Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kultura pracy 1.0 12v???

Featured Replies

Napisano

Witam. Szukam dla żony corsy i mam małą wątpliwość. Wiem, że ten 1.0 jest słaby ale to ma być tanie w utrzymaniu toczydło do miasta a 1.2 45 km też nie ma czym jechać.

Namierzone w okolicy z gazem (bo ma być gaz) 3 szt. z 1,4 to zniszczone rzęchy więc pozostaje mi ten 1.0. Ale nie wiem czy to normalne że na wolnych obrotach rzuca silnikiem. Przy ruszaniu i na niskich obrotach jakby lekko się dusi i trzeba go przycisnąć ale później jedzie - nawet się zdziwiłem jak przekroczyłem 100 - te zajeżdżone 1.4 60km zrobiły gorsze wrażenie. Proszę o opinię doświdczonych czy to tak ma rzucać na wolnych obrotach bo 3 cylindry czy może to już padająca przepływka (bo wiem że lubi padać w tym silniku). Dodam że na gazie i benzynie chodzi tak samo, no i ten ma jakiś lepszy gaz (ze sterownikiem bingo s4).

Napisano

1.2 8v ma 45 koni ale 1.2 16v ma juz wiecej i naprawde radzi sobie z corsa z tym, ze silniki z12xep nie nadaja sie pod gaz szukaj wersji nie "twinportowych" chociaz o ile sie nie myle to nie byly z12xep montowane do cirsy b ,1.0 jest strasznym traktorem tylko 3 cylindry wiec ja bym sobie odpuscil i szukal dalej pozatym lepiej kupic bez gazu i samemu zamontowac - mniejsze prawdopodoienstwo awarii - nie wiadomo gdzie byl tankowany jak zalozony ile przebiegu faktycznie na nim zrobiono etc.

taki jest moje zdanie. c12nz byl montowany bodajze do 95 roku a corsab wychodzila do 2000 wiec wybor z silnikami na 1.2 16v jest spory na zachete waytogo.gif

Napisano

Ja jezdzilem Corsa B w wersji CITY z silnikiem 1.0 12V przez 6 lat. Auto bylo naprawde kochane. Sprzedalem go jak mial 116000 km. Nie zwracalem uwagi na efekty pracy silnika, gdyz z gory wiedzialem ze ono takie jest i koniec. Robilem nim setki kilometrow i nigdy mnie nie zawiodlo. Warunek tego byl jeden, nalezalo dbac o niego, a nie naprawiac jak bylo zepsute jak to robili inni.

Spalanie wrecz fenomenalne, przy jezdzie na trasie na "melexa" nigdy nie przekroczyl 6,2l. A potrafilem zrobic trase Katowice-Budapeszt w niecale 5 godzin i spalanie na poziomie 5,5 litra/100km. Ojciec moj potrafil zejsc nawet do 4 litrow, ale wtedy juz nie ma zadnej satysfakcji z jazdy. Silnik 1.2 16V niestety potrzebuje juz przynajmniej 1 litra wiecej.

Takze ja polecam, jako auto do jazdy miejskiej jest duzo lepsze od Uno lub innych pasci za te pieniadze.

Warunek jest jeden zaufane auto od zaufanej osoby, a potem dobry mechanik co sie zna na tym aucie.

Napisano

> Witam. Szukam dla żony corsy i mam małą wątpliwość. Wiem, że ten 1.0

> jest słaby ale to ma być tanie w utrzymaniu toczydło do miasta a

> 1.2 45 km też nie ma czym jechać.

> Namierzone w okolicy z gazem (bo ma być gaz) 3 szt. z 1,4 to

> zniszczone rzęchy więc pozostaje mi ten 1.0. Ale nie wiem czy to

> normalne że na wolnych obrotach rzuca silnikiem. Przy ruszaniu i

> na niskich obrotach jakby lekko się dusi i trzeba go przycisnąć

> ale później jedzie - nawet się zdziwiłem jak przekroczyłem 100 -

> te zajeżdżone 1.4 60km zrobiły gorsze wrażenie. Proszę o opinię

> doświdczonych czy to tak ma rzucać na wolnych obrotach bo 3

> cylindry czy może to już padająca przepływka (bo wiem że lubi

> padać w tym silniku). Dodam że na gazie i benzynie chodzi tak

> samo, no i ten ma jakiś lepszy gaz (ze sterownikiem bingo s4).

Z tym silniczkiem 1.0 tak jest to tylko 3 cylindry i troszke nim szarpie.

Ten efekt przyduszenia tez bylo czuc a auto mialo tylko 60tys km wiec cos w tym jest.

