Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak doprowadzić instalke na Lecho do normalnego stanu

Featured Replies

Napisano

Witam. Kupiłem dla żony Polo 1,4 8v 97r. z instalką na sterowniku mini lambda Lecho (reduktor tomasetto). No i wracając po zakupie z daleka spaliła w trasie przy prędkośiach 80-90 (bo za mną jechała słabojeżdżąca żona) 9 l. Poza tym kultura pracy i dynamika na benzynie jest sporo lepsza, przy przełączaniu z benzyny na gaz przy 2000 obr jest duże szarponięcie, no i jeszcze śmierdzi z nawiewu gazem, a raczej tym pachnidłem do gazu, które w starych reduktorach się spuszczało. To moja astra w ciężkiej budzie i z 1,6 16v pali o litr mniej no ale na Stagu. Coś czytałem że to LEcho to niewypał, coś tam się tylko ustawia na przełącznikach i sami gaziarze nie doprowadzają tego często do porządku. Co dziwne nad kolektorem na tej obudowie od dolotu powitrza jest wycięta taka dziura z klapką i klapka niezamknięta - handlarz mówił że to po to żeby nie było strzałów w kolektor jak się gaz zbierze - a to właśnie stamtąd najbardziej śmierdzi. Handlarz coś jeszcze mówił że kiedyś dobrze będzie wymienić membrany więc pewnie wiedział że coś jest nie tak (oczywiście ściemniał że pali średnio 7,5 a tu w mieście może wyjść z 11-12). Co tu lepiej zrobić? - coś regulować, może wymienić membrany, a może całe sterowanie na jakieś Bingo, no bo przeróbka na sekwensje to wyjdzie grubo ponad 1 tys.. Nie wiem co tam jest z mikser bo pewnie w tych zestawach np. Bingo z allegro miksera pewnie nie ma. Czy z wymianą membran albo sterownika na inny poradzi sobie uparty pół-laik? Będę wdzieczny za pomysły.

P.S. Teraz doceniłem co to za piękny gaz mam na Stagu hehe.gif

Napisano

ten silnik to jednopunktowy wtrysk?

jeśli tak, to zmienić na Bingo-M (koszt zestawu do samodzielnego montażu ok. 200zł) ok.gif

Napisano
  • Autor

> ten silnik to jednopunktowy wtrysk?

> jeśli tak, to zmienić na Bingo-M (koszt zestawu do samodzielnego

> montażu ok. 200zł)

Nie to jest wielopunktowy wiec może jakieś Bingo S4? Tylko czy sam dam rade to zamontować? No i może jeszcze membrany wymienić i filtr bo cholera wie ile to ma przejechane mimo, że instalka 3-letnia.

Napisano
  • Autor

A i jeszcze czy to znaczy że jeśli zmieniam sterownik to mikser/mieszalnik zostaje czy też wymieniam?

Napisano

> Nie to jest wielopunktowy wiec może jakieś Bingo S4?

jak najbardziej ok.gif

z tym, że nie znam tego silnika - może inni doradzą jednak sekwencję

oczywiście koszt byłby sporo większy, bo ze starej instalacji zostanie tylko zbiornik i rurki...

> Tylko czy sam

> dam rade to zamontować?

średnio trudne jeśli potrafisz lutować ;-)

gazownik za taką "wymianę" może skasować 100-150zł

> No i może jeszcze membrany wymienić i

> filtr bo cholera wie ile to ma przejechane mimo, że instalka

> 3-letnia.

osobiście nie jestem zwolennikiem regeneracji reduktora, koszt nowego

Lovato w moim przypadku to 200zł, wymieniałem raz, po ok. 150 000 km :-)

Napisano

Ja u siebie w 3 samochodach mam instalacje Lecho (2x sekwencja, 1x zwykła na monowtrysku) i nie ma problemu. Tylko ja miałem to ustawiane w Białymstoku u nich...

