Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Reanimacja wycieraczek przednich

Featured Replies

Napisano

Czeka mnie reanimacja przednich wycieraczek - przejrzałem stare posty i wiki - wszędzie piszą żeby wybić trzpienie i dobrze wszystko nasmarować. Pytanie - o te trzpienie chodzi?

282697494-1.jpg

282697494-2.jpg

Po prostu je wybić po wymontowaniu wszystkiego z samochodu? A nie ma żadnego zabezpieczenia? Skoro to jest na wcisk to jak to się kręci?

P.S. Zdjęcia Patre

post-112610-14352503558832_thumb.jpg

Napisano

popsikaj jakims smarem powinno pomoc ja tak zrobilem i jest ok ale fakt ze lepiej nasmarowac smarem stalym,

Napisano
  • Autor

> popsikaj jakims smarem powinno pomoc ja tak zrobilem i jest ok ale

> fakt ze lepiej nasmarowac smarem stalym,

Popsikałem, popsikałem, rok tak przejeździłem ale muszę to rozebrać, bo wczoraj poleciał bezpiecznik. Niby działają, ale chcę mieć to zrobione.

Napisano

> Po prostu je wybić po wymontowaniu wszystkiego z samochodu?

Zdaje sie, ze tam powinna byc spinka na tych trzpieniach.

Trzeba ja wycisnac i wtedy sie wszystko ladnie rozlaczy. Ale jesli elementy wykazuja duze luzy to moze sie okazac ze psikanie i smarowanie niewiele pomoze. Jak zlikwidowac nadmierne luzy - sam mam ten problem i nie wiem.

Napisano

Od góry trzpieni masz zapinki, wyciągniesz je cienkim wkrętakiem. Pilnuj ich, bo szybko latają przy wyjmowaniu. Potem pozostaje wyjęcie trzpienia z tulei. U mnie było to tak zapieczone, że męczyłem się chyba z godzinę nad dwoma. Trochę pomogło moczenie ropą i obracanie. Trzpienie były mocno wytarte, ale tuleje jeszcze ok. Kupiłem od kogoś z AK mechanizm wycieraczek z angola i przełożyłem trzpienie. Wszystko przed zmontowaniem porządnie nasmarowałem. Działa już przeszło rok bez najmniejszych problemów.

Napisano
  • Autor

> Od góry trzpieni masz zapinki, wyciągniesz je cienkim wkrętakiem.

Tego się spodziewałem

282700256-01.jpg

tylko czemu wszędzie pisze coby wybić a o zapinkach słowa - łatwo je przegapić pod warstwą brudu i smaru.

>... Potem pozostaje

> wyjęcie trzpienia z tulei. U mnie było to tak zapieczone, że

> męczyłem się chyba z godzinę nad dwoma.

Trzpienie wyciągnąłem palcami - olej którym psikałem od góry dobrze spenetrował tuleje. Jałowe były wszystkie pozostałe połączenia, których nie widać bez zdjęcia podszybia.

> Trzpienie były mocno wytarte, ale tuleje

> jeszcze ok.

Po nasmarowaniu smarem do łożysk wygląda, że jest waytogo.gif mechanizm pracuje bezgłośnie, silnik cichutko bzyczy.

Zastanawia mnie co było przyczyną wczorajszego wywalenia bezpiecznika - czy te nienasmarowane elementy dawały taki opór? Fakt, że bezpiecznik spalił się po około godzinie ciągłej pracy wycieraczek (lało jak diabli).

Z drugiej strony to na ten ruchomy mechanizm leje się wprost woda z podszybia fabrycznymi otworami icon_eek.gif. Silnik ma gumowe okrycie z góry, a reszta jest niezabezpieczona angryfire.gif

post-112610-14352503567126_thumb.jpg

Napisano

> Z drugiej strony to na ten ruchomy mechanizm leje się wprost woda z

> podszybia fabrycznymi otworami . Silnik ma gumowe okrycie z

> góry, a reszta jest niezabezpieczona

Zawsze możesz poprawić inżynierów FIATa - przynajmniej częściowo ok.gif

idea.gif

Napisano
  • Autor

> Zawsze możesz poprawić inżynierów FIATa - przynajmniej częściowo

Nawet wyciąłem takie krążki jak Twoje zlosnik.gif

282700658-krazki.jpg

ale po założeniu plastików z podszybia zostają dociśnięte i obawiałem się czy nie będą stawiać dodatkowego oporu. hmm.gif

Generalnie tuleja z trzpieniem jest uszczelniona oringiem - który pewnie przez jakiś czas spełnia swoje zadanie, ale w miarę jak się zużywa puszcza wodę.

post-112610-1435250356846_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.