Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak doprowadzić instalke na Lecho do normalnego stanu

Featured Replies

Napisano

> TPSa muszę poszukać dokładnie bo tam

> pewnie też kilka kabelków idzie z potencjometru (tylko nie na

> Astra 99% techniki bo to teraz do Polo montuje:-) ),

zapomniałem że to Polo. Będą 3 kabelki albo 6(jeżeli jest potencjometr jest dublowany). Musisz podłączyć do tego którego napięcie będzie wzrastać wraz z otwieraniem przepustnicy. Albo maleć, bo nie znam konstrukcji - w programie trzeba wybrać odpowiedni typ TPSa.

> kabelki interfjsu

> trzeba będzie popróbować - chyba nic nie pójdzie jak źle podepne

> - najwyżej nie zadziała.

tylko K z L możesz pomylić, nie możesz pomylić masy i podłączyć do L bo jak nie ma zabezpieczania to uszkodzisz interfejs. Nie mówiąc już o pomyłce do +12V bo wtedy na pewno pójdzie dym. Zmierz miernikiem kabelki z interfejsu po włączeniu go do PCta. Wzgl masy (obudowy PCta). masowy będzie 0, a K i L po 5V. K może mieć inne bo to wejście interfejsu i jak nie ma tam pullupa to możesz na mierniku mieć jakieś hocki klocki ale L musi mieć 5V. Sprawdź też napięcia tak dla świętego spokoju na wyprowadzeniu do interfejsu w sterowniku. K i L też powinny miec 5V i ta sama zasada z tym że tym razem to K będzie wyjściem jak na moim rys.

>Ale ten emulator? - dokładnie jak

> piszesz mam zewnętrzne pudełeczko ale z niego idą tylko 2

> kabelki na wtryski i przy nich są połączone 4 do 1, wiec muszę

> je spowrotem połaczyć tylko co będzie jak źle połącze kolejność

> wtrysków względem ECU, bo wszystkie są czerwone? Czy może gdzieś

przyznam że nie mogę zrozumieć jak to tam jest podłączone i działało. shocked.gif

> szukać rozpiski wtyczki od ECU i wtedy połącze w odpowiedniej

> kolejności?

wypieprz tamten emulator i zrób zgodnie ze schematem do STAGa

Napisano
  • Autor

No teraz wszystko powyższe jasne, a emulator też nie wiem jak to możliwe ale to jakoś działa. Taqk jak pisałem - ten który jest to chcę wywalić i podłączyć ten od staga (ma zresztą wiązkę kabli z wtyczkami), tylko muszę przywrócić stan fabryczny i nie wiem jak połączyć tą rozciętą instalację. Czyli problem w tym czy łączyć te 4 czerwone kabelki na chybył trafił czy jakoś sprawdzać który wtryskiwacz ma być gdzie podpiety pod instalację biegnącą chyba z ECU.

> przyznam że nie mogę zrozumieć jak to tam jest podłączone i działało.

> wypieprz tamten emulator i zrób zgodnie ze schematem do STAGa

Napisano

Tu masz przykładowy schemat podłączenia wtryskiwaczy do ECU. Wszystkie maja podłączenie do wspólnego +12 i kazdy indywidualnie jest sterowany masą podawaną z ECU.

Jedyny logiczny pomysł, że to działało to gazmen wpiął emulator do wspólnego +12V. To będzie wtedy działać . Wszystko zależy jak jest w ECU zaimplementowana diagnostyka wtryskiwaczy. Jak jakoś prosto to będzie działać w takiej postaci. Nie można było w każdym razie spiąć kabli sterujących do kupy bo wtedy na pewno poleciałby bezpiecznik. A nawet gdyby nie poleciał to auto nie miałoby prawa jechać na benzynie.

282886312-wtryski.jpg

Wygląda że skoro wszystkie 4 kable są czerowne to są kable zasilające +12V na wtryski. Skoro to działa w takiej postaci to mógłbyś zrobić tak samo czyli wpiąć się dokładnie tak samo jak ten emulator czyli tylko jednym kanałem. Po co ciąć więcej kabli.