Napisano

> Ja u siebie w 3 samochodach mam instalacje Lecho (2x sekwencja, 1x

> zwykła na monowtrysku) i nie ma problemu. Tylko ja miałem to

> ustawiane w Białymstoku u nich...

tu mowa o mini-lambda, nie o sekwencjach ;-)

sam miałem przez parę lat Stag-2L (bliźniak mini-lecho) i też jeździło

ale nigdy nie udało się wyregulować tego tak, żebym był zadowolony

bo to prawdę mówiąc imitacja instalacji II generacji ;-)

Napisano

Ja też miałem u siebie mini lecho confused.gif

I za cholewkę nie szło tego wyregulować.

Zmieniaj na bingo s i bedziesz zadowolony.

Co do reduktora to się okaże jak zmienisz sterownik czy do wymiany.

Wymiana sterownika - troszkę zabawy i jakieś schematy by się sprzydały oraz interfejs do gazu + laptop z programem dostępnym na stronie producenta, albo u gazowniki jak kolega wcześniej pisał koszt z regulacją około 100 do 200 zł.

Reduktor jakby co to sam spokojnie wymienisz, ale też następnie potrzebna regulacja lpg.

Powodzenia

Napisano

Witam

Podepne sie pod temat,mam mini-lecho instalke,dużo pracy żeby zmienić to na Bingo -m?

Czy na zasadzie plug&play odpinam stare gratu wpinam nowe?

Czy ktoś średnio zorientowany sobie z tym poradzi?Jest może gdzieś jakiś manual?

pozdrawiam

Napisano

> Podepne sie pod temat,mam mini-lecho instalke,dużo pracy żeby zmienić

> to na Bingo -m?

> Czy na zasadzie plug&play odpinam stare gratu wpinam nowe?

wyżej już pisałem ;-)

uściślę odrobinę: plug&play nie będzie

schemat wygląda tak (wszim - dzięki za czujność):

kmebingom.jpg

> Czy ktoś średnio zorientowany sobie z tym poradzi?Jest może gdzieś

> jakiś manual?

umiejętność lutowania i rozróżniania kolorów powinna wystarczyć ;-)

Napisano

> Witam

> Podepne sie pod temat,mam mini-lecho instalke,dużo pracy żeby zmienić

> to na Bingo -m?

> Czy na zasadzie plug&play odpinam stare gratu wpinam nowe?

> Czy ktoś średnio zorientowany sobie z tym poradzi?Jest może gdzieś

> jakiś manual?

> pozdrawiam

Ja miałem obawy i dałem gazikowi robotę sciana.gif

A następnie musiałem sam sobie po nim poprawiać.

Dasz radę.

Tylko tak jak pisałem wcześniej - potrzebny interfejs do gazu (50zł) oraz

darmowy program ze strony producenta i troszkę lektury forum.

Napisano

Azja - to jest schemat podłączenia starego BINGO które nie jest już produkowane. Schemat do Bingo-S jest tutaj a tam nie ma żadnych przełączników do ustawiania TPS. Wszystko robi się z programu.

Napisano

> Azja - to jest schemat podłączenia starego BINGO które nie jest już

> produkowane. Schemat do Bingo-S jest tutaj a tam nie ma żadnych

> przełączników do ustawiania TPS. Wszystko robi się z programu.

racja, nie dopatrzyłem blush.gif

dzięki, już edytuję ok.gif

sam przeca mam Bingo-S bez mikroprzełączników...

Napisano

Oprócz wymiany elektroniki trzeba by się przyglądnąć czy poprawnie jest zmontowana mechaniczna część instalacji, bo to podstawa. Nie podoba mi się ta otwarta klapka. Jak to wygląda? porób jakies fotki, może się uda coś ocenić na odległość, a jak nie to jedź do jakiegoś dobrego gazmana niech oceni czy prawidłowo jest zrobiony dolot i mikser.

