Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Proszę o rady kupno Megane '96

Featured Replies

Napisano

Witam!

Moja dziewczyna chce kupić autko i padło na Megane http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C9411441 dzwoniłem do niego i powiedział mi, że nie wie co jest z hamulcami nie tak ale jak kupił ją rok temu to też już tak było i że próg bierze rdza jutro ma mi fotki dokladniejsze podesłać. A moja prośba do Was to powiedzcie na co szczególnie zwrócić uwagę czy jakieś typowe usterki dla tego pojazdu(silnik 1.4) I czy warto go kupić w sobote jadę go obejrzeć.

Z góry dzięki za rady 20.GIF

Napisano

pisałem już kilka dni temu na motodyskusjach co myślę o meganie

ale ci skopiuje

ujeżdżam swoje 1.4 72KM od chyba 8 lat i ponad 150kkm (wszystko na gazie). Aktualny przebieg dochodzi do 250kkm (licznikowych, a czy ktoś przede mną nie kręcił, to pewności żadnej nie ma).

Przez ten czas tylko dwa razy mnie zawiodła tak, że nie dało się dalej jechać (raz padł immo drugi raz moduł zapłonowy) Pozatym zawsze dojechałem do celu.

O auto nie dbam za wiele. Tyle co wymienie olej w silniku raz na 15-20kkm (na jakiś tani minerał - instrukcja pozwala-sprawdziłem). Poza tym konieczne wymiany bieżące- klocki, rozrząd, łożysko jak zacznie głośno szumieć etc. Nic więcej.

Powiem tak. Po francuskim aucie nie spodziewałem się, że będzie takie niezawodne.

Silnik jeszcze nawet głowicy nie miał ściąganej. Co prawda pali sporo oleju, ale to z mojej winy, bo go troche przegrzałem jakiś czas temu.

Jakbyś zdecydował się na zakup to podam ci listę typowych usterek, wskazując które mozesz troszke pozbijać cene:

-napewno cieknie wybierak skrzyni biegów (chyba że auto jeździło raz na tydzień do kościoła z dziadkiem - emerytem). Naprawa wymaga rozłożenia skrzyni na części pierwsze, przez co kosztuje sporo i prawie nikt tego nie naprawia.

- progi (w tylnej części), o ile już nie były robione, będą zgnite (dziur moze nie być widać, ale jak pomacasz ręką, to wyczujesz że pruchno). Nawet w garażowanych autach - bład konstrukcyjny -> woda wleciała, a nie mogła wypłynąć). tu masz foto poglądowe Reszta blach (poza lewym tylnym nadkolem) arazie trzyma sie u mnie kupy

-możliwe, ale już nie pewne, że tylna belka będzie miała luz na łożysku igiełkowym. Musiałbyś wejść do kanału i spróbować ręką ją przedugować.

ps

tłumiki wcale się tak szybko nie sypią.

Oryginalnego kata byłem zmuszony wyrzucić przy 220kkm (zapchał się)

A środkowego i końcoowego tłumika to już minimum z 5 lat nie ruszałem i jeszcze wiszą

edit

tak poczytałem ogłoszenie i widzę, że w silniku było grzebane.

Dobrzeby było, gdybyś sprawdził przy oględzinach, czy nie pali oleju.

Rozgrzej najpierw trochę silnik (na zimnym to niezdrowo) i gaz w podłogę na minimum 5-6 sekund. Jak będzie waliło z rury niebieskimi spalinami, to odpuść sobie to auto (chyba, że nie przeszkadzają ci częste dolewki oleju grinser006.gif

szkoda, że nie ma zdjęcia silnika

mój, przy przebiegu jak wyżej, jest nadal suchutki, żadnego wycieku. tylko ta skrzynia upaprana

cena myśłę dobra. Jak nie znajdziesz jakichś innych usterek, to bierz

Napisano

- gumowe łączniki stalizatorów ( bulgot na nierównościach)

- końcówki drążków kierowniczych ( walenie na nierównościach, kierownica często jest przekrzywiona )

- katalizator ( czy nie dzwoni podczas przyspieszania, np. na 3 biegu od 35km.h)

- amory przód ( czy nie ciekną )

- reflektory ( czy nie są mocno porysowane - ale to już w każdym aucie może być, tutaj są H4 i jak są porysowane nic nie widać )

- linka gazu ( lubi od strony kabiny spaść, sprawdzić czy pedał chodzi płynnie ) jak skokowo linka pójdzie

- skrzynia biegów ( czy drążek nie kiwa się zbyt mocno )

Trochę mnie niepokoi niska cena, chociaż auto z początku produkcji i HB, żeby to nie była jakaś mina tylko oslabiony.gif najlepiej podjedź z autem do zaufanego mechanika, unikniesz rozczarowań ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.