Emulator wtryskiwaczy to bardzo prosta konstrukcja = przekaźnik i rezystor 100ohm. Na NoPb przekaźnik normalnie zwiera rozcięty obwód a na LPG rozwiera ale wpięty jest rezystor. Rezystor ogranicza prąd tak że wtrysk nie ma siły sie otworzyć ale diagnostyka ECU nie widzi awarii bo na niewysterowanym wtrysku widzi ciągle obwód. Jeżeli diagnostyka podczas wysterowania danego wtrysku sprawdzałaby także stan pozostałych to ten myk z tak podpiętym emulatorem by nie przeszedł i zaświeciłby się check. Widocznie tego nie robi. Co silnik to inne rozwiązania i znając je, widać czasami można sobie uprościć.

post-36196-14352504487639_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Tak to by pasowało - sygnał sterujący jest prosto z ECU (dwukolorowe kabelki), a te czerwone +12 szły z tego biednego emulatora pewnie na zasadzie takiej że emulator podaje lub nie te 12v. Wole spowrotem połączyć te czerwone niż psuć teraz tą łądną wiązkę kabli z wtyczkami od emulatora Staga. Skoro to tylko zwykłe 12v to nie powinno mieć znaczenia jak je połącze, ale może sprawdze jeszcze miernikiem jak tam pojawia sie to napięcie.

Może zastosowanie takiego prymitywnego emulatora to wielopunktowego wtrysku jest powodem tego, że przy przełaczaniu z beznyzy na gaz i odwrotnie jest ostre szarpnięcie, czy może brak szarpania to tylko w sekwencjach?

Napisano

Po przekręceniu stacyjki powinno tam się pojawić 12V.

Co do szarpania można ustawić tak aby go prawie nie było. Najwięcej daje ustawienie opcji opadających obrotów i dobranie czasu nakładania paliw. Ale i tak po czasie się trochę może rozjechać i nigdy idealnie nie będzie. Ja miałem tak dopracowane że przełączało idealnie. Po kilku latach dziś czasami mi lekko poruszy - w zależności od temp. i szybkości mocnego wciśnięcia gazu zaraz po przełączeniu.

Napisano
  • Autor

Coś z tymi napięciami mam nie do końća tak. Na tych czerwonych kabelkach pojawia się +12 dopiero po odpaleniu, nie wystarczy właczenie zapłonu. A te drugie kabelki (najprawdopodobniej sterujące) lecące prosto z ECU mają po przekręceniu zapłonu około 4,5 V (po odpaleniu nie wiem bo problem się wcisnąć we wtyczke). CZy to nie dziwne?

> Po przekręceniu stacyjki powinno tam się pojawić 12V.

> Co do szarpania można ustawić tak aby go prawie nie było. Najwięcej

> daje ustawienie opcji opadających obrotów i dobranie czasu

> nakładania paliw. Ale i tak po czasie się trochę może rozjechać

> i nigdy idealnie nie będzie. Ja miałem tak dopracowane że

> przełączało idealnie. Po kilku latach dziś czasami mi lekko

> poruszy - w zależności od temp. i szybkości mocnego wciśnięcia

> gazu zaraz po przełączeniu.

Napisano

No to widocznie po zapaleniu dopiero pojawia się 12V. Te 4,5V nie dziwne jeżeli sa odpięte od wtryskiwaczy. Jak wyjścia nie są wysterowane to zapewne podwieszone sa pull-upem do +5V wewnatrz ECU. Po zapaleniu miernikiem na nich niewiele zmierzysz bo sygnały sterujące są rzędu ms. Tylko oscyloskop. No ale po co tu coś mierzyć. Wiadomo już w zasadzie wszystko.

Napisano
  • Autor

Tak już chyba jutro albo pojutrze mogę się brać za robote. Uściśle jeszcze bo pisałem wcześniej że te +12 czerwone to lecą 4 - teraz znalazłem że leci 1 i ropzgałęzia się trochę wcześniej żeby zasilić 4 wtryski. Sygnał na TPSie też znalazłem jak dodaje gazu to rośnie napięcie a jak puszczam gaz to chwilowo napięcie spada poniżej takiego napięcia jak jest na wolnych obrotach - ale to musi być to bo jakiś inny sygnał ani drgnie po dodaniu gazu. Jedynie nie wiem jeszcze gdzie wpkręcić czujnik temperatury, bo mam strasznie kiepski dostęp do reduktora - nie wiem czy dam rade bez wykręcania całego reduktora. Czyli można go wkręcić w dowolną wykręconą śrubę łączącą jakby 2 części reduktora? Czyli mało istotny dokładny punkt - ważne żeby dawał impuls zgrubsza?