Jeżeli masz wielowtrysk i MiniLambda znaczy, że masz już założony emulator 4 kanałowy wtrysku. Można więc obniżyć koszty zostawiając go jak jest (mniej też roboty) i położyć Bingo-M. Ja mam tak zrobione.

Napisano

> racja, nie dopatrzyłem

> dzięki, już edytuję

> sam przeca mam Bingo-S bez mikroprzełączników...

coś piłeś? hahaha.gif teraz wstawiłeś Bingo-M

Napisano

> coś piłeś? teraz wstawiłeś Bingo-M

zwróć uwagę na jaki post odpowiadałem idea.gif

pytanie było wtrącone w wątek, ale jednak o "M" ;-)

wtedy napisałem "to S, ale różni się ilością wtryskiwaczy", teraz znalazłem właściwy schemat ;-)

edit: Harnasia blush.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za cenne podpowiedzi. Lutowanie i kolory to nie problem tylko czy nie trzeba doprowadzić jeszcze jakiśdodatkowych sygnałów, których minilambda nie potrzebowała a Bisgo S4 będzie potrzebować. I jeszcze zadam głupie pytanie - co to jest aktuator? Załączam zdjęcie tej podejrzanej klapki. No i wypatrzyłem jeszcze 1 zajebistą rzecz - ktoś odłączył wtyczkę z kabla idącego ze steownika do silniczka krokowege, czyli pewnie gazem waliło tylko w oparciu o przykęcenie na śrubie. Podłączyłem i teraz jak jest zimny to poszarpuje, ale poza tym chodzi podobnie. A sam mikser to moze być też jakiś trefny czy źle założony? poszarpuje ale

Napisano
  • Autor

> Dzięki za cenne podpowiedzi. Lutowanie i kolory to nie problem tylko

> czy nie trzeba doprowadzić jeszcze jakiśdodatkowych sygnałów,

> których minilambda nie potrzebowała a Bisgo S4 będzie

> potrzebować. I jeszcze zadam głupie pytanie - co to jest

> aktuator? Załączam zdjęcie tej podejrzanej klapki. No i

> wypatrzyłem jeszcze 1 zajebistą rzecz - ktoś odłączył wtyczkę z

> kabla idącego ze steownika do silniczka krokowege, czyli pewnie

> gazem waliło tylko w oparciu o przykęcenie na śrubie.

> Podłączyłem i teraz jak jest zimny to poszarpuje, ale poza tym

> chodzi podobnie. A sam mikser to moze być też jakiś trefny czy

> źle założony? poszarpuje ale

i jeszcze raz fotka bo nie poszła

post-66410-14352504162605_thumb.jpg

Napisano

aktuator spolszczone z angielskiego actuator, zwany też attuator,atuator - a jest to zawór sterowany elektrycznie obecnie najczęściej silniczkiem krokowym, czyli potoczny "krokowiec"

A to co to jest yikes.gif

282817883-DSC_0425.JPG

W instalacji podciśnieniowej na pewno nie powinno być żadnych otwartych na zewnątrz klapek. Jeżeli to jest klapka antywybuchowa to musi być zamknięta i to szczelnie.

Co do dodatkowych czujników to TPS ale MiniLambda ma to tylko zapewne nie jest podłączone. cfaniaczek.gif

Napisano

> i jeszcze raz fotka bo nie poszła

a ten wlew gazu na filtrze to się otworzy przy wystrzale? icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

No tak właśnie ta klapka wydawała mi się ostro podejrzana - pewnie niezłe cyrki wczęsniej były z tą instalką. Co jeszcze sprawdzić żeby wiedzieć co jeszcze będzie potrzebne poza zestawem Bingo S4, bo w Astrze mam sekwencje więc tu nie bardzo wiem co jeszcze?

