Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozrząd w 1.9 JTD silnik 86 KM dla znawców POMOCY

Featured Replies

Napisano

Witam. Wczoraj byłem u zaprzyjaźnionego mechanika na wymianę uszczelki pod pokrywą zaworów (troszkę w tym miejscu się pocił tak więc postanowiłem zrobić wymianę). I co odkryłem (widać na zdjęciu) przed kupnem autka poprzedni właściciel twierdził że wymieniał rozrzad na 48 tys km , w tej chwili przejechane 52 tys .km i wymiana się potwierdziła pasek nowy rolka itp. ale czy to jest normalne na tym zdjęciu że pasek zsunął się (choć delikatnie) CZY TEN TYP TAK MA nie wiem czy to normalne - co mogło być przyczyną takiego przesunięcia - bardzo proszę o pomoc.

282703274-rozrzad.jpg

post-46937-14352503574385_thumb.jpg

Napisano

pasek przeciez jest wezszy od kola zebatego dlatego nie bedzie przykrywal calej szerokosci kola zebatego.

13-1.jpg

13b.jpg

Napisano
  • Autor

> pasek przeciez jest wezszy od kola zebatego dlatego nie bedzie

> przykrywal calej szerokosci kola zebatego.

No to się troszkę uspokoiłem, nie wiem jeszcze jak ten pasek wygląda na kole od strony obudowy ale jak znajdę chcwilkę postaram się sprawdzić i umieszczę fotki w tym wątku - dzięki.

Napisano

w jtd pasek jak i kolo wydaje mnie sie winny byc troszke szersze ze wzgledu na wieksze sily dzialajace w dieslu - ale moge sie mylic. Cinek_ jest specem od JTD u nas.

Napisano

Ale nawet jeżeli pasek jest bliżej jednej krawędzi koła niż drugiej, to nic nie znaczy. Po prostu, taka już jest jego pozycja. Co innego gdyby np. pół paska było zsunięte z koła. wtedy już można się martwić. Wg mnie wszystko jest ok. wink.gif

Napisano

Ile auto ma REALNEGO przebiegu? Generalnie to co pokazałes na foto to normalne położenie paska - nie pokrywa on w całości koła wałka czy pompy. Źle, jak pasek chodzi na boki - zdejmijcie obudowę i odpalcie motor - zobaczysz co i jak. Dodatkowo co 2ga wymianę rozrządu trzeba zmienić prócz paska, napinacza, rolki, pompy wody również koło zębate pompy railowej, wałka rozrządu oraz wału. Odnosnie wymiany uszczelki pod deklem - sama nowa uszczelka nic nie da - musisz użyć silikonu w miejscu mocowania wałka rozrządu.

Pozdro

Napisano

jakby pasek latal to na kole wytarte bylo widac miejsca. o czyli jednak i w jtd z mocowania lozysk walka rozrzadu tez sie poci. jest na to metoda ale trzeba uwazac aby nie zatkac kanalow sluzacych smarowaniu ulozyskowania walka rozrzadu.

Napisano

> jakby pasek latal to na kole wytarte bylo widac miejsca.

Tylko że na tamtym foto gówno widać zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

o czyli

> jednak i w jtd z mocowania lozysk walka rozrzadu tez sie poci.

> jest na to metoda ale trzeba uwazac aby nie zatkac kanalow

> sluzacych smarowaniu ulozyskowania walka rozrzadu.

Dokładnie ok.gif

Pozdro

Napisano

> Dodatkowo co 2ga

> wymianę rozrządu trzeba zmienić prócz paska, napinacza, rolki,

> pompy wody również koło zębate pompy railowej, wałka rozrządu

> oraz wału.

W jakim celu to się robi? Czy koła zużywają się od paska? icon_eek.gif

Napisano

> W jakim celu to się robi? Czy koła zużywają się od paska?

Tak, koła się "wycierają". Widziałem też przypadki pęknięcia koła od pompy railowej w autach o bardzo dużych przebiegach.

Pozdro

Napisano

Kurcze, a to ciekawe, bo u siebie (fakt w benzyniakach) nigdy kółek nie wymieniałem. Ta zasada benzyniaków tez się tyczy?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.