Napisano

> jeszcze bo pisałem wcześniej że te +12 czerwone to lecą 4 -

> teraz znalazłem że leci 1 i ropzgałęzia się trochę wcześniej

> żeby zasilić 4 wtryski.

ok.gif

> Sygnał na TPSie też znalazłem jak dodaje

> gazu to rośnie napięcie a jak puszczam gaz to chwilowo napięcie

> spada poniżej takiego napięcia jak jest na wolnych obrotach -

> ale to musi być to bo jakiś inny sygnał ani drgnie po dodaniu

> gazu.

to jest to ok.gif

>Jedynie nie wiem jeszcze gdzie wpkręcić czujnik

> temperatury, bo mam strasznie kiepski dostęp do reduktora - nie

> wiem czy dam rade bez wykręcania całego reduktora. Czyli można

> go wkręcić w dowolną wykręconą śrubę łączącą jakby 2 części

> reduktora? Czyli mało istotny dokładny punkt - ważne żeby dawał

> impuls zgrubsza?

Wiesz nie wiem jak jest w innych reduktorach ale np w Lovato odkręcasz jeden imbus i wkręcasz czujnik. Czujnik nie daje impulsów , tam jest termistor i ma podawać temperature reduktora.

282889245-lovato.jpg

post-36196-14352504498095_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

No i wszystko jasne - reduktor mam Tomasetto A07 i śruby są akurat na jakiegoś torxa, ale wygląda to podobnie więc spoko.

Biorę się dzisiaj albo jutro do roboty i zdam relacje. PEwnie potrzebna będzie jeszcsze pomoc w regulacji choć w instrukcji jako tako opisali jak się na początek za to zabrać. JEszcze raz wielkie DZIĘKI piwo.gif

Napisano
  • Autor

Witam. Jest prawie sukces smile.gif JEszcze tylko czyujnika temperatury nie udało mi sięwkręcić bo kiepski dostęp do reduktora ale dzisiaj to zrobię. Elekrtycznie jest chyba ok - na benzynie jeździ smile.gif Dzisiaj biorę interfejs i regulacja. Czy ktoś może podpowiedzieć albo podesłać linka jak regulować Staga-150 żeby nie zrobić wybuchu bo kolektor plastikowy. No i jakieś praktyczne uwagi, bo instrukcja instrukcją a życie pewnie mówi co innego.

Napisano
  • Autor

Mam jeszcze jakieś zagadki. Powinienem chyba zmienić temat, ale na razie pozostanę tu. Na benzynie sonda oscyluje 0-0,8v w miarę systematycznie. Zrobiłem zgodnie z instrukcją adaptację na benzynie na wolnych obrotach i na 3 tys.. No i później trzeba ustawić przepływ gazu na reduktorze obserwując sonde. Było strasznie bogato i prawie bez oscylacji. Wkręcałem śrube, ale nie mogę znaleźć nigdzie opisu śrub (Tomasetto A07), więc wkręcałem tą większą bliżej środka korpusu. Bywały momenty że było ubogo na 0 V i wywalało błąd. W instrukcji pisze żeby wyregulować też napięcie membran więc kręciłem też taką mniejszą śrubką obok zintegrowanego filtra, ale już zgłupiałem czy coś to zmienia. Później zakres oscylacji był już przyzwoity ale wolna jakby się wieszała. W końcu wypoatrzyłem że gdy zagrzeje sie w okolice załączenia wentylatora to sonda głupieje - jest bogato i prawie bez oscylacji nawet na benzynie. Pomóżcie co z tym zrobić. Tylko nie mówcie, że pada sonda bo taka do polo to kosztuje więcej niż zestaw Stag 150 frown.gif Może zajechany reduktor albo coś z mikserem?

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Witam ponownie.Nie miałem czasu aż w końcu biorę się żeby doregulować tego złoma. Jak ktoś słusznie zauważył nie do końca kumam zasadę działania II gen, ale postępując zgodnie z instrukcjami jakieś cuda się ciągle działy. Aż teraz w końcu wypatrzyłem, że sonda jednak nawet na benzynie nie oscyluje. Zwykle jest bogato (ponad 0,9 v) i stoi w miejscu jeśli nie zmienia się obrotów, a nawet jak zmienia się obciążenie to wachania są niewielkie (przy normalnym wciśnięciu gazu spadek do 0,88 a po mocnym depnięciu na ułamek sekundy spadek do około 0,5v). Zeby nie było że komp gazowy coś przekłamuje to wpiąłem się miernikiem pod sonde i to samo. CZy to możliwe że samo podpięcie Staga do sony coś tu zmienia (kolory kabli podłączone dobrze) czy kupować od razu nową sonde. Dodam tylko, że na benzynie ogólnie chodzi jako tako w porównaniu do gazu, ale kultura pracy trochę marna no i spaliny mocno śmierdzące ( w końcu pali cały czas bogato).Aha i jeszcze czasem sie zdarza że jak jest mocno zagrzany to na wolnych ubogo wisi na 0,0 v aż wywala błąd sony z powodu braku oscylacji. ???

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.