Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie odnosnie regulacji BLOSa

Featured Replies

Napisano

Witam

Wiem ze było milion razy, ale przekopałem archiwum i net i nie znalazłem odpowiedzi.

Otoz zamontowałem blos do silnika 2.0 8v 85kW, parownik landi do 100kW. I auto jezdzi ale mieszanka jest cały czas za bogata (zarowno na jałowym jak i na obrotach, napiecie sondy 0.8-0.9V), a jak sie przycisnie gaz to robi sie ubogo (lambda leci do 0V a po wyrownaniu obortow wraca do 0.8v). Podczas jazdy momentami czuc gaz.

A z tego co wyczytałem to blos powinnie wzbogacac przy przyspieszaniu a podczas jazdy powinno byc lekko ubogo.

Co u mnie moze byc nie tak? Regulacja srubami na blosie nic nie zmienia, przykrecenie parownika tez confused.gif

Napisano

> A z tego co wyczytałem to blos powinnie wzbogacac przy przyspieszaniu

> a podczas jazdy powinno byc lekko ubogo.

Masz założoną sondę szeokopasmową? cfaniaczek.gif Co znaczy lekko ubogo na sondzie cyrkonowej ? cfaniaczek.gif Mit, bo dokładność pomiaru żadna. Co nie zmienia faktu że przy wdepnięciu nie powinno być ubogo a tu już pomóc muszą kumaci w blosie.

Napisano

> Wiem ze było milion razy, ale przekopałem archiwum i net i nie znalazłem odpowiedzi.

> Otoz zamontowałem blos do silnika 2.0 8v 85kW, parownik landi do 100kW. I auto jezdzi ale mieszanka jest cały czas za bogata (zarowno na jałowym jak i na obrotach, napiecie sondy 0.8-0.9V), a jak sie przycisnie gaz to robi sie ubogo (lambda leci do 0V a po wyrownaniu obortow wraca do 0.8v). Podczas jazdy momentami czuc gaz.

> A z tego co wyczytałem to blos powinnie wzbogacac przy przyspieszaniu a podczas jazdy powinno byc lekko ubogo.

> Co u mnie moze byc nie tak? Regulacja srubami na blosie nic nie zmienia, przykrecenie parownika tez

Na początek zakręć tą małą śrubkę w BLOSie - ona odpowiada za ilość lpg przy zamkniętej przepustnicy i dla małych obciążeń - jak silnik będzie się dławił, to delikatnie odkręć, ale jak najmniej.

Jeżeli po zakręceniu i tak będzie bogato, to możesz spróbować przykręcić to czerwone pokrętło - ono odpowiada za otwarcie przysłony BLOSa i podanie więcej powietrze, ale według mnie to ostateczność.

Nie wiem co to znaczy kręcenie śrubami na parowniku i BLOSie, ale w pewnym momencie, jak będziesz odkręcał dużą śrubę na BLOSie i śrubę napięcia membrany w parowniku, to podczas przyspieszania musi być bogato. Jeżeli nie jest to przyczyny mogą być w zasadzie 2:

1. nieszczelny dolot,

2. niewydolność reduktora (np. kończące się membrany).

Stawiałbym jednak na to pierwsze ...

Napisano
  • Autor

> Na początek zakręć tą małą śrubkę w BLOSie - ona odpowiada za ilość

> lpg przy zamkniętej przepustnicy i dla małych obciążeń - jak

> silnik będzie się dławił, to delikatnie odkręć, ale jak

> najmniej.

obroty stabilne jak skała nawet przy skreconej tej małej srubce na max, caly czas bogato.

> Jeżeli po zakręceniu i tak będzie bogato, to możesz spróbować

> przykręcić to czerwone pokrętło - ono odpowiada za otwarcie

> przysłony BLOSa i podanie więcej powietrze, ale według mnie to

> ostateczność.

podparcie przepustnicy troszke wkrecałem ale sprobuje mocniej

> Nie wiem co to znaczy kręcenie śrubami na parowniku i BLOSie, ale w

> pewnym momencie, jak będziesz odkręcał dużą śrubę na BLOSie i

> śrubę napięcia membrany w parowniku, to podczas przyspieszania

> musi być bogato. Jeżeli nie jest to przyczyny mogą być w

> zasadzie 2:

> 1. nieszczelny dolot,

> 2. niewydolność reduktora (np. kończące się membrany).

> Stawiałbym jednak na to pierwsze ...

dolot na 100% szczelny, moze faktycznie wina reduktora i leje jak popadnie ale na zestawie krokowy+mikser wszystko chodzi idealnie hmm.gif

Moze fakt ze jest przeplywomierz klapkowy cos zmienia? Tymczasowo wrocilem do miksera, aalew miare wolnego czasu bede probowal blos ujarzmiac.

pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> ... ale miare wolnego czasu bede probowal blos ujarzmiac.

