Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skacząca wskazówka prędkościomierza

Featured Replies

Napisano

Strasznie mnie to wku%%%a angryfire.gif

Miałem w aucie już 3 liczniki i w każdym to występuje (czyli liczniki są ok).

Wskazówka podskakuje z miejsca i najbardziej lata przy około 40 km/h, żeby było tego mało to "tryka" sobie i to słychać - wkurza to bardzo.

Próbowałem nawinąć delikatnie izolacji na końce linki, aby zminimalizować luz w miejscach gdzie łączy się z licznikiem i ze skrzynią, ale guzik to dało. Trochę mniej skakała ale tryka dalej jak poj***na angryfire.gif.

Jedyne co mi przychodzi do głowy to, że mam może wyrobiony ten "dynks" w skrzyni biegów i on jest zbyt luźny i głupieje linka.

Miał ktoś tak i udało mu się to wyeliminować?

Bo ja już chyba z 6 razy demontowałem zegary, a teraz to nawet mam wsadzony luźno sam prędkościomierz ze starego licznika (bez podświetlania i całej reszty, tylko budzik) hehe.gif

aha 1 : linka jest cała, nie postrzępiła się nigdzie.

Napisano

Ja raz tak miałem i po prostu została wymieniona linka prędkościomierza na nową. Pomogło ok.gifgrinser006.gif

Napisano

Na starym liczniku bez obrotka wskazówka chodziła ok, na nowym z obrotkiem też zachowuję się podobnie jak u Ciebie, tzn. do 30 nie drga najmocniej drga około 40 a powyżej 60 już idzie normalnie równo. Wg mnie to coś w liczniku, albo zużyte albo nieprzesmarowane. Linka przecież tak od razu ze zmianą się nie zepsuła. Była smarowana.

A właśnie smarowałeś linkę u siebie? Może chodzi na sucho?

PS pamiętam że kiedyś kupiłeś springi sparco -35mm, jak to nie problem to zapodaj jakieś zdjęcia, jak autko na nich stoi. wink.gif

Napisano

3 razy zerwała mi się linka i za każdym razem przed zerwaniem linki coś terkoce w liczniku i wskazówka prędkości skacze.Skacze najpierw przy jednej prędkości a po tem gdy jest coraz bardziej uszkodzona to prędkości przy których skacze wskazówka jest coraz więcej.Na koncu urywa się po jezdzie na wstecznym biegu.Za pierwszym razem ukręciła się przy skrzyni biegów,za drugim razem przy liczniku kilometrów,za trzecim razem nie czekałem aż się urwie i wymieniłem-na nowej lince terkotanie znikło i skakanie wskazówki też.Każda nowa linka wystarczyła (wytrzymała)u mnie kilka tysięcy kilometrów(nie liczyłem dokładnie bo wydawało mi się że trwałość linki to 100kkm,a zepsuła się jedna po 6 kkm druga po 3 kkm trzecia po ok.5 kkm).

Napisano
  • Autor

> Na starym liczniku bez obrotka wskazówka chodziła ok, na nowym z

> obrotkiem też zachowuję się podobnie jak u Ciebie, tzn. do 30

> nie drga najmocniej drga około 40 a powyżej 60 już idzie

> normalnie równo. Wg mnie to coś w liczniku, albo zużyte albo

> nieprzesmarowane. Linka przecież tak od razu ze zmianą się nie

> zepsuła. Była smarowana.

> A właśnie smarowałeś linkę u siebie? Może chodzi na sucho?

> PS pamiętam że kiedyś kupiłeś springi sparco -35mm, jak to nie

> problem to zapodaj jakieś zdjęcia, jak autko na nich stoi.

Dawno, dawno temu kupiłem springi OMP -40mm

stoi jeszcze bardzo nierówno, bo swap na 1.4 jest w czarnej d*pie, ale mam nadzieje, że nowy silnik obciazy mi autko.

zapodam zaraz jakąś fotke...

282709974-uniak.JPG

Uprzedzając pytania... Koła 14"6J ET36 opony 165/60/14

post-30143-14352503587705_thumb.jpg

Napisano

No to widać coś namotałem z firma i obniżeniem, ale pamiętałem, że coś kupiłeś, na allegro była jakaś wyprzedaż u kolesia chyba. A ja potem plułem sobie w brodę, że sobie nie kupiłem.

Na pewno siądzie z większym silnikiem, bo myślę, że 1.4 jest sporo cięższy. wink.gif A właśnie dlaczego 1.4? Taki silnik trafiłeś? Czy jeszcze szukasz? Bo może lepiej coś innego wsadzić. wink.gif

Napisano
  • Autor

> No to widać coś namotałem z firma i obniżeniem, ale pamiętałem, że

> coś kupiłeś, na allegro była jakaś wyprzedaż u kolesia chyba. A

> ja potem plułem sobie w brodę, że sobie nie kupiłem.

> Na pewno siądzie z większym silnikiem, bo myślę, że 1.4 jest sporo

> cięższy. A właśnie dlaczego 1.4? Taki silnik trafiłeś? Czy

> jeszcze szukasz? Bo może lepiej coś innego wsadzić.

Kupiłem za małe pieniądze wszystko co potrzebne do swapa, łącznie z wydechem i bakiem. Nie chce żadnych kombinowanych szesnastek ani 1.3T bo jeżdżę na LPG i tak zostanie.

