Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

To i ja zapytam o zakup Golfa 4 w TDI

Featured Replies

Napisano

Powoli przymierzamy się do zmiany POLO na coś większego i nowszego. W grę wchodzi G IV powyżej 2000 roku. Silnik TDI chyba raczej 1,9 hmm.gif

1. silniki jakie miały moce i jak to rozpoznać? To przede wszystkim, żeby mi ktoś nie wmówił ze ma moc np 130 KM, a w rzeczywistości będzie 90. Piszecie w innych wątkach że te 110 KM sa najlepsze cfaniaczek.gif

2. Który najlepszy (zakładam te powyżej 90 KM choć tego też nie wykluczam - tylko muszę się nim przejechać. Bo jak do tej pory to wszelkie 90 konne TD-iki nie zrobiły na mnie dobrego wrażenia.)

3. jakie inne wady "seryjne" może mieć to auto. Typu rdza, sypiące się elementy zawiechy itd.

4. Czy jest jakiś centralny system pozwalający na sprawdzenie historii samochodu? Czy trzeba się dobijać do konkretnych warsztatów / aso w których był serwisowany?

Oczywiście zakładam ze trafie sztukę krajową z przebiegiem około 200 kkm. Sprowadzanych raczej nie chce.

BTW wątki nt golfa i silników TDI o przebiegach powyżej 200 czytałem.

BTW co sądzicie o tym 4 tdi 130 KM

Napisano

Podjechac z wybranym egzemplarzem do ASO zapłacic ok 300 zl i niech robią przeglad..

BTW Jest do sprzedania golf tylko z 1998 roku lub 1999 (nie pamietam) 3 drzwi, 1.9 tdi 115 , 6 biegowa skrzynia, czarne skory recaro, climatronic. przebieg cos kolo 185 tys ( 100% prawdziwy). Auto sprowadzone chyba w 2002 roku, bardzo zadbane.

Napisano

> Powoli przymierzamy się do zmiany POLO na coś większego i nowszego. W

> grę wchodzi G IV powyżej 2000 roku. Silnik TDI chyba raczej 1,9

> 1. silniki jakie miały moce i jak to rozpoznać? To przede wszystkim,

> żeby mi ktoś nie wmówił ze ma moc np 130 KM, a w rzeczywistości

> będzie 90. Piszecie w innych wątkach że te 110 KM sa najlepsze

> 2. Który najlepszy (zakładam te powyżej 90 KM choć tego też nie

> wykluczam - tylko muszę się nim przejechać. Bo jak do tej pory

> to wszelkie 90 konne TD-iki nie zrobiły na mnie dobrego

> wrażenia.)

> 3. jakie inne wady "seryjne" może mieć to auto. Typu rdza, sypiące

> się elementy zawiechy itd.

> 4. Czy jest jakiś centralny system pozwalający na sprawdzenie

> historii samochodu? Czy trzeba się dobijać do konkretnych

> warsztatów / aso w których był serwisowany?

> Oczywiście zakładam ze trafie sztukę krajową z przebiegiem około 200

> kkm. Sprowadzanych raczej nie chce.

> BTW wątki nt golfa i silników TDI o przebiegach powyżej 200 czytałem.

> BTW co sądzicie o tym 4 tdi 130 KM

> Powoli przymierzamy się do zmiany POLO na coś większego i nowszego. W

> grę wchodzi G IV powyżej 2000 roku. Silnik TDI chyba raczej 1,9

> 1. silniki jakie miały moce i jak to rozpoznać? To przede wszystkim,

> żeby mi ktoś nie wmówił ze ma moc np 130 KM, a w rzeczywistości

> będzie 90. Piszecie w innych wątkach że te 110 KM sa najlepsze

> 2. Który najlepszy (zakładam te powyżej 90 KM choć tego też nie

> wykluczam - tylko muszę się nim przejechać. Bo jak do tej pory

> to wszelkie 90 konne TD-iki nie zrobiły na mnie dobrego

> wrażenia.)

> 3. jakie inne wady "seryjne" może mieć to auto. Typu rdza, sypiące

> się elementy zawiechy itd.

> 4. Czy jest jakiś centralny system pozwalający na sprawdzenie

> historii samochodu? Czy trzeba się dobijać do konkretnych

> warsztatów / aso w których był serwisowany?

O ilde dobrze pamiętam to w golfach:

TDI - 90km

TDI - 100km lub 110km

TDI - 115km lub 130km

TDI - 150km

Jeśli się mylę to ktoś na pewno mnie za chwilkę poprawi ^^

Aczkolwiek wydając 1-1,5k zł np ze 115km możesz sobie zrobić 130 - w tej górnej granicy cenowej wliczona hamownia przed i po operacji no i kolorowe wykresy na wydruku wink.gif Tak więc konikami to bym się za bardzo nie przejmował ale ja bym celował w 115 z alternatywą na przyszłość jak powyżej - jeśli poczujesz taką potrzebę.

Wady? Jeśli chodzi o rdze to raczej jej nie będziesz miał okazji w golfie oglądać bo blacha jest ocynkowana wink.gif Jedyne co może być ciężkie albo niemożliwe do sprawdzenia to chyba turbina wink.gif ale jeśli się poprzedni właściciel z nią prawidłowo obchodził to raczej nie ma się czego bać.

