Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Vectra C, 1.8, padnieta klima...

Featured Replies

Napisano

Jakies 3 tygodnie temu jakis lekki chrobot zaczal mnie dochodzic, w momencie wlaczenia klimatyzacji, ale w sumie wszystko zniknelo i temat olalem. Poltora tygodnia temu jeszcze klima dzialala bez zarzutu, az tu wracam wczoraj z Polski, zabieram autko z lotniska, wlaczam klime, a tu jakies chroboty tylko mnie doszly i zero chlodnego powietrza. Auto ma jakies 44k km i 2 lata, do tego klima byla sporadycznie uzytkowana, stad nie spodziewalbym sie, ze sie czynnik skonczyl... No i nie bylo widac czuc spadku wydajnosci klimy, a tylko dziwne chrobotania z komory silnika (jak na zlosc ustaja, jak pod maske zagladam sciana.gif).

Co to moze byc? Samochod oberwal jakies 3 miesiace temu golebiem, znaczy sie golab sie spotkal ze zderzakiem i podwoziem auta - czy mogl mi cos uszkodzic od spodu? Golab walna na wysokosci kol pasowych, ale zderzak tylko lekko sie polamal od dolu, no i poza tym kola pasowe i ta czesc silnika ma oslone, wiec nie sadze...

Ktos cos moze pomoc/podpowiedziec? Dzieki.

Napisano

> zarzutu, az tu wracam wczoraj z Polski, zabieram autko z

> lotniska, wlaczam klime, a tu jakies chroboty tylko mnie doszly

bo vectry C nie lubią długo stać na parkingach przy lotniskach hehe.gif mnie po takim 2 tyg. postoju skończył się alternator

> wydajnosci klimy, a tylko dziwne chrobotania z komory silnika

to chyba coś ze sprężarką hmm.gif

> (jak na zlosc ustaja, jak pod maske zagladam ).

> Co to moze byc? Samochod oberwal jakies 3 miesiace temu golebiem,

> znaczy sie golab sie spotkal ze zderzakiem i podwoziem auta -

> czy mogl mi cos uszkodzic od spodu? Golab walna na

być moze ptaszyna winna, ja bym pojechał gdzieś oblukać sprężarkę i przewody w jej okolicy

Napisano

Do sprawdzenia sprzęgło sprężarki, jeśli masz jeszcze gwarancję to niech naprawiają. Ptaszyna teoretycznie mogła zawinić.

Napisano
  • Autor

> bo vectry C nie lubią długo stać na parkingach przy lotniskach mnie

> po takim 2 tyg. postoju skończył się alternator

hehe.gif

Na to to ja juz czekam, bo to podobno norma w VC wink.gif

> to chyba coś ze sprężarką

Tez tak mysle...

> być moze ptaszyna winna, ja bym pojechał gdzieś oblukać sprężarkę i

> przewody w jej okolicy

Za pare dni musze zrobic przeglad gwarancyjny, i nie chcialbym, by to byla wina ptaszka, bo zgola ze mnie za naprawe jak za zboze mad.gif

Napisano
  • Autor

> Do sprawdzenia sprzęgło sprężarki, jeśli masz jeszcze gwarancję to

> niech naprawiają.

Mam, jeszcze rok smile.gif.

> Ptaszyna teoretycznie mogła zawinić.

Sie tego boje... wie ktos jak ten silnik wyglada od spodu i co ptaszysko moglo trafic?

EDIT.

Zlazlem do samochodu i na spokojnie posluchalem. Okazalo sie, ze dzwiek nie dochodzi z silnika, a z kabiny icon_eek.gif. Slychac taki metaliczny dziwek, cos przypominajace obracajacy sie dosc szybko silniczek elektryczny, ale z takim metalicznym podzwiekiem. Ze strony sprzegla sprezarki normalna praca. Natomiast po wlaczeniu sie sprezarki (slychac jak sprzegielko wlacza) za chwilke sluchac ten dziwny dzwiek z kabiny, gdzies od nawiewow, centralnie spineyes.gif. WTF niewiem.gif?

Napisano

To moze klima dziala? Przewody klimy robia sie zimne pod maska? Jesli tak, to moze sterowanie klapami nawiewu padlo? (masz elektroniczna klime?) Albo zawor rozprezny?

Napisano
  • Autor

> To moze klima dziala? Przewody klimy robia sie zimne pod maska? Jesli

> tak, to moze sterowanie klapami nawiewu padlo? (masz

> elektroniczna klime?) Albo zawor rozprezny?

Hmmm, zaraz sprawdze... klime mam automatyczna, a wszystko oprocz zimnego nawiweu z klimy dziala hmm.gif Macac nie bardzo jest gdzie, bo wszystko nackane...Chyba bez ASO sie nie obejdzie.

Napisano

> Hmmm, zaraz sprawdze...

Pomacaj te metalowe rurki od klimy, na pewno gdzieś wciśniesz rękę aby to sprawdzić ok.gif

Napisano

> Hmmm, zaraz sprawdze... klime mam automatyczna, a wszystko oprocz

> zimnego nawiweu z klimy dziala Macac nie bardzo jest gdzie, bo

> wszystko nackane...Chyba bez ASO sie nie obejdzie.

Może jakiś reset klimy zrobić skoro to automat - powinna być taka możliwość hmm.gif

Napisano

Dokładnie, pomacaj metalowe rurki od klimy. ok.gif Gdzieś wetkniesz rękę, przecież sporo ich pod maską Viki jest na wierzchu.

