Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Seicento 1.1 MPI i problemy z gazem.

Featured Replies

Napisano

Witam,

Seicento 1.1 MPI (wielopunktowy wtrysk) oraz Tartarini II gen.

13tyś założono instalację. Obecny przebieg - 93tyś.

Jakiś czas temu stwierdziłem, że wyciek silnika, który miałem był spowodowany źle dobraną uszczelką w moim maluszku. Wymieniłem uszczelkę, splanowałem głowicę.

Temat się zamknął. Samochód sprawny technicznie.

Pojeździłem troszkę, zaobserwowałem, że samochodzik troszkę nierówno pracuje. Regulacja była robiona 35tyś km temu.

I teraz się zastanawiam.

ASO chce ode mnie 300zł za usługę regulacji gazu i regulacji zaworów (płytki). Reduktor i parownik nie były wymieniane od nowości... jest to ii gen i plastikowy kolektor gazu.

Rocznie robię 20-40tyś km.

Właściwie zastanawiam się co mu jest i czy nie opłaca się przerobić instalacji z II na IV gen.

Podobno kosztuje to 1500zł, ale to już IV gen.

Co radzicie?

Regulacja, nowy reduktor, parownik (Jak zaleca ASO)? czy może przeróbka?

Chcę autkiem jeszcze z 4-5 lat pojeździć, bo po co zmieniać.

Napisano

> Witam,

> Seicento 1.1 MPI (wielopunktowy wtrysk) oraz Tartarini II gen.

> 13tyś założono instalację. Obecny przebieg - 93tyś.

> Jakiś czas temu stwierdziłem, że wyciek silnika, który miałem był

> spowodowany źle dobraną uszczelką w moim maluszku. Wymieniłem

> uszczelkę, splanowałem głowicę.

> Temat się zamknął. Samochód sprawny technicznie.

> Pojeździłem troszkę, zaobserwowałem, że samochodzik troszkę nierówno

> pracuje. Regulacja była robiona 35tyś km temu.

> I teraz się zastanawiam.

> ASO chce ode mnie 300zł za usługę regulacji gazu i regulacji zaworów

> (płytki). Reduktor i parownik nie były wymieniane od nowości...

> jest to ii gen i plastikowy kolektor gazu.

> Rocznie robię 20-40tyś km.

> Właściwie zastanawiam się co mu jest i czy nie opłaca się przerobić

> instalacji z II na IV gen.

> Podobno kosztuje to 1500zł, ale to już IV gen.

> Co radzicie?

> Regulacja, nowy reduktor, parownik (Jak zaleca ASO)? czy może

> przeróbka?

> Chcę autkiem jeszcze z 4-5 lat pojeździć, bo po co zmieniać.

mając gaz wbity w dowodzie sam możesz sobie założyć sekwencję kupujesz zestawik na allegro np: http://moto.allegro.pl/item695737384_stag_4_red_scorpion_mini_valtek_najtaniej.html

montujesz wg. instrukcji, kalibracja i "hulaj dusza" zlosnik.gif a te drugie 700zł co byś wydał na montaż w aso będziesz miał na dwa lata jazdy lub może nawet i więcej cool.gif

Napisano

> mając gaz wbity w dowodzie sam możesz sobie założyć sekwencję ...

Nie wszyscy mają odwagę, chęć, możliwości i widzę żeby się za to wziąć ...

Sam przekładałem w podobnym silniku i roboty trochę przy tym jest ...

Napisano

> ... Seicento 1.1 MPI (wielopunktowy wtrysk) oraz Tartarini II gen. ...

> Właściwie zastanawiam się co mu jest i czy nie opłaca się przerobić instalacji z II na IV gen. ...

> Chcę autkiem jeszcze z 4-5 lat pojeździć...

Polecam taką zmianę, dodam, że obsługa instalacji IV gen. jest droższa - filtry, wtryskiwacze ...

Po przeróbce zmniejszyło się zużycie lpg.

Kiedyś w trasie nie byłem w stanie zejść poniżej 8l/100km, a po zmianie na sekwencję spalanie rzędu 7,2-7,5l/100km to nie problem.

W cieplejszym kraju palił mi zawsze ok. 10l, a na sekwencji spokojnie zszedłem do 8,5l/100km, w Polsce klima często śpi, a tam pracowała non-stop.

Napisano

> Nie wszyscy mają odwagę, chęć, możliwości i widzę żeby się za to

> wziąć ...

> Sam przekładałem w podobnym silniku i roboty trochę przy tym jest ...

jak ze wszystkim... life is brutal niestety i trzeba sobie radzić.. (jakoś) wink.gif

Napisano

> Polecam taką zmianę, dodam, że obsługa instalacji IV gen. jest

> droższa - filtry, wtryskiwacze ...

> Po przeróbce zmniejszyło się zużycie lpg.

> Kiedyś w trasie nie byłem w stanie zejść poniżej 8l/100km, a po

> zmianie na sekwencję spalanie rzędu 7,2-7,5l/100km to nie

> problem.

