Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Na NoPb skacze, nie przyspiesza na LPG wszystko ok

Featured Replies

Napisano

Mam taki problem z moją asterką, że po odpaleniu i probie ruszania na NoPb musze dawac duuuzo gazu zeby chciala ruszyc ale i tak robi "kangury", na dwojce nie chce przyspieszac, tak jakby wogole na gaznie reagowala.Jest ciepło wiec szybko na LPG przelaczam i problem znika, alemusze sie z tym uporac bo zrobi sie chlodniej i bedzie gorzej, a poza tym oczywiscie to chyba niezdrowe dla asterki, ze nie chce jezdzic na swojej ulubionej etylinie. Co moze byc przyczyna takiego zachowania?? Strzelam:

- moze silnik krokowy

- moze cos z filtrem paliwa

- moze pompa paliwa mowi papa

czy macie jakies inne sugestie?? (prosilbym sie nie smiac z moich propozycji - nie jestem specjalista)

Napisano

Co moze byc przyczyna takiego zachowania??

Oj Panie wiele rzeczy mogło się stać.

Strzelam:

> - moze silnik krokowy

no.gif

> - moze cos z filtrem paliwa

> - moze pompa paliwa mowi papa

ok.gif

PZDR VEN

Napisano

Na początek pomiar ciśnienia i wydatku pompy paliwa.

Napisano
  • Autor

> Na początek pomiar ciśnienia i wydatku pompy paliwa.

Moge to sam pomierzyc czy do mechaniora trzeba podjechac?

Napisano

> Moge to sam pomierzyc czy do mechaniora trzeba podjechac?

Użyj szukajki, powiem tylko, że można domową metodą sprawdzić wydajność pompki.

PZDR VEN

Napisano

Jeśli masz manometr pokazujący okolice 0,75 bara i trójnik do przewodu paliwowego to owszem.

Napisano

U mnie tez tak było.

Autko sprowadziłem w roku 2000. Wiadomo, podstawowe wymiany, rorzad filtry itp... Jednak autko na benzynie coraz gorzej powoziło. Zmieniłem filtr paliwa, wtrysk, całą przepustnice.... Nadal źle, nawet coraz gorzej, tak ,,olałem sprawe", tylko rano odpalałem na pb poczym lpg i tyle. Wnerwiało to mnie ale cóż, pomysły sie skończyły.

Az przyszedł czas na gruntowną konserwację, zaglądam pod auto, konserwuje a tu widze na łączeniu sciany grodziowej i podłogi filterek, taki malutki (jak w maluchu) firmy bosch, przeźroczysty z wkładem paierowym zółtym, całkowiecie zapchany. Wywaliłem go, bo po co 2 filtry?? i od tamtej pory autko juz ideał waytogo.gif

Juz byłem maksymalnie wkurzony angryfire.gif a tu taki coś, pomysłowy był poprzedni właściciel i w zarąbistym miejscu umieścił ten filter. rotfl.gif

Napisano

> Mam taki problem z moją asterką, że po odpaleniu i probie ruszania na

> NoPb musze dawac duuuzo gazu zeby chciala ruszyc ale i tak robi

> "kangury", na dwojce nie chce przyspieszac, tak jakby wogole na

> gaznie reagowala.Jest ciepło wiec szybko na LPG przelaczam i

> problem znika, alemusze sie z tym uporac bo zrobi sie chlodniej

> i bedzie gorzej, a poza tym oczywiscie to chyba niezdrowe dla

> asterki, ze nie chce jezdzic na swojej ulubionej etylinie. Co

> moze byc przyczyna takiego zachowania?? Strzelam:

> - moze silnik krokowy

> - moze cos z filtrem paliwa

> - moze pompa paliwa mowi papa

> czy macie jakies inne sugestie?? (prosilbym sie nie smiac z moich

> propozycji - nie jestem specjalista)

Prawdopodobnie to wina regulacji LPG.

Poszukaj na forum gaz na ulicach tam jest sporo przypadków opisanych dotyczących twojego problemu.

Niektórzy nawet twierdzą że TTTM.

A problem tkwi w tym, że rozjeżdżają się mapy (zapłonu czy wtrysku) i przez to autko na benzynie głupieje.

Spróbuj przejechać kilkanaście km na PB i zaobserwuj czy jest poprawa, jak będzie to jak wyżej.

Pzdr

Napisano

Witam, U mnie podobne objawy ustąpiły po ustawieniu emulacji sondy w komputerze LPG (STAG100). Jeździłem z takimi kangurami ponad dwa lata:) i w końcu zmajstrowałem interfejs. Po ustawieniu emulacji na H=0,6 i L=0,4 autko doznało przemiany.

Proponuję byś rozpoczął od tego.

> Prawdopodobnie to wina regulacji LPG.

