Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozsadziło tłumik

Featured Replies

Napisano

Witam szanowne grono

Coś takiego mi się przytrafiło - od jakiegoś czasu moja Marea (1,6 16V + gaz) zachowywała się cokolwiek dziwnie. Otóż podczas ruszania z jedynki musiała wykonać serię szarpnięć - nie szło ruszyć autem płynnie, wszystko się trzęsło. To samo przy wrzuceniu dwójki - słabiej, ale dalej szarpała. Później już było o.k. Wybrałem się na wakacje i w połowie drogi do Chorwacji, przy prędkości circa 130 km/h nagle... pierdut!!! Zjechałem na pas awaryjny autostrady, obejrzałem auto z grubsza i nie stwierdziwszy dostrzegalnych uszkodzeń pomyślałem, że może wydmuchało tłumik - stąd ten strzał i wydech jak w sportowym aucie. Na parkingu na spokojnie obejrzałem - zdrowy na oko tłumik końcowy rozsadziło na całej długości zgrzewu. Niedziela, żar się leje z nieba, znikąd pomocy - dobra, jadę dalej. Zrobiłem kolejne 600 km. Na miejscu w lokalnym warsztacie (polecam w Trogirze) odcięli złoma (wszystkie wewnętrzne elementy były w totalnej rozsypce - przepalone, rozwalone, ruina). Dosztukowali jakiś tłumiczek od czegoś innego i ruszyłem. I teraz najciekawsze - szarpanie, o którym pisałem na początku ustało. Autko rusza płynnie. Nie był to jednak koniec przygód - po zatankowaniu LPG tamże auto straciło moc, schodziło z obrotów dostarczając kolejnych stresów.

Dobra, już kończę przydługą epistołę, jeszcze tylko seria pytań:

1. czy ktoś miał podobną przygodę?

2. czy istnieje zależność między stanem tłumika a płynnością ruszania?

3. czy LPG ma na to jakiś wpływ?

Pozdrawiam wszystkich

Dariusz, Marea 1,6 16V + gaz

Napisano

Jak masz zapchany tłumik to normalne że auto nie jedzie....

Napisano

> Jak masz zapchany tłumik to normalne że auto nie jedzie....

I dlatego go rozsadziło - miałem podobną przygodę tyle że przejeździłem urlop bez końcowego tłumika jak mi w Ustce mechanik zaśpiewał za wymianę po cenie hurtowej ręce opadają. W sklepie w detalu był tańszy

Po powrocie wymieniłem sam za pół ceny i to konkretny tłumik z Ostrowa

Napisano

Dwa lata temu miałem również przygodę jadąc prawie 900 km do Niemiec. Jednak objawy były inne, maryśka traciła moc, silnik się grzał i przy prędkości 140 wył. Jakoś się doturlałem, ale musiałem jechać w porywach 110 km/h. Po powrocie mechanik mi wymienił na używkę od 1,8 i do tej pory tak jeżdżę z charakterystycznym pomrukiem. Tłumik rozsypał się w środku choć z zewnątrz wyglądał jak nowy. Nigdy więcej izawita.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.