Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Słabe hamulce

Featured Replies

Napisano

Zepsuły mi się hamulce - hamują bardzo słabo.

Jak wąż podciśnienia do wspomagania jest podłączony to mogę wbić pedał hamulca do dechy, a nie wystarcza to do zablokowania przednich hamulców.

Jak odłączę wąż podciśnienia, pedał jest twardy, jestem w stanie zablokować hamulce, ale wymaga to bardzo dużej siły.

Hamulce są odpowietrzone, zaworek zwrotny i przewód podciśnienia podmieniony, podciśnienie w kolektorze jest -0.8bar na wolnych obrotach.

Wygląda mi że to jest jakiś problem wspomagania, tylko jaki? Co z tym zrobić?

Napisano

wspomaganie ci działa.

skoro pedał wciskasz do końca a jak odłączysz przewód pod ciśn. to chodzi cięzko (np. tak jak w maluchu).

jeżeli nie mozesz zablokowac przednich hamulców to problem masz z pompą hamulcową a nie z wspomaganiem. jak sama nazwa wskazuja wspomaganie jest odpowiedzialne za wspomaganie siły hamowania(siła kierowcy uzyta na pedał hamulca) a nie za efektywnośc hamulca.

Napisano
  • Autor

> No ale niby bez serva działa ok, tyle że ciężko chodzi.

Rozebrałem tą pompę i wygląda na trochę zmęczoną życiem - uszczelnienia już widać swoje mają za sobą, jakieś wżery na metalowych częściach.

Kupię nową i zobaczę, tylko co kupić?

Ricambi (co tam dają), jakiś zamiennik, czy może kupić używany oryginał?

Napisano
  • Autor

Dokładniejsze informacje:

Próba I - Podłączam układ w taki sposób: http://img136.imageshack.us/img136/4049/lfrfw.png

lewe przednie koło na pierwszym obwodzie pompy, drugie koło na drugim obwodzie, tył odłączony, pozostałe wyjścia zaślepione.

I zgodnie z przewidywaniami skutecznie hamują oba przednie koła, pedał jest twardy, łatwo zablokować koła.

Próba II - Podłączam tak:

http://img136.imageshack.us/img136/850/lfrf.png

lewe i prawe przednie koła na pierwszym obwodzie, tył odłączony, wyjścia drugiego obwodu zaślepione.

Pedał jest twardy, ale hamulce hamują bardzo słabo.

To nawet nie jest 2x słabiej - depcząc ile sił w nogach i wspomaganiu, samochód ledwo zwalnia.

Na 100% wszystko poprawnie odpowietrzone.

Zasadniczo problem jest taki, że cały zmontowany układ powinien wyglądać tak:

Próba III - http://img38.imageshack.us/img38/2060/lfrfb.png

Czyli oba przednie koła na pierwszym obwodzie, tył wraz z dodatkową pompą hamulca ręcznego na drugim obwodzie.

Objawy są takie, że hamulec zasadniczy działa bardzo słabo (podobnie słabo jak w drugim przypadku bez tyłu), ręczny działa skutecznie na tylne koła, cały tył hamuje poprawnie.

Tu jestem na 100% pewny odpowietrzenia przednich hamulców, i tyłu pomiędzy pompą ręcznego a kołami. Poprawnego odpowietrzenia pompy hamulca ręcznego nie jestem na 100% pewny.

Po zrobieniu próby III i I, byłem prawie pewny że problem tkwi w zapowietrzonym tyle, ale jak zrobiłem próbę II, to zgłupiałem.

Pompa hamulcowa jest nowa - na starej było to samo, wycieków brak, układ się nie zapowietrza.

Wymieniłem przednie przewody hamulcowe (metalowe i elastyczne), wyciągnąłem tłoczki, obejrzałem wszystko i nie pomogło.

Napisano
  • Autor

> A próbowałeś podciągnąć na trzpieniu pompy?

A co i jak się podciąga na trzpieniu pompy?

Ale nie sądzę żeby to był problem, bo czuję pod pedałem że dochodzę do końca zakresu pracy sekcji i kołek tłoka opiera się już o obudowę pompy.

Napisano

> Zepsuły mi się hamulce - hamują bardzo słabo.

> Jak wąż podciśnienia do wspomagania jest podłączony to mogę wbić

> pedał hamulca do dechy, a nie wystarcza to do zablokowania

> przednich hamulców.

...przewody elastyczne sprawdź, czy czasem się baloonik nie robi

Napisano
  • Autor

> ...przewody elastyczne sprawdź, czy czasem się baloonik nie robi

Sprawdziłem, wymieniłem i nie pomogło.

Napisano

> Ale nie sądzę żeby to był problem, bo czuję pod pedałem że dochodzę

> do końca zakresu pracy sekcji i kołek tłoka opiera się już o

> obudowę pompy.

Chodziło mi o popychacz serwa, ale to bez sensu jeżeli dochodzi do końca zakresu sekcji. I takie może głupie pytanie.Przewody podpinałeś bezpośrednio do pompy,czy do korektorów?

Napisano
  • Autor

> Chodziło mi o popychacz serwa, ale to bez sensu jeżeli dochodzi do

> końca zakresu sekcji. I takie może głupie pytanie.Przewody

> podpinałeś bezpośrednio do pompy,czy do korektorów?

Przednie bezpośrednie, tył mam przez korektor (ale próbowałem też bez tego korektora i z wymianą korektora na inny).

Po wywaleniu korektora tył się zgodnie z oczekiwaniami blokuje, albo przód nadal słabiutko.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.