> Poszukaj na forum gaz na ulicach tam jest sporo przypadków opisanych

> dotyczących twojego problemu.

> Niektórzy nawet twierdzą że TTTM.

> A problem tkwi w tym, że rozjeżdżają się mapy (zapłonu czy wtrysku) i

> przez to autko na benzynie głupieje.

> Spróbuj przejechać kilkanaście km na PB i zaobserwuj czy jest

> poprawa, jak będzie to jak wyżej.

> Pzdr

Napisano

> czy macie jakies inne sugestie??

A czy jak silnik się już rozgrzeje i przełączysz z powrotem na noPb to czy jest wtedy lepiej? Jeśli tak to do regulacji emulacja sondy w instalce gazowej (wartości podane już przez kogoś).

Napisano
  • Autor

> A czy jak silnik się już rozgrzeje i przełączysz z powrotem na noPb

> to czy jest wtedy lepiej?

No dzisiaj troche testowalem... i jak sie nagrzeje to jest juz lepiej i jak sie przelaczy na NoPb to juz kangurow nie ma. Ale jak to mozliwe, ze po postoju jak samochod opdalam to instalacja LPG moze cos namieszac (przeciez jeszcze nie jest "uzywana")

Napisano

> No dzisiaj troche testowalem... i jak sie nagrzeje to jest juz lepiej

> i jak sie przelaczy na NoPb to juz kangurow nie ma.

ok.gif

> Ale jak to

> mozliwe, ze po postoju jak samochod opdalam to instalacja LPG

> moze cos namieszac (przeciez jeszcze nie jest "uzywana")

Komputer "uczy się" nieprawidłowego sygnału z instalacji gazowej i potem ma problem z jazdą na benzynie.

Spróbuj odłączyć akumulator na kilka minut (radio się rozkoduje, jeśli masz oryginalne) - skasuje to pamięć komputera - jeśli objawy na zimnym silniku ustąpią, to już na 100% będzie do regulacji emulacja sondy lambda. Zrobi to gazownik albo Ty sam odpowiednim kabelkiem i laptopem.

Napisano
  • Autor

> Komputer "uczy się" nieprawidłowego sygnału z instalacji gazowej i

Widze ze mamy asterki z tego samego rocznika z tym samym silnikiem, wiec sprawdze to z odlączeniem akumulatora. Przy okazji mam reduktor do wymiany bo ma juz sluszny przebieg ok 90 tys km(jesli licznik nie byl krecony) no i ma juz kilka lat wiec sie membrany pewnie zestarzaly) Nie trzyma obrotow na biegu jalowym oraz lubi zgasnąc po wcisnieciu sprzegla przy dojezdzaniu do swiatel (jednak nie ma reguly raz jest normalnie a innym razem tak wlasnie sie dzieje jak napisalem z tymi obrotami)

Napisano

> Przy okazji mam

> reduktor do wymiany bo ma juz sluszny przebieg ok 90 tys

> km(jesli licznik nie byl krecony) no i ma juz kilka lat wiec sie

> membrany pewnie zestarzaly)

Niekoniecznie parownik do wymiany...

> Nie trzyma obrotow na biegu jalowym

> oraz lubi zgasnąc po wcisnieciu sprzegla przy dojezdzaniu do

> swiatel (jednak nie ma reguly raz jest normalnie a innym razem

> tak wlasnie sie dzieje jak napisalem z tymi obrotami)

A kiedy instalka była regulowana u gaziarzy? Jeśli przejechała bez regulacji 10-15 kkm to już czas byłby się do nich przejechać.

Gaśnięcie na luzie podczas jazdy to może być kwestia zarówno regulacji jak też i układu dolotowego. Zerknij jak masz podłączony gumowy element między filtrem powierza a wlotem koło chłodnicy. Możesz go zdjąć i zobaczyć czy to coś zmieni.

Napisano

Witam

Miałem taki problem przez ok 1 rok - temat był poruszany na autokąciku.

W każdym razie problem ustąpił po:

-wymianie uszczelki pod przepustnicą i gruntownym czyszczeniu przepustnicy

-założeniu nowego przewodu masowego

-wymianie świec

Sama wymiana świec wcześniej nie pomagała! Uszczelka pod przepustnicą wyglądała na sprawną ale ponieważ kosztuje 6 zł to poszła do wymiany.

Problem ustąpił!

A wcześniej męczył okrutnie i dokładnie tak jak u ciebie zapalony na gazie samochód zachowywał się idealnie, na benzynie trzeba było dawać duuuuzo gazu i na pół sprzęgła przez ok 30 sek, później już normalnie

Napisano
  • Autor

> chłodnicy. Możesz go zdjąć i zobaczyć czy to coś zmieni.

