Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Majonez pod korkiem wlewu oleju po wymianie UPG - normalne?

Featured Replies

Napisano

Właściciel warsztatu, gdzie była robiona naprawa, powiedział, że podczas zdejmowania głowicy mogło nalecieć trochę wody do układu smarowania, lecz, jak zaznaczył, nie jest to groźne i woda powinna odparować z układu pod wpływem ciepła z silnika.

Czy on ma rację?

Napisano

> Właściciel warsztatu, gdzie była robiona naprawa, powiedział, że

> podczas zdejmowania głowicy mogło nalecieć trochę wody do układu

> smarowania, lecz, jak zaznaczył, nie jest to groźne i woda

> powinna odparować z układu pod wpływem ciepła z silnika.

> Czy on ma rację?

możliwe

zrób dłuższą trasę (tak ponad 40km) na wyższych obrotach, męcząc troszkę silnik i wtedy majonez powinien zniknąć i już się więcej nie pokazać.

Jak wróci, to dopiero wtedy zacznij się martwic

Napisano
  • Autor

Majonez w ogóle nie znika. oslabiony.gif Oleju jakby ubywa, a w zbiorniczku wyrównawczym cały czas jest tłusty szlam, chociaż płukałem go już kilkakrotnie. Ciekawe, co na to "fachowy" warsztat. Zasugerowałem uszczelkę pod głowicą. Głowicę zrobili, a na resztę położyli lachę, bo nie pokazałem palcem. screwy.gif Teraz tak: albo skiepścili naprawę, albo jest jakieś pęknięcie w bloku. Moim zdaniem, powinni byli to sprawdzić i usunąć przyczynę, a nie skutek, bo zapłaciłem chyba za naprawienie auta, a nie za samo gmeranie pod maską. niewiem.gif

Napisano

Jeśli PRZED wymiana uszczelki "majonezu" nie było, to jest to niemożliwe - chyba, że ściągnęli głowicę bez spuszczania płynu z układu - żeby "majonez" się zrobił, to troche wody trzeba...

Napisano
  • Autor

Może i był, ale w śladowych ilościach. Motor się przegrzał i dlatego samochód trafił na warsztat. Że to uszczelka, to już było wiadomo, bo olej z misy dosyć szybko znikał, a zbiorniczek wyrównawczy cały czas był pełen tłustego szlamu. Teraz sytuacja jest podobna - miarka oleju jest prawie sucha, a w układzie chłodzenia jest tego oleju jakby coraz więcej. sick.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Proszę o radę, bo nie chcę zakładać nowego tematu.

W warsztacie zapytałem o pomiar ciśnienia. Powiedziano mi, że nie był robiony i że jest to zbędne, bo jest to silnik wysokoprężny i gdyby było za małe, w ogóle by się nie uruchamiał.

Koledzy, poradźcie, co robić, bo ja nie mechanik. Zdarli ze mnie za wymianę UPG, która tak naprawdę niewiele dała. Nie mogę oprzeć się wrażeniu, że mogli nie narażać mnie na ten wydatek i od razu zdiagnozować pęknięcie bloku.

Napisano

> Proszę o radę, bo nie chcę zakładać nowego tematu.

> W warsztacie zapytałem o pomiar ciśnienia. Powiedziano mi, że nie był

> robiony i że jest to zbędne, bo jest to silnik wysokoprężny i

> gdyby było za małe, w ogóle by się nie uruchamiał.

> Koledzy, poradźcie, co robić, bo ja nie mechanik. Zdarli ze mnie za

> wymianę UPG, która tak naprawdę niewiele dała. Nie mogę oprzeć

> się wrażeniu, że mogli nie narażać mnie na ten wydatek i od razu

> zdiagnozować pęknięcie bloku.

Zmierz i tak

Podam ci wartości orientacyjne, które w zależności od modelu mogą się różnić nawet o kilka bar, ale poglaąd będziesz miał

nowe auto ma około 30-32bary na każdym cylindrze

powyżej 26 bar silnik jeszcze zapala w największe mrozy

22-26- zimą może być zonk

poniżej 20 nawet w lato musisz się nagimnastykować, żeby zapalił

jeśli na wszystkich cylindrach masz w miarę po równo, to jest ok

jeśłi natomiast pomięszy cylindrami występują różnice wieksze niz jakies 2-3 bary, to juz silnik dobrze pracował nie będzie (falowanie obrotów etc). Świadczy to o jakiejś usterce (przedmuch na upg, pęknięcie bloku/głowicy, porysowana gładź cylindra od złamanego pierścienia etc)

Napisano
  • Autor

Fakt jest faktem, że trochę jakby za głośno klekocze. Tylko właśnie - czy pomiar coś wykaże na zimnym silniku, skoro cyrki zaczynają się dziać dopiero po rozgrzaniu.

Piny czujnika przestają kontaktować i włącza się kontrolka płynu.

Nawiasem mówiąc, właśnie stąd się dowiedziałem, że mam olej w zbiorniczku wyrównawczym i - że nie przepuszcza on prądu, bo - szczerze - nawet nie wiedziałem.

Druga sprawa - przy ostrzejszym zakręcie w prawo, a nawet podczas hamowania, potrafi na kilka sekund zaświecić się kontrolka oleju.

Wszystko to nasila się po kilkudziesięciu km jazd,gdy motor jest już gorący. Oczywiście, co do kontrolki płynu w zbiorniczku wyrównawczym, gdy ów zbiorniczek złapie już odpowiednią ilość oleju, świeci ona cały czas w czasie jazdy, nawet gdy silnik już wystygnie. Doraźnie pomaga dolanie wymiana szlamu w zbiorniczku (miejscami jest to nawet czysty olej!) na czystszą wodę (niestety, nie stać mnie już na wlewanie tam czegoś droższego) bądź dolanie płynu do mycia naczyń. Ale to już hardcore, jak to mówi młodzież. Na dłuższą metę chyba tylko Chuck Norris dałby radę tak jeździć.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.