Napisano

282820418-coto.jpg

Co to w ogóle jest? Czy to ma połączenie z kolektorem czy to w ogóle jakaś klapka nie mająca nic wspólnego z instalacją LPG. Bo wygląda jak jakiś wlew płynu do spryskiwacza itp.

post-36196-14352504169492_thumb.jpg

Napisano

Teraz doczytałem że z tej klapki śmierdzi gazem czyli musi byc z kolektorem połączona. Czyli to zapewne jakaś antywybuchowa, choc takiej konstrukcji jeszce nie widziałem. Chłopie, to teraz ci silnik ciągnie powietrze przez ta klapkę pomijając filtr. Czyli cały syf i kurz wali do przepustnicy i silnika. mlot.gif Musisz to zamknąć szczelnie. Chyba że filtr powietrza jest za tą klapką.

Napisano

Ja mam u siebie taką klapkę ale jest szczelnie zamknięta. Dodatkowo jest jeszcze guma w poprzek klapki która ją trzyma w razie wystrzału pozwoli jej się lekko otworzyć.

Napisano
  • Autor

No właśnie wydaje mi się że pod tą klapką widać już przepustnice więc powietrze wali tędy i z syfem. Zamknę ją dzisiaj i zobaczę czy tak samo chodzi. Oj gdybym wiedział, że takie patenty porobili to nie kupiłbym tej polówki. W załaczeniu widać trochę wnętrze za klapką.

282820561-DSC_0429.JPG

post-66410-14352504169818_thumb.jpg

Napisano

pad.gif

Dodatkowo traciłeś podciśnienie jakie generuje filtr powietrza i zapewne przez to LPG pracowało na ubogiej mieszance i były problemy.

Polówka pewnie dobra tylko jakiś gazmen-murarz przy niej kombinował.

edit.

A teraz jeszcze pomyślałem że niezły hałas ta dziura dodatkowo robi grinser006.gif Jak ją zamkniesz zapewne kilka dB ciszej się zrobi hehe.gif

Napisano

Ja mam taka klapkę przeciwwybuchową ale jest zamontowana na filtrze powietrza. Ale u mnie jest od środka sprężynka, która dociska klapkę do jej obudowy. Tutaj jak widzę sprężynki brak więc sobie chodzi jak chce. Przy każdym strzale się otworzy i nie ma jak się zamknąć.

Napisano
  • Autor

Przymierzam się do grzebania na weekend. Pwiedzcie mi na co jeszcze zwrócić uwagę w mechanicznej części - mikser czy ma znaczenie co z nim i jak? No i czy lepiej Bingo S4 czy możźe Stag 150 (bo do niego miałbym interfejs od Staga 300)

Napisano
  • Autor

No to Stag 150 czy Bingo S4? a Interfejs chyba i tak musi być nowy bo ten od staga 300 jest inny niż od 150

> Przymierzam się do grzebania na weekend. Pwiedzcie mi na co jeszcze

> zwrócić uwagę w mechanicznej części - mikser czy ma znaczenie co

> z nim i jak? No i czy lepiej Bingo S4 czy możźe Stag 150 (bo do

> niego miałbym interfejs od Staga 300)

Napisano

Interfejs jest wszędzie taki sam, co najwyżej różni się wtyczką.

Jak na zielony listek to łatwiejsze będzie dla ciebie Bingo S4.

Napisano

Takie cuda, takiej klapki jeszcze nie widziałem...... mozesz tankować prosto w dolot powietrza grinser006.gif. A powaznie to albo załóz taka klapke na spręzynie albo to szczelnie zamknij. U mnie w fiacie była taka ze przy strzale odskakiwała po czym sie zamykała pod wpływem znajdującaj sie tam spręzyny. Jak mialem problemy z instalka to az wypalilo wygluszenie maski. Ale naprawiłem instalke, wygłuszenie tak samo i śmigało to az do samego końca. wink.gif

Napisano
  • Autor

A jeśli zakleję szczelnie tą klapkę to jest szansa, że nic sięnie stanie jak będzie dobrze wyregulowana instalka, czy też strzały od czasu do czasu to normalna rzecz? Czy są jakieś inne zabezpieczenia przed strzałami w II gen.?

