Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hamulec ręczny

Featured Replies

Napisano

witam,

Mam pytanie. Czy macie w Uno słaby hamulec ręczny? Zaciągam na lekkiej górce i zjeżdża jakby w ogóle nie był zaciągnięty. Byłem u jednego mechanika i na dzień dobry powiedział "we Fiatach normalne". Mówiąc szczerze dostaje drgawek na takie odpowiedzi. Najprościej powiedzieć we Fiatach normalne i robić nie trzeba.

Czy to napewno jest normalne?

Napisano

> witam,

> Mam pytanie. Czy macie w Uno słaby hamulec ręczny? Zaciągam na

> lekkiej górce i zjeżdża jakby w ogóle nie był zaciągnięty. Byłem

> u jednego mechanika i na dzień dobry powiedział "we Fiatach

> normalne". Mówiąc szczerze dostaje drgawek na takie odpowiedzi.

> Najprościej powiedzieć we Fiatach normalne i robić nie trzeba.

> Czy to napewno jest normalne?

Podciągnij linkę, ja wymieniałem linki i trzyma chociaż jeszcze muszę podciągnąć smile.gif

Napisano

możesz mieć zużyte szczęki, niesprawny mechanizm od ręcznego itp i wtedy trzyma słabo, nawet po sporym dociągnięciu, rozbierz hamulce, poczyść co trzeba, dociągnij i wtedy sprawdź...

Napisano

Jak ręczny nie bangla a roboczy działa, to na 99% rozpierak się zapiekł. TTTM i trzeba rozebrać,wyczyścić, rozruszać, ew. wymienić i będzie żyleta ok.gif mój łapie już na 1 zębie, na 2 koła się blokują nawet na suchym asfalcie waytogo.gif

Napisano

Byłem

Zmień mechanika ja nie mam takiego problemu smile.gif

Napisano

Wymień rozpieraki lub wyczyść i nasmaruj je, aby lekko chodziły. Wyreguluj linkę żeby zahamować po zaciągnięciu dźwigni na 4 lub 5 wycięcie. Po zwolnieniu dźwigni koła powinny obracać się swobodnie. Będzie ok.gif

Napisano

> Podciągnij linkę, ja wymieniałem linki i trzyma chociaż jeszcze muszę

> podciągnąć

Jak ma zapieczone rozpieraki a podciagnie linke, to na bank ja urwie.

Tak wiec trzeba zrobic jak mowili koledzy: zdemontowac rozpieraki, sprawdzic czy linki w pancerzach sie nie zatarly oraz sprawdzic czy obraca sie rolka prowadzaca linke na tylnej belce, wszystko wyczyscic przesmarowac i zlozyc. Na bank pomoze.

Jeszcze sprawdz czy tloczki w cylinderkach sie nie zatarly, to wbrew pozorom tez ma wplyw na dzialanie recznego!

Pozdrawiam

Napisano

> witam,

> Mam pytanie. Czy macie w Uno słaby hamulec ręczny? Zaciągam na

> lekkiej górce i zjeżdża jakby w ogóle nie był zaciągnięty. Byłem

> Najprościej powiedzieć we Fiatach normalne i robić nie trzeba.

> Czy to napewno jest normalne?

Kiedyś prawie w to uwierzyłem, że w Uno ręczny jest słaby. Co to ja nie robiłem i zawsze była dupa zbita. Czyściłem rozpieraki, wszystko smarowałem, nawet do linki olej wpuszczałem. Efekt był taki, że 2 tygodnie ręczny był żyleta a potem robił się dupa. Jedynej rzeczy jakiej nie wymieniłem wtedy były szczęki. Ot wizualnie był w dobrym stanie, grubość okładzin też była ok. Tego roku na wiosnę w końcu wymieniłem szczęki, bo nie dawało mi to spokoju. Po wymianie pełne zadowolenie. Już prawie pół roku jeżdżę i ręczny jest żyleta. Nawet na suchym asfalcie bez problemu zablokuje tylne koła z oponami 185. wink.gif Okazało się, że ponad 18 letnie okładziny albo były już na tyle stare, że słabo hamowały albo jakoś zostały przegrzane czy coś w tym stylu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.