Napisano

Rozumiem Cię doskonale, bo sam też jeżdżę na LPG i zależy mi na oszczędności, bo gdyby nie to już dawno silnik dostałby graty od turbo. grinser006.gif Chociaż trochę myślałem, czy by nie wstawić czapki od 1.3T do mojego bloku i dać cały osprzęt od 1.3T i elektronikę i dorzucić do tego sekwencję. Wiem wiem zaraz niektórzy mnie zjedzą, że to profanacja, ale nie miałbym oryginału turbo, który bym gazował, tylko swoją wydumkę. Tylko koszty trochę odstraszają, bo na dzień dobry przeróbka na sekwencję to 1tys. zł, do tego jeszcze osprzęt od turbo i turbina to wyjdzie pewnie kolejne 1-2 tys. oslabiony.gif

A pytam czemu na taki, bo 1.2 MPI Fire z PI o mocy 75KM to też ciekawa alternatywa. No ale jak już kupiłeś to jasna sprawa. wink.gif

Napisano

Ja też mam wszystkie graty ze starej jedenczwórki i przygotowuje do wsadzenia zamiast 1.0, żeby po prostu zobaczyć jak taki swap wygląda i czego się spodziewać. Wiadomo, 1.6 lub 2.0 wymaga już trochę rzeźby, ale przynajmniej będzie jakieś doświadczenie smile.gif

Napisano

To zależy jakie 1.6 grinser006.gif Bo jak 1.6 OHC (SPI lub MPI), to praktycznie to samo co włożenie zwykłego 1.4. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Rozumiem Cię doskonale, bo sam też jeżdżę na LPG i zależy mi na

> oszczędności, bo gdyby nie to już dawno silnik dostałby graty od

> turbo. Chociaż trochę myślałem, czy by nie wstawić czapki od

> 1.3T do mojego bloku i dać cały osprzęt od 1.3T i elektronikę i

> dorzucić do tego sekwencję. Wiem wiem zaraz niektórzy mnie

> zjedzą, że to profanacja, ale nie miałbym oryginału turbo, który

> bym gazował, tylko swoją wydumkę. Tylko koszty trochę

> odstraszają, bo na dzień dobry przeróbka na sekwencję to 1tys.

> zł, do tego jeszcze osprzęt od turbo i turbina to wyjdzie pewnie

> kolejne 1-2 tys.

> A pytam czemu na taki, bo 1.2 MPI Fire z PI o mocy 75KM to też

> ciekawa alternatywa. No ale jak już kupiłeś to jasna sprawa.

1.2 może jest fajny i nowocześniejszy, ale ja nie mam silnika fire i muszę kupić nie tylko silnik. Potrzebna mi też inna skrzynia, pompa paliwa, wiązka....

więc kupiłem za ~500 wszystko co trzeba

oczywiście muszę to poprawić i co nieco wymienić, ale 1.2 też pewnie idealnego za grosze się nie kupi

Napisano
  • Autor

Zrobiłem tak, że naładowałem oporowo dużo smaru grafitowego na linkę. Teraz aż ciężko się wsuwa i wysuwa oink.gif. Może nie zrobiłem najlepiej, bo może towot byłby lepszy, ale jest znaczna poprawa.

Teraz wskazówka lekko się waha ale idzie dużo równiej i spokojniej. Najlepsze jest to, że mocno ucichło, a to trykanie strasznie mnie wpieniało angryfire.gif.

Linka nie była wcześniej sucha całkiem, była zaolejona. Teraz po prostu utopiłem ją w grafitowym i na razie jest lepiej.

Jak komuś też tak skacze to napakujcie smaru.

Napisano

> 1.2 może jest fajny i nowocześniejszy, ale ja nie mam silnika fire i

> muszę kupić nie tylko silnik. Potrzebna mi też inna skrzynia,

> pompa paliwa, wiązka....

> więc kupiłem za ~500 wszystko co trzeba

> oczywiście muszę to poprawić i co nieco wymienić, ale 1.2 też pewnie

> idealnego za grosze się nie kupi

A skrzynia od Twojego 903cm3 podejdzie do 1.4?

Napisano
  • Autor

> A skrzynia od Twojego 903cm3 podejdzie do 1.4?

Nie, skrzynia była już w komplecie z silnikiem, osprzętem i całą resztą graciarni ok.gif

dlatego właśnie chce zrobić swap na 1.4

Napisano

No to pozostaje mi życzyć powodzenia w pracach. waytogo.gif20.GIF

Napisano

> Nie, skrzynia była już w komplecie z silnikiem, osprzętem i całą

> resztą graciarni

> dlatego właśnie chce zrobić swap na 1.4

Planujesz rozbebeszyć cały silnik? mam na tapecie ten sam temat i z racji wyjazdu na wakacje będę rozmyślał co zrobię po powrocie...wiązka już przygotowana, jeszcze rozmyślał nad wydechem, bo na giełdzie widziałem że ktoś miał do sprzedania jakiś czas temu....a ten stary już troche pordzewiały jest....

Napisano
  • Autor

> No to pozostaje mi życzyć powodzenia w pracach.

Dzięki, bardzo mi się przyda powodzenie i dużo cierpliwości to tego auta. 20.GIF

Postaram się zrobić jakąś fotorelacje i sprawozdanie z całej operacji.

Napisano
  • Autor

> Planujesz rozbebeszyć cały silnik? mam na tapecie ten sam temat i z

> racji wyjazdu na wakacje będę rozmyślał co zrobię po

> powrocie...wiązka już przygotowana, jeszcze rozmyślał nad

> wydechem, bo na giełdzie widziałem że ktoś miał do sprzedania

> jakiś czas temu....a ten stary już troche pordzewiały jest....

Tak chce zrobić mały remont silnika, panewki, pierścionki, uszczelki itp.

Początkowo miało być plug&play, ale nie chce wkładać takiej brudnej niespodzianki sick.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.