Klocki i tarcze hamulcowe kosztują z robotą prawie tysiaka więc warto kuknąć czy nie są zryte i czy przy hamowaniu nie trzepie kierownicą. Jeśli tak to najprawdopodobniej są pokrzywione.

Jeśli chodzi o sprawdzanie to z tego co wiem, jeśli samochód był serwisowany w ASO to w każdym serwisie w europie mogą ci go sprawdzić. Słyszałem plotki że przez telefon ci moga powiedzieć co i jak ale jeśli chcesz wydruk to już płacisz chyba 150zł? Ale to nie sprawdzona informacja ;P

Nie wiem czy zauważyłeś ale chyba z 80% TDIków na allegro ma przebieg 190 +/- 10 tysięcy wink.gif a akurat na 190k przebiegu wypada serwis zeby.GIF no i rozrząd

Jako że sam miałem niedawno ten problem co ty mogę podsumować moje doświadczenia w kliku punktach:

- jak ognia unikać komisów i handlarzy - każdy ci powie to co chcesz usłyszeć, nawet nie mając złych intencji nie mogą znać samochodu i ci o nim rzetelnej w 100% informacji nie udzielą. Poza tym duże ryzyko kręcenia liczników, maskowania wad itp. Samo kręcenie to jeszcze pół biedy ale jak gość przysięgnie na swoją matkę że rozrząd był robiony 40k wcześniej i możesz 50k jeszcze na nim śmigać to nie musi to być prawda. Oni żyją z tego że sprzedają samochody a nie z tego że uszczęśliwiają ludzi. Jeśli już komis/handlarz to tylko i wyłącznie z książką serwisową... No i oczywiście zweryfikować informacje w ASO. Z ciekawostek, ze 2 tygodnie temu byłem bliski kupienia Toledo z komisu. Po wizycie u mechanika wykryliśmy kilka rzeczy ale bez paniki. Korzystając z chwili nieuwagi handlarza wziąłem dokumenty od samochodu i na kartce z ubezpieczeniem znalazłem telefon do poprzedniego właściciela wink.gif dobrze że zadzwoniłem do niego bo byłbym się na ładną mine wpakował jakbym tego seata kupił wink.gif

- za nim wydasz już kasę w ASO oglądnij najpierw auto na żywca. Jak szukałem samochodu to na 20 wybranych teoretycznie "ładnych i nadjących się" to po oglądnięciu w realu 4 nadawały się do wjazdu na kanał. W pozostałych na pierwszy rzut oka coś było nie tak.

- Auto zza zachodniej granicy bez książki serwisowej jest już podejrzane. Kumpel oglądał golfa do którego nie było książki... Przebieg na liczniku 197k. Sprzedający zapomniał wyciągnąć przyczepionej do silnika kartki z wizyty w warsztacie przy przebiegu 247k zeby.GIF

- Jak już wjedziesz na kanał, mechanik powie że ok to wio do ASO i sprawdzić czy wszystko gra w papierach.

- Nie ma to jak kupić auto od znajomego wink.gif i na tym bym się skoncentrował na twoim miejscu. Ponad 20k na fure to nie mało i trzeba dobrze wybrać, nie napalać się i powybrzydzać.

Acha no i jeszcze jedno... Możesz kupić golfa 2001 za 19k ale mozesz tez za 23k. To się z niczego nie bierze i warto o tym pamiętać bo jak kupisz auto taniej, to na 99% w ciągu roku dołożysz do niego to co zaoszczędziłeś na tej "okazji" a może i nawet więcej... Nie wspominając o straconym czasie i nerwach wink.gif

POWODZENIA zeby.GIF

Napisano

po pierwsze proponuje zobaczyc i przejechac sie wieloma egzemplarzami, nawet za wieksza kase niz chcesz wydac - zdobedziesz rozeznanie jak chodza dane silniki i jak mniej wiecej sie prowadza, zachowuja dane auta.

Po drugie proponuje odpuscic sobie silnik 115km - jest to pierwszy PD - pompowtrysk i ma kilka bledow - wiem bo ojciec smiga bora z tym motorem tongue.gif

A i jeszcze jak bedziesz odbywl jazdy testowe to pogon auto powyzej 130km/h bo czesto sa zapieczone lopatki w turbo i silnik przechodzi w tryb serwisowy przy tej predkosci....

watro tez zrobic cos zumpelnie innego, wbijasz 4 bieg przy 40km/h i wciskasz gaz w podloge i trzymasz az silnik przekroczy 3tys obrotow - jezeli w tym czasie zacznie drgacc buda lub cos stukac, pukac oznacza to koniec dwumsu frown.gif

Ogolnie zycze powodzenia w szukaniu zdrowego TDI grinser006.gif

Napisano

> Podjechac z wybranym egzemplarzem do ASO zapłacic ok 300 zl i niech

> robią przeglad..

