Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

seicento 900 pomocy

Featured Replies

Napisano

witam

opisze problem:

jechałem w upale, silnik rozgrzany nagle zaczął sie dławić i gasnąć

nie chciał odpalić, po odłaczeniu klemy odpalił chwile pochodził i po czasie znowu gaśnie nie ma mocy odpinam kleme zwieram +/- i odpala i znów to samo, zciągam pokrywe nad wtryskiem, odpalam widze podawane paliwo, chwila i znowu gaśnie (brak podawanego paliwa) kiedy odpalał, na obrotach dławił się jakby brakowało mu paliwa, myślę pompa pada, ale jaki wpływ na pompe ma odpięcie klemy?

czy to sprawa czujników wału lub temperatury?

czy zdarza się aby powiedzmy wtryskiwacz sie zawieszał?

przypominam sobie że kiedyś miałem taki objaw ruchu miejskim, ale po chwili lub ponownym odpaleniu odpuszczało

proszę o sugestie auto zostawiłem60km stąd do poniedziałku musze coś wymyślić lub zcholować do domu blush.gif

Napisano
  • Autor

> witam

> opisze problem:

> jechałem w upale, silnik rozgrzany nagle zaczął sie dławić i gasnąć

> nie chciał odpalić, po odłaczeniu klemy odpalił chwile pochodził i po

> czasie znowu gaśnie nie ma mocy odpinam kleme zwieram +/- i

> odpala i znów to samo, zciągam pokrywe nad wtryskiem, odpalam

> widze podawane paliwo, chwila i znowu gaśnie (brak podawanego

> paliwa) kiedy odpalał, na obrotach dławił się jakby brakowało mu

> paliwa, myślę pompa pada, ale jaki wpływ na pompe ma odpięcie

> klemy?

> czy to sprawa czujników wału lub temperatury?

> czy zdarza się aby powiedzmy wtryskiwacz sie zawieszał?

> przypominam sobie że kiedyś miałem taki objaw ruchu miejskim, ale po

> chwili lub ponownym odpaleniu odpuszczało

> proszę o sugestie auto zostawiłem60km stąd do poniedziałku musze coś

> wymyślić lub zcholować do domu

ok.ponieważ mój post odnósł nikłe zainteresowanie kolegów

pozwole sobie sam odpowiedzieć:

wymień sobie pompe paliwa i czujnik położenia wału!

dobrze, wymieniłem ale samochód gasnie czasami na wolnych obrotach podczas jazdy z prędk. 90/100 km wszystko Ok

a jak wjeżdżam na skrzyzowanie (stoje na światłach) szarpie silnikiem, rura czarna wygląda na to iż na wolnych obrotach dozuje bogata mieszankę

myślę że po wymianie czujnika i pompy powinienem wykonać autoadaptacje i teraz, czy odpięcie klemy na noc i odpalenie na zimno wystarczy?

myślę że na nową pompę poprzednie ustawienia kąta wyprzedzenia zapłonu i czas otwarcia wtrysku jest nie odpowiedni?

Napisano

>myślę że po wymianie czujnika i pompy powinienem wykonać autoadaptacje i teraz, czy odpięcie klemy na noc i odpalenie na zimno wystarczy?

myślę że na nową pompę poprzednie ustawienia kąta wyprzedzenia zapłonu i czas otwarcia wtrysku jest nie odpowiedni?

komputer sobie poradzi. czujnik ma jedno określone miejsce a układ paliwowy swój regulator.

Napisano
  • Autor

okej , ale sobie nie poradził zauważyłem że wtrysk podaje za bogato spaliny smierdzą nie spalonym paliwem dodam że wyjmowałem wtrysk może przy zakładaniu popełniłem błąd (przyciąłem dolny oring sprawdze jutro) kiedy jade szybko lekko go muli, ale silnik pracuje bez wahnięcia kiedy jadę przy minimalnym gazie ok 60km/4 bieg za chwile dusi się jakby swiece sią zalewały przygazówka pomaga

dlaczego podaje tak bogatą mieszankę odpięcie lambdy nie pomaga, czy jest możliwość regulacji czujnika ciśnienia paliwa

coś w obrembie wtrysku pracuje głośno słychać w kabinie.

coś jak takie "ggrrrrrrrrrrrrrrr", duże zuzycie paliwa

sugestie? frown.gif

aha silnik nawet nie przechodzi autoadaptacji -gasnie kiedy ciepły- zalewa się

Napisano
  • Autor

> komputer sobie poradzi. czujnik ma jedno określone miejsce a układ

> paliwowy swój regulator.

Własnie! "regulator" sorry że tak truje ale piszę to ku przestrodze otóż przczyną całej usterki była jak teraz sądzę, pompa paliwowa (jak w Killerze) smile.gif musiała padać już u poprzedniego właściciela, ten pewno dał go do "mechanika" (żeby mu sie stara zj..ała do łóżka na rzadko), ten z kolei zamiast wymienić pompe zmasakrował wnętrze regulatora ciśnienia, tak że to słabiutkie pompiątko jakoś zasilało układ wtryskowy.

Kiedy ja wymieniłem pompe regulator nie przepuszczał paliwa do powrotu tylko-tak walił ciśnienie, aż podnosił wtryskiwacz mimo ogranicznika (takiej blaszki przykręconej) i paliwo lało sie raz wtryskiwaczem i drugi bez zadnej kontroli spod uszczelki wtrysku!!!

I silnik dławił sie.

Wewnątrz obudowy regulator jest śrubka wkręcana chyba od góry, ale rozklepana i zaklejona (nie wiem jak to wygląda w nowych regulatorach) zeszlifowałem tą śrube tak aby spręzyna miała przestrzeń do uginania się.

Ot taka historia, aha zaraz przekonałem się że węzyk powrotny ma pęknięcia.

Podsumowując; ciekawe ilu machaników na 10 skumało by problem

pewnym sladem były nie oryginalne śruby na regulatorze (normalnie są imbusy)

Przetrzegam więc wszystkich prze mechanikami, którym stare walą kupe do łózka mad.gif

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.