Napisano
  • Autor

Moich zmagań c.d. Przed zakupem sterownika zajrzałem jeszcze co tam dalej. I tak filtr powietrza mocno zabity więc jutro będzie nowy, ale w obudowie filtra na dole było trochę oleju. Czy to normalne? Obudowa filtra jest połączona jakimś wężykiem pewnie ciśnieniowym z górną częścią pokrywy tzn. wychodzi tam blisko korka oleju więc pewnie tędy łapie olej. Mikser pokazuje w załączniku. CZy jest ok? Obudowa filtra w tej częśći nakładanej na mikser ma lekko pofatygowane uszczelnienia więc pewnie przydałoby się to wymienić. Dalszą cześć napisze w kolejnym poście żeby dać załącznik

post-66410-14352504334762_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

No i znalazłem jeszcze nieszczelność przy przewodzie miedzianym wchodzącym do obudowy filtra przy reduktorze-nakrętka robi bańki mydlane. Co z tym zrobić, bo nakrętki nie da siębardziej dokręcić, czy tam jest jakaś uszczelka? i jak to odkręcać, bo nie wiem jak jest w takiej generacji - elektrozawory trzymają czy trzeba zakręcać zawory na butli. Czy taka lekka nieszczelność może powodować spalanie 12-13l w mieście?

Napisano

Ten wężyk to jest zapewne odma z komory rozrządu i mogą tamtędy wydostawać się pary oleju.

Strzały to nie jest rzecz normalna. Najczęstsze przyczyny to zbyt uboga mieszanka, zły stan świec lub kabli WN.

Tą nieszczelność musisz zlikwidować bo grozi przede wszystkim pożarem. To się uszczelnia na taką baryłkę. Najlepiej podjedź do gazownika to ci to zrobi w 5 minut. To też może być przyczyna większego zużycia gazu.

Jak widać im dalej w las tym więcej drzew. Ta instalacja jest w opłakanym stanie. Dziw że to w ogóle jeździ.

Wymień klapkę na sprawną(chłopaki pisali że ma mieć sprężynkę czy cuś co ja samo szczelnie zamyka), zlikwiduj wycieki LPG, uszczelnij nieszczelności dolotu , zmień świece i kable, wymień filtr. Jak ciągnie odma olej to może trzeba spojrzeć też na stan separatora oleju (nie wiem czy go się czyści czy wymienia). I dopiero można się brać do dalszych prac czyli wymiany sterownika LPG i regulacji.

Naucz się wklejać fotki do postu, lepiej się potem czyta i ogląda.

Napisano
  • Autor

Dzieki za dotychczasową pomoc i jeszcz pytanko. Tak wogóle to nieszczelność zlikwidowałem, filtr wymieniłem i jeszcze przykręciłem śrube (bo tam jakoś z tym LEcho obok aktuatora jest jeszcze śruba) o pół obrotu żeby zobaczyć czy zmieni się spalanie. Klapkę przykleiłem na silikon. Teraz pewnie uboższa mieszanka jest jeszcze z drugiego powodu - przez czysty filtr ciągnie więcej powietrza. Sąsiad były gazownik głosi teorie że najlepiej nie mieć sterownika/kompa tylko samą regulację śrubą, no ale trzeba mieć metalowy kolektor, a ja mam plastikowy. Czytam czytam i nie wiem czy brać to Bingo S4 czy Staga 150, bo niektórzy twierdzą że w Bingo brakuje jakiś ustawień, no i jeszcze Stag jest z 5 dych tańszy. I jeszcze czy da się jakoś dokupić/dorobić wtyczkę żebym wykorzystał interfejs od Staga 300 (taka płaska czarna zaokrąglona wtyczka)? Pozdrawiam

