Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wspomaganie kierownicy

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj pojechałem do znajomego. Manewrując na podwórku włączyłem sobie wspomaganie City i nie wyłączając go zgasiłem auto.

Po dwóch minutach przekręciłem kluczyk i... Power Steering Failure. Jeździ się teraz gorzej niż Ursusem 60.

Przegrzebałem Googla i szukajkę i wiem, że powodów może być kilka - od luźnych klem, przez słaby aku (w to ciężko mi uwierzyć, auto jest eksploatowane na raczej długich trasach, poza tym chyba miałbym problemy z odpalaniem...) po padnięty silniczek wspomagania.

Czy, jeśli problemem są rzeczywiście luźne klemy, to po ich przeczyszczeniu i dokręceniu błąd powinien sam zniknąć, czy układ ma jakąś pamięć, którą i tak trzeba zresetować w ASO?

Co jeszcze sprawdzić zanim pojadę do ASO?

Napisano
Napisano

u mnie powodem bylo gniazdo bezpiecznika (60A) wspomaganie padalo w roznych okolicznosciach nawet podczas jazdy ale najczesciej przy gwaltownym kreceniu kierownica--- po wyciagnieciu bezpiecznika na nozu byl wyrazny wypalony dolek--pomoglo rozebranie i dopracownie skrzynki bezpiecznikowej

Napisano
  • Autor

bezpieczniki ok, doładowanie aku i poprawianie stykow nie pomoglo, wiec szykuje sie na najgorsze...

Czy wspomaganie do wszystkich modeli bylo takie samo? Mam na oku niedrogie wspomaganie z benzyniaka z 2005r, nada sie u mnie? (2001, JTD 115KM)

Jak sprawdzic, czy uzywane wspomaganie dziala? Da sie to zrobic przed zamontowaniem?

Czy macie jakis manual jak wymienic wspomaganie samemu?

Napisano

> Czy wspomaganie do wszystkich modeli bylo takie samo? nie?

nie, niestety nie każde wspomaganie pasuje do każdego auta. dobieranie wspomagania trochę przypomina loteryjkę, najlepiej więc szukać z takim samym Fiat No, Supplier No. i zbliżoną datą produkcji. Wtedy masz największą szansę trafić takie samo, jakie było zamontowane.

> Jak sprawdzic, czy uzywane wspomaganie dziala? Da sie to zrobic przed

> zamontowaniem?

nie wiem, nie próbowałem.

> Czy macie jakis manual jak wymienic wspomaganie samemu?

manuala nie mam, ale jeśli będziesz potrzebował pomocy, wal na priv. dwa razy się z tym u siebie bawiłem smile.gif

Napisano
  • Autor

Byłem dzisiaj na examinerze. W wykazie akcesoriów czy jakoś tak centralka od wspomagania była zaznaczona jako raportująca błąd. Majster próbował się z nią połączyć, żeby sprawdzić co dokładnie się dzieje, ale połączenie było za każdym razem odrzucane. Zinterpretował to jako zjaraną centralkę wspomagania - czy poprawnie?

Napisano

napisz, jaki nr błędu podał examiner

C1013?

Napisano

Manewrując na podwórku włączyłem

> sobie wspomaganie City i nie wyłączając go zgasiłem auto.

Moim zdaniem żadnego błędu nie popełniłeś. akurat w tym momęcie wspomaganie się popsuło i już. ja nigdy nie wyłączałem dodatkowego wspomagania przed wyłączeniem silnika i nie miałem z nim problemów.

Napisano
  • Autor

> napisz, jaki nr błędu podał examiner

> C1013?

Nie dostalem wydruku, a nie pamietam kodu bledu.... Komunikat byl po polsku, ze centralka wspomagania TRW cos nie teges... Zadzwonie jutro do serwisu, moze maja wydruki albo majster bedzie pamietal komunikat...

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem żadnego błędu nie popełniłeś.

No moim tez nie, chodzilo mi tylko o to, zeby jak najdokladniej opisac okolicznosci zdarzenia.

Napisano

mnie examiner wyrzucił takie błędy:

C1007 - siłownik

C1013 - Centralka popsuta

w ASiO skasowali błędy i kazali normalnie jeździć, jeśli kontrolka znowu wyskoczy, tzn że jest to wina elektroniki (w sumie kasowałem błąd 3 razy i nie było żadnej prawidłowości co do momentu, w którym się pojawiał)

pojechałem do innego mechanika, który stwierdził, że nie jest to wina silniczka wspomagania (który jest wymienialny), ale najprawdopodobniej centralki (która wymienialna nie jest), no i zaordynował wymianę ...

Napisano

Mi sie czesto zapala komunikat wlasnie ze Centralka Failure albo ze Atlernator Failure i w obu wypadkach kierka strasznie ciezko chodzi, ale dzieje sie tak tylko przy odpaleniu samochodu i czesto po ruszeniu gasnie a jak nie zgasnei to ponowne odpalenie pomaga, ale jakis szefu mi kiedys powiedzial zeby na tym City nie jezdzic bo padaja wtedy wspomagania jak cholera bo wspomaganie jest elektryczne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.