> W cieplejszym kraju palił mi zawsze ok. 10l, a na sekwencji spokojnie

> zszedłem do 8,5l/100km, w Polsce klima często śpi, a tam

> pracowała non-stop.

to u mnie tak nie było różowo... na serii sc 1.1 paliło mi 5-5,5l benzyny, po założeniu gazu i takim samym stylu jazdy i na tej samej trasie gazu było 7l+benzyna na odpałkę czyli jakieś 7,5-8. a i tak auto było troche słabsze niż na benzynie. kolega ma 1.1spi i na mieszalniku pali mu też 7l. generalnie byłem rozczarowany tą sekwencją confused.gif

a bo wszyscy tak: "a załóż sekwencje bedzie ci tyle palić co benzyny i będzie mocniejszy na gazie" w rzeczywistości g. prawda niestety. sekwencja jest o tyle dobra że lepiej dawkuje paliwo, minimalizuje ryzyko wystrzałów i nie odbiera tyle mocy co mieszalnik 2gen i zmniejsza ryzyko błędów seryjnego ECU.

natomiast sedno leży w samym paliwie że jest ono mniej kaloryczne i trzeba go spalić więcej żeby uzyskać tę samą moc co na benzynie noi musi być wcześniejszy zapłon niż na benzynie. bo inaczej nawet sekwencja za 6tys tu nic nie da. ale Ty to wiesz, napisałem to tak jak by ktoś czytał a nie wiedział o co chodzi zlosnik.gif

Napisano

> pracuje. Regulacja była robiona 35tyś km temu.

Wyreguluj najpierw zawory - to i tak musisz zrobić czy na LPG czy na benie (koszt 100-150zł, w ASO pewno z 200).

Fabryka zaleca regulację zaworów co 20 tys, z gazem co 15 tys. (pytanie czy po takim "przekroczeniu"

zawory masz jeszcze w dobrej kondycji czy już nie wypalone ? - na regulacji się okaże)

Ja mam II generacji i po przebiegu 20 tys. też zaczyna nierówno pracować - reguluję same zawory i mu się wtedy znacznie poprawia.

Parownik sam sobie regenerowałem - koszt < 100zł + 2 godziny roboty, instalację sam sobie reguluję ... i nie mam zamiaru zmieniać na IV gen,

wydam 1500 i oszczędzę w porywach 1l gazu (2zł) na 100km, toby się zwróciło dopiero po 75-100 tys. km (czyli jak dla mnie - nigdy),

a na II gen. przejechałem już 120tys. bez żadnych problemów wink.gif

Napisano

> Wyreguluj najpierw zawory - to i tak musisz zrobić czy na LPG czy na benie (koszt 100-150zł, w ASO pewno z 200).

Po takim przebiegu - faktycznie powinno być to zrobione nawet ze 2 razy ...

> Fabryka zaleca regulację zaworów co 20 tys, z gazem co 15 tys.

Chyba jednak trochę rzadziej - chyba co 60 tys. km.

Osobiście mam lpg od nowości, prawie 120 tys.km i jak do tej pory mam 3 nowe płytki. Faktyczna regulacja miała miejsce przy przebiegu 25 i 75, przy 50 i 100 tys. km nie trzeba było nic robić.

A i tak te 25 i 75 to robiłem na wyrost, bo regulowałem z dolnej na górną granicę ...

> ... i nie mam zamiaru zmieniać na IV gen, wydam 1500 i oszczędzę w porywach 1l gazu (2zł) na 100km, toby się zwróciło dopiero po 75-100 tys. km (czyli jak dla mnie - nigdy),

Jakbyś pojeździł na 4 generacji tym autkiem to zmieniłbyś zdanie, u mnie kultura pracy ogromnie się poprawiła i żałuję tylko, że zrobiłem to tak późno ...

Dla mnie spalanie to efekt dodatkowy - taki bonus smile.gif

> a na II gen. przejechałem już 120tys. bez żadnych problemów

Na 2 gen. w silniku 1,2 z klimą miałem częste falowania obrotów, czasami (np. raz na tydzień) potrafił zgasnąć, a teraz prawie się nie dotykam.

Jeżeli nie ma klimy, to może faktycznie w tym autku wystarcza 2 generacja ...

Napisano

> Chyba jednak trochę rzadziej - chyba co 60 tys. km.

Pytanie - w jakim silniku ?

Ja mam w Pandzie 1.1 MPI - i w książeczce pisze jak byk - zawory co 20kkm.

No chyba że do Seicento montują jakieś bardziej podrasowane silniki niż do Pandolotni wink.gif

Napisano

> Pytanie - w jakim silniku ?

Chyba jednak moja pomyłka - silniki FIRE są do siebie zbliżone i regulacje powinny być robione w podobnym czasie.

Po prostu wydawało mi się, że ten okres to 60 tys.km, nie wiem skąd to wziąłem ...

> Ja mam w Pandzie 1.1 MPI - i w książeczce pisze jak byk - zawory co 20kkm.

Te 20 to chyba jednak trochę za często - sądząc po tym co wcześniej napisałem, to przy lpg wystarczy co 30 tys. km ...

Kiedyś czytałem, że niektórzy użytkownicy zapominali o regulacji i budzili się przy przebiegach 120-150tys. km. Często okazywało się, że nie trzeba było niczego regulować, ale to dotyczyło chyba punto mk1 użytkowanych na Pb ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.