Napisano

> Dzieki za dotychczasową pomoc i jeszcz pytanko. Tak wogóle to

> nieszczelność zlikwidowałem, filtr wymieniłem i jeszcze

> przykręciłem śrube (bo tam jakoś z tym LEcho obok aktuatora jest

> jeszcze śruba)

bo to takie 1,5 gen zeby.GIF

> o pół obrotu żeby zobaczyć czy zmieni się

> spalanie.

na ślepo nie ma co kręcić, zaopatrz się w jakiś tester/kontrolkę sondy lambda lub podejdź choćby miernikiem.

>Klapkę przykleiłem na silikon.

pewnie wytrzyma do następnego bum. lepiej ją było wymienić na sprawną

> Teraz pewnie uboższa

> mieszanka jest jeszcze z drugiego powodu - przez czysty filtr

> ciągnie więcej powietrza.

ale zamknąłeś klapkę, która ci brała lewe powietrze więc niekonieczne

>Sąsiad były gazownik głosi teorie że

> najlepiej nie mieć sterownika/kompa tylko samą regulację śrubą,

taaa, fachura jakich wiele, zakończył edukację na gazowanych polonezach

> Czytam czytam i nie wiem czy brać to Bingo S4 czy Staga 150, bo

> niektórzy twierdzą że w Bingo brakuje jakiś ustawień, no i

> jeszcze Stag jest z 5 dych tańszy.

Ja bym brał Staga 150 z tym, że jest bardziej skomplikowany w ustawieniach tzn trochę mało czytelną ma terminologię co niektórych opcji, no i jest ich więcej. Początkujący ustawiacze mogą poczuć się zagubieni. Bingo jest prostsze w ustawianiu.

>I jeszcze czy da się jakoś

> dokupić/dorobić wtyczkę żebym wykorzystał interfejs od Staga

> 300 (taka płaska czarna zaokrąglona wtyczka)? Pozdrawiam

Stag 50 i Stag100 mają taki sam wtyk jak Bingo , wydawało mi się że 150tka też ale tego już nie jestem pewny. Do Bingo podchodzą wtyczki ze starego zasilacza ATX.

Napisano
  • Autor

Stag 150 zamówiony na allegro. Wtyczka jest jak do bingo więc znajdę wtyczke od zasilacza ATX tylko powiedz mi jeszcze Wszim gdzie znaleźć rozpiskę kabelków żebym mógł wpiąć się do tego interfejsu który mam i mieć 2 wtyczki coby był uniwersalny.

Napisano

Wtyczka zasilacza ma więcej pinów więc trzeba ją nożykiem skrócić do 4x2 rzędy. Musisz spojrzeć od której strony bo dziurki nie sa symetryczne, są różnych kształtów i jak od złej strony przytniesz to nie wsadzisz. Tu masz rozpiskę złącza od strony sterownika.

282876089-gniazdo_wbingo.jpg

post-36196-14352504432311_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki za superszybką odpowiedź. Teraz chyba sobie poradzę

Napisano
  • Autor

Tylko dlaczego mój interfejs os Staga 300 ma 3 przewody,: biały, żółty i granatowy. Pewnie któryś tu jest do pominięcia, ale który - L czy masa?

> Wielkie dzięki za superszybką odpowiedź. Teraz chyba sobie poradzę

Napisano

Jak masz na USB to nie będzie podłączenia +12V bo zasilanie interfejs bierze z USB.

Napisano
  • Autor

A no tak tylko teraz musze jeszcze znaleźć rozpiskę interfejsu od usb bo to i tak kolorami nie pasuje, a chyba lepiej nie eksperymentować :-)

> Jak masz na USB to nie będzie podłączenia +12V bo zasilanie interfejs

> bierze z USB.

