Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Coś piszczy...

Featured Replies

Napisano

Witam smile.gif

Zwracam się do was, bo jest kolejny problem. Kilka miesięcy temu po zmianie rozrządu zaczęło mi piszczeć z okolic rozrządu/pompy wody, oprócz tego było słychać takie jakby syczenie. Na początku tak jeździłem bo nic nie ciekło ani nie było innych niepokojących objawów i nie było czasu żeby się tym zająć. Ostatnio była chwila to wymieniłem pompę wody (tak jak mi ktoś poradził), dodatkowo zmieniłem wszystkie łożyska w alternatorze, szczotki itp. jako że też był w pobliżu to przy okazji to zrobiłem. Założyłem też nowy pasek rozrządu, bo tamten kiepsko wyglądał (na moje oko) - tak dla świętego spokoju. Po długich bojach z tym wszystkim i różnymi dziwnymi "patentami" partaczy którzy to poprzednio składali doszedłem z tym wszystkim do ładu, odpaliłem silnik i chodził jak złoto, nie było żadnego problemu.

Dziś jeszcze poskładałem wszystkie osłony itp. dodatkowo podciągnąłem nieco pasek rozrządu (bo kolega gajos3, który mnie wspierał duchowo przy odpalaniu grinser006.gif20.GIF stwierdził, że może odrobinę za słabo był naciągnięty), dociągnąłem też pasek alternatora (bo na moje oko też był nieco za słabo), odpaliłem silnik no i... dupa sick.gif Po nagrzaniu znów to samo jęczenie i syczenie co przed wymianą tego wszystkiego.

Co to może być? Czy zbyt mocne naciągnięcie paska alternatora może spowodować, że coś by jęczało, np. sam pasek? W sumie nie wiem ile ten pasek ma lat, ale wygląda całkiem dobrze. Pompę raczej wykluczam, bo nowa, to samo łożyska alternatora, bo są nowe, specjalnie więcej się wykosztowałem, niby miały być lepsze. Ma ktoś jakiś pomysł? mad.gif

Napisano

U mnie dzieje się to samo. Jęczało przed i po zmianie dalej jęczy. Wszystko teoretycznie co mogło piszczeć zostało wymienione. Mój typ to pasek klinowy. U Ciebie jest inna sytuacja niż u mnie, bo ja miałem krzywe koło od pompy i wydaje mi się że pasek się wyjeździł na nim odpowiednio i teraz na dobrym jęczy. Chyba kupię nowy i zobaczę co wtedy będzie.

Tobie powiem tak: popuść pasek klinowy, zobacz co będzie, jak będzie dalej jęczeć to wtedy lekko popuść rozrząd.

Ja u siebie zaobserwowałem takie coś że jak mi jęczy i na chwilę psiknę WD 40 na kółka od pompy i altka to na chwilkę przestaje. Spróbuj też z tym. Jeśli przestanie, to trzeba zmienić klinowy. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Właśnie chcę popuścić paski, bo wczoraj gdy były nieco mniej naciągnięte to chodziło ładnie, nie było żadnych niepokojących dźwięków nawet po nagrzaniu silnika. Specjalnie dodatkowo przy składaniu czyściłem wszystkie koła, ba, odtłuszczałem je żeby dodatkowo wyeliminować ślizganie się z powodu jakiegoś zabrudzenia czy może niewielkiej nawet ilości oleju.

Najgorzej właśnie z tym naciąganiem pasków, niby są takie "normy" dotyczące ich uginania, czy przekręcania się, ale w końcu to i tak zależy od tego ile kto ma pary w rękach, a na to żadnych norm nie ma grinser006.gif

Napisano

I jak tam popuściłeś? grinser006.gif Jest efekt?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.