prawidlowym

> podstawieniu kolo powinno bracac sie z leoporem i wyraznym

> tarciem okladzin o beben), wtedy szybciej wszystko sie dotrze.

> Pozdrawiam

mi NIE zależało na szybkości lecz na jakości dotarcia szczek do bębnów

Ps. mi się nigdzie nie spieszy zawsze jest czas

Napisano

Zdjalem setki bebnow w roznych samochodach wlasnie przez luzowanie samoregulatorow (nie zdejmiesz w powyzszy sposob np. tarczobebnow w Astrze z takim systemem, nie piszac juz o np. BMW czy Mercedesie...), jest najlatwiej i najszybciej, BEZ USZKADZANIA GWINTU, w przypadku bebnow z duzym rantem i zastana " na amen" dzwignia hamulca pomocniczego. Jesli tylko samoregulator nie ma przerdzewialego gwintu, to kreci sie bez zadnych oporow.

Przy odrobinie wprawy pokrecanie regulatora idzie bardzo sprawnie, trzeba wiedziec i popatrzec, gdzie przylozyc pletwe srubokreta. Osobiscie moge zaprezentowac, jak to zrobic bez dotykania gwintu, o ktory tak sie boisz...

Okladnanie mlotkiem bebna w celu jego zdjecia jest niezbyt profesjonalne, skoro mozna to zrobic bez tak INWAZYJNYCH I SILOWYCH metod...Sproboj zdjac beben w Matizie lub Tico, bez sciagacza nie da rady, tak samo jak w wielu wozach francuskich lub japonskich, gdzie nie ma zadnego otworu, by wlozyc cokolwiek...

Jesli szczek nie podstawisz do bebna, bedziesz je docieral dlugo (samoregulator nie zrobi tego szybko), co wcale nie znaczy ze dokladnie, dodatkowo bedziesz mial mniejsza sile hamowania tylnych hamulcow przez dluzszy czas...

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.