Napisano

Jak pomylisz K z L to nic się nie stanie - nie będzie tylko działać. A masę łatwo namierzyć miernikiem bo zewnętrze wtyku USB to masa. Jak namierzysz masę to masz 50% szans na zadziałanie , jak nie trafisz to zamieniasz K z L i już musi działać.

Napisano
  • Autor

Witam ponownie. Staga 150 już dostałem, ale są kolejne niespodzianki po przyjrzeniu się co tam gaziarz-kowal nawyprawiał z tym Lecho- sygnały z lambdy i TPSa wogóle nie były podpięte (obcięte kabelki przy sterowniku), a żadne połączenie nie było polutowane tylko byle jak skręcone kabelki i izolacja.

Dobrzy ludzie z Wszimem na czele pomóżcie mi jeszcze w kilku sprawach, bo teraz nie wiem skąd wziąść niektóre sygnały:

1.Sygnał z Lambdy? - wpinać się gdzieś przy samej sondzie czy szukać wtyczki i nie wiem jak to podłączyć skoro sonde mam 4 przewodową (czarny, szary i 2 białe).

2.Sygnał z TPSa?- Przy przepustnicy widzę tylko silnik krokowy, a gdzie tps?

3.Gdzie podpiąć czujnik temperatury - taki wkręcany, domyślam się że chyba na reduktor ale może się mylę i czy tam jest jakieś miejsce do wkręcenia, bo do Lecho nie było nic.

4.Kolory kabelków pod interfejs mam trochęinne niż mi pięknie napisałeś z rysunkiem. O ile jest to widok wtyczki od strony kabla (pleców) to zamiast zielonego mam niebieski a zamiast żółtego czarny, ale pewnie trzeba się trzymać że tak wychodzą sygnały. Natomiast na interfejsie usb nie mam na żadnym z 3 styków masy z obudowy wtyku usb.

5.No i teraz chyba najtrudniejsze. Lecho miało zewnętrzny emulator - jak sądze 1 kanałowy a nie 4. Do Staga mam piękny kabel z końcówkami, ale najpierw musiałbym zrobić stan wyjściowy kabelków na wtryskiwacze. Fabrycznie na kazdy wtrysk szedl 1 czerwony i 1 dwukolorowy, ale kowal obcial 4 czerwone i spial z 1 kabelkiem z emulatora a 2 kabelek z emulatora spial z 4 czerwonymi lecacymi dalej na wtryski. Wiec teraz musialbzm spowrotem polaczyc te 4 czerwone ale czy spiac to na chybil trafil czy jakos sprawdzac ktore wyjscie z ECU jest pod ktory wtrysk.

Pomozcie. Pozdrawiam

Napisano

Wrzucam poglądówkę ale zasady są takie same. Czujnik jest wkręcany w reduktor. U mnie jest z przodu przy zaworze bezpieczeństwa.

post-45704-14352504480827_thumb.gif

Napisano

1.Sygnał z Lambdy? - wpinać się gdzieś przy samej sondzie czy szukać wtyczki i nie wiem jak to podłączyć skoro sonde mam 4 przewodową (czarny, szary i 2 białe). U mnie sygnał jest wzięty tylko z jednego przewodu.

2.Sygnał z TPSa?- Przy przepustnicy widzę tylko silnik krokowy, a gdzie tps? Sygnał bierzesz z potencjometra przepustnicy.

Czujnik jest wkręcany w

reduktor. U mnie jest z przodu przy zaworze bezpieczeństwa.

Napisano

> Witam ponownie. Staga 150 już dostałem, ale są kolejne niespodzianki

> po przyjrzeniu się co tam gaziarz-kowal nawyprawiał z tym Lecho-

> sygnały z lambdy i TPSa wogóle nie były podpięte (obcięte

> kabelki przy sterowniku), a żadne połączenie nie było polutowane

> tylko byle jak skręcone kabelki i izolacja.

faint.gif

> Dobrzy ludzie z Wszimem na czele pomóżcie mi jeszcze w kilku

> sprawach, bo teraz nie wiem skąd wziąść niektóre sygnały:

> 1.Sygnał z Lambdy? - wpinać się gdzieś przy samej sondzie czy szukać

> wtyczki i nie wiem jak to podłączyć skoro sonde mam 4 przewodową

> (czarny, szary i 2 białe).