Kiedyś, chyba kolega gondoljerzy, pisał o obrocie BLOSa wokół osi podłużnej i oddaleniu go od przpustnicy. W jego przypadku okazało się, że 2 cylindry dostawały za dużo, a 2 za mało lpg. Był straszny problem z ustawieniem mieszanki. U mnie zaobserwowałem to samo, ale dopiero po dłuższym czasie użytkowania BLOSa - 2 świece miałem czarne, a 2 normalne.

Może u Ciebie jest podobnie ...

Napisano

>

> Otoz zamontowałem blos do silnika 2.0 8v 85kW, parownik landi do

> 100kW. I auto jezdzi ale mieszanka jest cały czas za bogata

> (zarowno na jałowym jak i na obrotach, napiecie sondy 0.8-0.9V),

> a jak sie przycisnie gaz to robi sie ubogo (lambda leci do 0V a

> po wyrownaniu obortow wraca do 0.8v). Podczas jazdy momentami

> czuc gaz.

Co do bogatej mieszanki to może masz w dolocie przed blosem jakieś dławiki: przepływomierz klapkowy, patenty gazowników itp?

Co do zubożenia po wdepnięciu to parownik 100kW wobec mocy silnika 85kW może być dla blosa za słaby. Ja mam aktualnie BRC 140kW w silniku 70kW i to jeszcze przy wyższych obrotach bywa mało.

Inna rzecz - czy przypadkiem landi nie ma odwrotnej regulacji? W większości parowników odkręcanie śruby ,,czułości" zwiększa wydatek gazu z parownika. W Landi jest zdaje się odwrotnie.

Napisano
  • Autor

> Co do bogatej mieszanki to może masz w dolocie przed blosem jakieś

> dławiki: przepływomierz klapkowy, patenty gazowników itp?

Tak,pisałem ze mam przepływomierz klapkowy (silnik 2.0 8v opel), są na to jakies rady,patenty ?

> Co do zubożenia po wdepnięciu to parownik 100kW wobec mocy silnika

> 85kW może być dla blosa za słaby. Ja mam aktualnie BRC 140kW w

> silniku 70kW i to jeszcze przy wyższych obrotach bywa mało.

> Inna rzecz - czy przypadkiem landi nie ma odwrotnej regulacji? W

> większości parowników odkręcanie śruby ,,czułości" zwiększa

> wydatek gazu z parownika. W Landi jest zdaje się odwrotnie.

Regulcja jest normalna, jedna srubka, wykrecam to bogato, wkrecam ubogo.

Mam tez w garazu parownik lovato 100kW, ale to chyba bedzie to samo wiec nie wiem czy jest sens przekładania.

Napisano
  • Autor

Tak troszke odkopie..

Wiec wywaliłem przeplywomierz (wiem ze na benzynce nie bedzie zbyt dobrze chodzil), no i teraz idzie wszytsko ładnie ustawic, a powyzej 4400 robi sie ubogo (czyli parownik jak mniemam nie wyrabia).

Jak zrobic zeby to grało z przepływką?

Napisano

> ... a powyzej 4400 robi sie ubogo (czyli parownik jak mniemam nie wyrabia)...

Raczej tak ...

Napisano

>

> Jak zrobic zeby to grało z przepływką?

Czy wcześniej miałeś blosa pomiędzy przepływką a przepustnicą? A miałeś zrobioną kompensację parownika?

Napisano
  • Autor

> Czy wcześniej miałeś blosa pomiędzy przepływką a przepustnicą? A

> miałeś zrobioną kompensację parownika?

Tak, nadal tam jest.A kompensacji nie mialem hmm.gif Wpiac z parownika przed blosa a za przeplywką?

Napisano

> Tak, nadal tam jest.A kompensacji nie mialem Wpiac z parownika

> przed blosa a za przeplywką?

No to już jasne dlaczego było bogato na wolnych bez względu na podjęte regulacje. Klapkowy przepływomierz wnosi spore podciśnienie i ,,siłą" wysysało gaz z parownika. Kompensację trzeba tak jak piszesz: za przepływką, a przed blosem. Na pewno po wpięciu kompensacji mieszanka się zuboży i będziesz musiał przeregulować parownik. Gdy go rozkręcisz to może pod obciążeniem też się wzbogaci.

Napisano

u kolegi w tym samym silniku bylo tak samo

wykrecilismy srube w parowniku

wrecilismy duza srube w blosie

teraz na wolnych i pod niskim obciazeniem nie jest caly czas bogato

na wyzszych obrotach nie brakuje mu lpg

trzeba jeszcze to dopracowac ale da sie to ustawic z przeplywka oczywiscie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.