Za puszka filtra powietrza juz nic wiecej nie mam, od razu jest wlot. Mysle ze to jednak reduktor, z tego powodu ze raz te objawy są a innym razem jest wszystko ok

Napisano

A ja ostatnio przez przypadek odkryłem coś innego. Jak zrobiłem instalacje LPG to autko zaczeło sprawiać problemy - na NoBP skakało, na gazie nie z niskich zbierało się słabo, czasem strzeliło. Nie pomagały regulacje LPG - każdy gazownik twierdził ,że to coś z zapłonem - a to, że pasek przestawiony, a to, że cewka zrypana. Jak twierdzili ten silnik nie strzela.

I kiedyś jak pierdło to silnik nagrał wigoru - na paliwie czy na gazie nie było żadnych problemów. Zastanawiałem śię i szukałem przyczyn tej poprawy i nic. Tłumaczyłem sobie, że może strzał odetkał wydech. Rozwiązanie zagadki przyszło gdy nastał czas wymiany filtra powietrza: strzał wywalił rurę plastikową zatrzaskiwaną w pokrywie filtra. Jak zamontowałem zgodnie z przeznaczeniem - auto znowu miało problemy ze sprawym zwijaniem się. Wymontowałem ten kawałek rurki i asterka śmiga.

Napisano

> I kiedyś jak pierdło to silnik nagrał wigoru - na paliwie czy na

> gazie nie było żadnych problemów. Zastanawiałem śię i szukałem

> przyczyn tej poprawy i nic. Tłumaczyłem sobie, że może strzał

> odetkał wydech. Rozwiązanie zagadki przyszło gdy nastał czas

> wymiany filtra powietrza: strzał wywalił rurę plastikową

> zatrzaskiwaną w pokrywie filtra. Jak zamontowałem zgodnie z

> przeznaczeniem - auto znowu miało problemy ze sprawym zwijaniem

> się. Wymontowałem ten kawałek rurki i asterka śmiga.

A o jaką rurę dokładnie chodzi??

Mógłbyś bardziej określić jej wygląd, położenie czy może funkcje.

Foto mile widziane.

PZDR VEN

Napisano

> A o jaką rurę dokładnie chodzi??

> Mógłbyś bardziej określić jej wygląd, położenie czy może funkcje.

> Foto mile widziane.

> PZDR VEN

Jak zdejmiesz pokrywę filtra powietrza to mając ją w ręce sprawdz jej wewnętrzną stronę - jest tam plastikowa rura. Przymocowana jest na zatrzaski.

Napisano

> Jak zdejmiesz pokrywę filtra powietrza to mając ją w ręce sprawdz jej

> wewnętrzną stronę - jest tam plastikowa rura. Przymocowana jest

> na zatrzaski.

OK, dzieki zobacze ją u siebie może mi się jakoś jazda poprawi, bo właśnie coś ostatnio mi też muli, ale zwalałem to na rozregulowaną instalkę gazu.

PZDR VEN

Napisano

> OK, dzieki zobacze ją u siebie może mi się jakoś jazda poprawi, bo

> właśnie coś ostatnio mi też muli, ale zwalałem to na

> rozregulowaną instalkę gazu.

> PZDR VEN

Daj znać czy u Ciebie też poprawiło się coś po tej modyfikacji

Napisano

U mnie to w ogóle był ciekawy przypadek, generalnie na benzynie chodził całkiem dobrze, rano, zima, deszcz nie ma problemu, na gazie jak i na benzynie. Problem pojawiał się w bardzo ciepłe słoneczne dni gdy samochód postał kilka godzin na słońcu, po odpaleniu na benzynie nierówno pracował, kangurzył i przerywał, przełączając na gaz chodził dobrze niewiem.gif Gdy stał te kilka godzin, a pogoda była brzydsza i było chłodniej wszystko było ok smirk.gif

pzdr

Napisano

> U mnie to w ogóle był ciekawy przypadek, generalnie na benzynie

> chodził całkiem dobrze, rano, zima, deszcz nie ma problemu, na

> gazie jak i na benzynie. Problem pojawiał się w bardzo ciepłe

> słoneczne dni gdy samochód postał kilka godzin na słońcu, po

> odpaleniu na benzynie nierówno pracował, kangurzył i przerywał,

> przełączając na gaz chodził dobrze Gdy stał te kilka godzin, a

> pogoda była brzydsza i było chłodniej wszystko było ok

I udało ci się rozwiązać ten problem? Bo wygląda, że mam dokładnie to samo. Jak jest troszkę chłodnawo to na benzynie jest ok. Problem czasem pojawia się na chwilkę przed przełączeniem na gaz jak silnik robi się ledwo ciepły. Problem natomiast zawsze występuje jak samochód stoi jakiś czas w lecie. Na gazie zawsze jest OK.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.