Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy folie lustrzane naklejane na szybę są dozwolone?

Featured Replies

Napisano

Jechałem wczoraj za dostawczakiem,z pionową tylną ścianą drzwi otwierane na boki w drzwiach szyby oklejone folią lustrzaną.

Akurat miałem za sobą słońce i w pewnym momencie światło odbiło się od tych oklejonych szyb i mi po oczach yikes.gifjak by mi ktoś zajączka puścił,oślepłem na chwilę.

Akurat dojeżdżałem do pasów i jak by mi ktoś wyszedł to chyba bym go rozjechał,bo przez chwilę nic nie widziałem.

Taka folia jest dozwolona?

Wiem że w osobówkach można okleić tylną szybę i boczne tylne,ale nie wim jak w dostawczakach i czy w przepisach jest coś o takim rodzaju folii?

Napisano

Pod blokiem parkowało Sejczento z zaklejonymi lustrzaną folią szybami tylnymi. Po jakimś czasie jeździł tylko z resztkami folii - wyglądało jakby była zrywana podczas kontroli palacz.gif

A co do oślepiania odbitym światłem słonecznym, to wystarczy czyste srebrne auto albo chromowane listwy bagażnika...

Napisano
  • Autor

> Pod blokiem parkowało Sejczento z zaklejonymi lustrzaną folią szybami

> tylnymi. Po jakimś czasie jeździł tylko z resztkami folii -

> wyglądało jakby była zrywana podczas kontroli

> A co do oślepiania odbitym światłem słonecznym, to wystarczy czyste

> srebrne auto albo chromowane listwy bagażnika...

Ale nie aż w takim stoniu, w mojm przypadku to tak jak by gościu powiesił sobie na tylnej ściance dwa lustra 50cm/40cm,czy coś koło tego.

A srebrny lakier czy chromowane listwy nie odbiją tak mocno tak dużej wiązki światła.

Napisano

> czy w przepisach jest coś o takim

> rodzaju folii?

Coś chyba jest.

Teraz nie przytoczę ci tego, ale z tego co wiem, to lustrzana folia podpada pod jakiś przepis.

Z tym że ten przepis nie traktuje bezpośrednio o foliach na szybach, tylko ogólnie o autach, które m.in. przez taką folię zagrażają innym uczestnikom ruchu, czy jakoś tak.

Ale to takie ogólniki są. Myślę, że gdybyś miał wypadek przez takiego delikwenta + dobrą papugę, to spokojnie dostałbyś odszkodowanie z winy tamtego.

Napisano

ach i czy w przepisach jest coś o takim

> rodzaju folii?

nie , w Polsce zabronione są folie lustrzane

Napisano

PRAWO O RUCHU DROGOWYM (art. 66 ust. 1 pkt. 1

"Pojazd uczestniczący w ruchu ma być tak zbudowany, wyposażony i utrzymany, aby korzystanie z

niego nie zagrażało bezpieczeństwu osób nim jadących lub innych uczestników ruchu"

sa folie lustrzane , ktore mozna stosowac , ale to sa jakies chromo ... cos tam (chromonikiel chyba , ale nie jestem pewien i nie chce wproawdzac w blad) ktore podobno nie odbijaja swiatla slonecznego

Napisano

> ach i czy w przepisach jest coś o takim

> nie , w Polsce zabronione są folie lustrzane

A jak to wygląda z fotochromami? Też są lekko "lustrzane".

Napisano

W polsce dopuszczone sa szyby przyciemniane z atestem, zadna folia do przyciemniania (zwykla czy lustrzana) nie posiada atestu i panowie policial.gif maja prawo nakazac demontaz folii. Z przestrzeganiem tego juz inna sprawa, nieraz widzialem dostawczaka calego oklejonego lustrzanka.

Napisano

> W polsce dopuszczone sa szyby przyciemniane z atestem, zadna folia do

> przyciemniania (zwykla czy lustrzana) nie posiada atestu i

> panowie maja prawo nakazac demontaz folii. Z przestrzeganiem

> tego juz inna sprawa, nieraz widzialem dostawczaka calego

> oklejonego lustrzanka.

wiesz ze dzwoni zlosnik.gif

ale nie wiesz gdzie

Napisano

W naszym kraju pozwala się na wszystko ... Nikt niczego nie egzekwuje... Na granicy nikt nie czepia się, że auto z Ukrainy na tak czarne szyby (włacznie z przednią) że nie widać, że ktokolwiek jest w aucie... wszyscy wszytko mają w d....

A PAN POLICJANT cieszy się, że ustrzeli kilku na przekroczeniu prędkości o 10 km/h...

Napisano

> W polsce dopuszczone sa szyby przyciemniane z atestem, zadna folia do

> przyciemniania (zwykla czy lustrzana) nie posiada atestu i

> panowie maja prawo nakazac demontaz folii. Z przestrzeganiem

> tego juz inna sprawa, nieraz widzialem dostawczaka calego

> oklejonego lustrzanka.

upewnij sie zanim bedziesz pisal bzdury zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.