Napisano
  • Autor

> Dokładnie, pomacaj metalowe rurki od klimy. Gdzieś wetkniesz rękę,

> przecież sporo ich pod maską Viki jest na wierzchu.

Zawiozlem na ASO. Koles wsiadl, ja wlaczylem klime, a facet mowi, zebym radio wylaczyl - normalnie jakis taki glosny szum, ze szok. Maja sprawdzic co to, i oddzwonic jak zdiagnozuja.

Przy okazji zapytalem o przeglad po dwoch latach - 180 funtow za wymiane oleju, filtra oleju, filtra przeciwpylkowego icon_eek.gif plus oczywiscie sprawdzenie wszystkiego i uzupelnienie plynow. Za to samo w Fordzie placilem 85 funtow sciana.gif. Wymiana plynu hamulcowego platna ekstra (25 funtow) i ustawienie zbieznosci 29 funtow... Filtr powietrza wymieniaja po 4 latachlub 40k mil (64k km icon_eek.gif). Wniosek jeden - zmniejszaja zakres wymian srodkow eksploatacyjnych, zeby sztucznie obnizyc koszt przegladu gwarancyjnego - niestety ceny chore.

Zobaczymy co z ta klima - mam nadzieje, ze wszystko zrobia w ramach gwarancji. Przy okazji jeszcze zglosilem zgrzytajaca wsteczny bieg, haczaca trojke (wiem, TTTM) i co tam mi sie jeszcze przypomnialo biglaugh.gif. Podobno na zgrzytajacy wsteczny bieg jakis walek maja posmarowac jakims specjalnym smarem icon_eek.gif. Ale jaki walek niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Auto odebrane i podobno to wina malej ilosci czynnika hmm.gif. Co ciekawe po wizycie w serwisie sprzeglo sprezarki w ogole sie nie wlacza/wylacza, a wszystkie piski ucichly. Nic juz z tego nie kumam - auto ma dwa lata, klima prawie w ogole nie uzywana, nalot maly, a czynnik sie skonczyl screwy.gif. Cos mi tu nie pasuje icon_rolleyes.gif. Pomijam tekst panienki w okienku, ze VX zaleca nabijanie klimy co 2 lata cfaniaczek.gif

Napisano

> kumam - auto ma dwa lata, klima prawie w ogole nie uzywana,

> nalot maly, a czynnik sie skonczyl . Cos mi tu nie pasuje .

To akurat mnie nie dziwi. Klima to takie urządzenie, które lubi być używane.

> Pomijam tekst panienki w okienku, ze VX zaleca nabijanie klimy

> co 2 lata

To też mnie nie dziwi akurat zlosnik.gif W końcu z czegoś żyć muszą zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> To akurat mnie nie dziwi. Klima to takie urządzenie, które lubi być

> używane.

A jak nie ma ku temu okolicznosci sprzyjajacych to co niewiem.gif? W Focusie uzywalem troszke wiecej, i jak sprzedawalem przy 35k mil (jakies 8k mil wiecej niz obecnie VC), klima chlodzila dobrze. Mam wrazenie, ze panowie z ASO cos sciemniaja...

> To też mnie nie dziwi akurat W końcu z czegoś żyć muszą

Eh, panny to ja juz nie slucham. Nawet protokolu minie pokazala z naprawy i powiedziala, ze tylko soft zmienili. A ja tam nie widze, zeby soft byl uaktualniony hmm.gif

Napisano

> A jak nie ma ku temu okolicznosci sprzyjajacych to co ?

To trudno zlosnik.gif W każdym razie wg fachowca u którego serwisuję klimę warto ją włączyć chociaż na kilka minut co 2-3 tygodnie (jeśli się w ogóle nie używa). Powoduje to przesmarowanie elementów i ogólny ruch w układzie.

Oczywiście różne są teorie... jedni mówią żeby robić tak jak napisałem, inni żeby nic nie robić i będzie ok. W każdym razie ja tam staram się robić jak napisałem.

Ale prawda jest taka, że paść może czy używasz czy nie używasz - zależy jaki masz fart zlosnik.gif

>W Focusie

> uzywalem troszke wiecej, i jak sprzedawalem przy 35k mil (jakies

> 8k mil wiecej niz obecnie VC), klima chlodzila dobrze. Mam

> wrazenie, ze panowie z ASO cos sciemniaja...

To możliwe - w końcu ASO to zło zlosnik.gif

> Eh, panny to ja juz nie slucham. Nawet protokolu minie pokazala z

> naprawy i powiedziala, ze tylko soft zmienili. A ja tam nie

> widze, zeby soft byl uaktualniony

hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Ale prawda jest taka, że paść może czy używasz czy nie używasz -

> zależy jaki masz fart

Ojciec kupil 4 letnia Astre z padnieta klima. Na szczecie koszt naprawy spadl na sprzedawce. Wiec sie po prostu wyczulilem - choc u ojca zupelnie inny silnik - 1.7CDTi

> To możliwe - w końcu ASO to zło

Musze sie z nimi bujac, jak chce utrzymac gwarancje. Teoretycznie mozna by serwisowac auto gdzie indziej (nie ASO Opla/VX) ale nie chce mi sie pozniej ganiac po sadach.

Osobiscie mam wrazenie, ze wylaczyli sprezarke programowo (da sie cos takiego techem zrobic - pewnie tak niewiem.gifhmm.gif), po to, by u nich nabic klime, i jestem swiecie przekonany, ze poziom czynnika jest jeszcze spory. Ale pies ich srał - zaplace, a jak poczuje najmniejszy smordek, to do oporu bede przyjezdzal na czyszczenie skromny.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.