Przewód czarny jest sygnałowym sondy. Musisz go rozciąć i od strony sondy łączysz do wejścia sterownika LPG(pewnie fiolet) a drugi koniec ten od strony ECU do wyjścia emulatora sterownika LPG (pewnie szary). Na schemacie powinno to być wskazane.

> 2.Sygnał z TPSa?- Przy przepustnicy widzę tylko silnik krokowy, a

> gdzie tps?

zapodaj na Astra 99%techniki tam będą szybsi, akurat jestem rozgrzebany z robotą więc nie mam zbyt czasu szukać po schematach

> 3.Gdzie podpiąć czujnik temperatury - taki wkręcany, domyślam się że

> chyba na reduktor ale może się mylę i czy tam jest jakieś

> miejsce do wkręcenia, bo do Lecho nie było nic.

zamiast jednej śrubki mocującej korpus reduktora wkręcasz czujnik

> 4.Kolory kabelków pod interfejs mam trochęinne niż mi pięknie

> napisałeś z rysunkiem. O ile jest to widok wtyczki od strony

> kabla (pleców) to zamiast zielonego mam niebieski a zamiast

> żółtego czarny, ale pewnie trzeba się trzymać że tak wychodzą

> sygnały.

te kolory na rysunku nic nie znaczą, ważna co jest co

>Natomiast na interfejsie usb nie mam na żadnym z 3

> styków masy z obudowy wtyku usb.

hmm.gif zgodnie ze sztuką na zewnątrz powinna być masa aby przy wkładaniu wtyku zakontaktowała ona jako pierwsza (wyrównanie potencjałów, odprowadzenie ładunków ESD). Widocznie interfejs nie jest zrobiony zgodnie ze sztuka to wtedy masę masz także na pinie jak na rys.

282884697-usbA.jpg

> 5.No i teraz chyba najtrudniejsze. Lecho miało zewnętrzny emulator -

> jak sądze 1 kanałowy a nie 4.

Jak to możliwe hmm.gif. Masz silnik 4 wtryskowy więc powinien być emulator 4 kanałowy. Lecho nie ma w sobie emulatora wtrysku. Emulator jest dodatkowy w jakims pudełeczku i zasilany niebieskim zdaje się kabelkiem razem z elektrozaworami. Dlatego pisałem że na upartego można go było zostawić i kupić tańszy sterownik bez 4-kanałowego emulatora wtrysków. Musisz zrobić zgodnie ze schematem - chyba masz jakaś instrukcję do tego?

post-36196-14352504483343_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki.

Lambda jasna już jak słońce, TPSa muszę poszukać dokładnie bo tam pewnie też kilka kabelków idzie z potencjometru (tylko nie na Astra 99% techniki bo to teraz do Polo montuje:-) ), czujnik temperatury jakoś też wkręce - jeszcze rzuce okiem jak mam to w Astrze wkręcone choć tam jest inny reduktor, kabelki interfjsu trzeba będzie popróbować - chyba nic nie pójdzie jak źle podepne - najwyżej nie zadziała. Ale ten emulator? - dokładnie jak piszesz mam zewnętrzne pudełeczko ale z niego idą tylko 2 kabelki na wtryski i przy nich są połączone 4 do 1, wiec muszę je spowrotem połaczyć tylko co będzie jak źle połącze kolejność wtrysków względem ECU, bo wszystkie są czerwone? Czy może gdzieś szukać rozpiski wtyczki od ECU i wtedy połącze w odpowiedniej kolejności?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.