Napisano

> Spalanie wrecz fenomenalne, przy jezdzie na trasie na "melexa" nigdy

> nie przekroczyl 6,2l.

Zadna rewelacja.

Proponuje przynajmniej 1.4 8V, spalanie bedzie mniejsze. Moja Astra pali na trasie przy ok. 110-120 km/h (bez zbednych oszczednosci i okreslonego, kapeluszniczego stylu jazdy) w granicach 5,5 -6 l...a jest troche ciezsza od Corsy. Silnik o mniejszej pojemnosci zawsze bedzie palil wiecej lub porownywalnie do silnika o pojemnosci nieco wiekszej, a skad sie to bierze, proponuje troche poglowkowac...

> Takze ja polecam, jako auto do jazdy miejskiej jest duzo lepsze od

> Uno lub innych pasci za te pieniadze.

Z tym sie bezapelacyjnie zgadzam.

Co do tego nieszczesnego 1,0. Silnik zupelnie bez rewelacji, glosny (lancuch, ktory tez sie wymienia, a jest drogi), generuje sporo wibracji (3 cylindry), moc mizerna, spalanie spore...Problematyczny w naprawach i eksploatacji.

Pozdrawiam

Napisano

> Zadna rewelacja.

> Proponuje przynajmniej 1.4 8V, spalanie bedzie mniejsze. Moja Astra

> pali na trasie przy ok. 110-120 km/h (bez zbednych oszczednosci

> i okreslonego, kapeluszniczego stylu jazdy) w granicach 5,5 -6

> l...a jest troche ciezsza od Corsy. Silnik o mniejszej

> pojemnosci zawsze bedzie palil wiecej lub porownywalnie do

> silnika o pojemnosci nieco wiekszej, a skad sie to bierze,

> proponuje troche poglowkowac...

Tylko sprobuj swoje ciezsze auto pocisnac na melexa. To watpie czy ci wyjdzie tak pieknie. Ja przy wskazanej predkosci przez ciebie to nigdy nie przekroczylem 5 litrow, a raz to chyba zeszlem ponizej 4, ale to chyba byl jakis blad w obliczeniach bo nigdy nie udalo sie go powtorzyc.

Ja z silnikiem nie mialem problemu. Od poczatku zalalem go 10W40 Mobil. Fakt jak pracowałem w serwisie to przyjeżdzali z takim klekotem ze az strach bylo odpalac, ale jak sie spytalem czym jest zalane to najczesciej bylo to 0Wxx. Ten silnik sie do tego nie nadaje, nawet 5Wxx jest juz za dobre.

Napisano

> Silnik 1.2 16V

> niestety potrzebuje juz przynajmniej 1 litra wiecej.

A co miales taka corse ze tak piszesz?? Glupoty gadasz kolego i tyle. Zony CB 1.2 16v spala na poziomie 6.3 w cyklu mieszanym z predkosciami 100-110. Na trasie przy okolo 100 spalanie jest na poziomie 5l.

Napisano

> A co miales taka corse ze tak piszesz?? Glupoty gadasz kolego i tyle.

> Zony CB 1.2 16v spala na poziomie 6.3 w cyklu mieszanym z

> predkosciami 100-110. Na trasie przy okolo 100 spalanie jest na

> poziomie 5l.

1.0 12V mialem a,

1.2 16V z klima ma moj ojciec i zawsze wyniki wychodza kolo 1 litra wiecej na porownywalnych trasach, oczywiscie bez uzycia klimy, bo wtedy gdy jest uzywana nawet roznica wynosi powyzej 1,5 litra.

Napisano

Toczydło rzeczywiście tanie w utrzymaniu. Bez gazu bo robi przebiegi przy których instalacja zwróciłaby się po zbyt długim czasie. Silnikiem nie trzęsie na jałowych. Odgłos pracy silnika jest trochę innym, ale cóż, to trzy cylindry.

> trzeba go przycisnąć ale później jedzie - nawet się zdziwiłem jak przekroczyłem 100...

smile.gif No bez przesady, Nie jeżdżę szybko, ale sto to bez problemu i jest jeszcze trochę zapasu. Ale ten silnik ganiany na maksymalnych szybkościach chyba długo nie pożyje. Przepływka to częsta awaria i u mnie jest już druga. Naprawiałem również nastawnik przepustnicy. Przy 68kkm komputerowi nie podobała się współpraca z nim. W serwisie wstawili by nowy, ale ja zregenerowałem stary i jeździ. Codziennie poruszam się Uno również z silnikiem 1.0.

Corsa lepiej przyspiesza, może wnętrze przyjemniejsze, ale po dłuższym okresie używania tylko Corsy, z przyjemnością wsiadłem do uno. Lepij trzyma się drogi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.