> BTW Jest do sprzedania golf tylko z 1998 roku lub 1999 (nie pamietam)

> 3 drzwi, 1.9 tdi 115 , 6 biegowa skrzynia, czarne skory recaro,

> climatronic. przebieg cos kolo 185 tys ( 100% prawdziwy). Auto

> sprowadzone chyba w 2002 roku, bardzo zadbane.

Ale ta 6-biegowa skrzynia w tym roczniku i z tym silnikiem to już jest chyba podejrzana. No chyba, że się myle?

Napisano

Moim zdaniem:

poduszki wymieniane (czyli po dzwonie), mieszek wymieniany (był mocno wytarty - przebieg), szpara maska - błotnik, źle zamontowane ramiona wycieraczek, różne felgi przód -tył, za tani jak na ASZ

no.gif

Napisano

> Ale ta 6-biegowa skrzynia w tym roczniku i z tym silnikiem to już

> jest chyba podejrzana. No chyba, że się myle?

napewno sie mylisz grinser006.gif

Napisano

będzie bardzo trudno znaleźć dobre, krajowe TDI 115 lub 130.

ten ma większy niż w ogłoszeniu przebieg, oraz handlarz kłamie, że auto ma ESP zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem:

> poduszki wymieniane (czyli po dzwonie), mieszek wymieniany (był mocno

> wytarty - przebieg), szpara maska - błotnik, źle zamontowane

> ramiona wycieraczek, różne felgi przód -tył, za tani jak na ASZ

mnie tam szpara w drzwiach kierowcy nie pasi sick.gif

Napisano
  • Autor

> będzie bardzo trudno znaleźć dobre, krajowe TDI 115 lub 130.

> ten ma większy niż w ogłoszeniu przebieg, oraz handlarz kłamie, że

> auto ma ESP

może do przyszłego roku znajome będzie chciał się pozbyć paska w TDIku z automatem hmm.gif autko pewne ,ale - chyba będę miał dozbierać jeszcze ze 3 kplny.

Dzięki za rady będę szukał.

Napisano

Napewno nie bierz 115 PD, tylko albo ASZ 130km albo 110 na pompie zlosnik.gif to sa sprawdzone silniki i nie ma co ponownie odkrywać koła smile.gif Ja mam 130pd, wiec jak masz jakies konkretne pytania smiało.

Napisano

> Napewno nie bierz 115 PD, tylko albo ASZ 130km albo 110 na pompie

> to sa sprawdzone silniki i nie ma co ponownie odkrywać koła Ja

> mam 130pd, wiec jak masz jakies konkretne pytania smiało.

Co do wyzszosci jednego rozwiazania na drugim mozna ksiazki pisac. Cale szczescie i Vw przechodzi na CR smile.gif

Napisano

> Co do wyzszosci jednego rozwiazania na drugim mozna ksiazki pisac.

> Cale szczescie i Vw przechodzi na CR

pompa i pd stawiam na rowni, tylko trzeba sobie zadac czy 110 km wystarczy jak nie to PD

Napisano

mam od 1,5 roku 101km pdeka i wystarcza chociaż są już poważne plany na wirusa, z usterek to jedna niezdiagnozowana jeszcze (brzęczenie w wątku niżej zlosnik.gif) i padnięty standardowo alternator, innych wad wynikających z samochodu nie stwierdziłem, jeździ to przyjemnie i wystarczająco dynamicznie, mało pali (chociaż tylko do mocniejszych wkładali 6 biegówkę, której czasem brakuje na autostradzie), prób (tfu, tfu, tfu i odpukać w niemalowane zlosnik.gif) kradzeiży jeszcze nie było,

w czwórkę trochę ciasno zlosnik.gif i w stosunku do bravy wrażenia ze środka auta jakby klaustrofobiczne ale już mi to przeszło w przyzwyczajenie - bo i tak częściej się poruszam bravolotem zlosnik.gif

Napisano

> Napewno nie bierz 115 PD, tylko albo ASZ 130km albo 110 na pompie

> to sa sprawdzone silniki i nie ma co ponownie odkrywać koła Ja

> mam 130pd, wiec jak masz jakies konkretne pytania smiało.

AWX 130 KM to też dobre motory ok.gif

Napisano

Mam 110 na pompie i nie powiem fajnie sie jezdzi, mocy starczy choc pokusa na wirusa zawsze pozostaje. Znajomy ma 101 na PD i przyznam, ze troszke lepiej sie zbiera, moze z racji mniejszego przebiegu, moj ma juz ponad 240, ale daje rade spokojnie smile.gif

O 115PD slyszalo sie to i owo, ze nieudana partia wyszla i nalezy unikac, ale jak ma sie popsuc to padnie wszystko, a co ma byc bezawaryjne nigdy nie zawiedzie. Tego nigdy nikt nie jest pewien, tak to juz jest z uzywanymi samochodami.

Napisano
  • Autor

Panowie ładnie utaj opisujecie silniki, ale jak je rozpoznawać / rozróżniać niewiem.gif

PD

AWX

itd

- mogę poprosić jakąś lekturę do poczytania na te tematy?

Napisano

> AWX 130 KM to też dobre motory

ale wzdlużne, a temat jest o g4 zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.