Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czas wtrysku

Featured Replies

Napisano

Witam!

Sprawa dosc powazna wiec i pomoc fachowa potrzebna smile.gif

Pacjent Marea 2.0. Zbudowalem cos a'la komputer pokladowy do BBMa - ustrojstwo te m.in. mierzy sumaryczny czas wtrysku z jednej wtryskiwacza w jednej sekundzie. Czy orientuje sie ktos czy czas rzedu 60ms w 1s dla 1 wtryskiwacza na wolnych obrotach to wartosc odpowiednia czy pomylilem sie o rzad wielkosci?

Z ciekawostek - czas wtrysku w 1s dla 1 wtrysk na wolnych rpm ok 60ms, jazda ok. 100kmh na V biegu - 270-320ms, gaz w podloge na 1 biegu - ponad 600ms czyli 1 wtryskiwacz przez ponad pol sekundy wali w sumie paliwem smile.gif

Trasa 170km dala w sumie prawie 1 700 000 ms wtrysku czyli 1700s x 5 wtryskiwaczy. Czas podrozy ok 2.5h. Wynikaloby z tego ze na 2.5h jazdy 1 wtryskiwacz "sikal" jakby non-stop przez prawie 30 min czyli 1/5 czasu przejazdu czyliiiiiii srednio przez 200ms w 1 sekundzie.

Troche to zagmatwane ale mam nadzieje ze ktos cos z tego zrozumie smile.gif

Licze na swiatle wnioski smile.gif

Napisano

Nie wiem jakie czasy wtrysku ma 2,0, ale bardzo podobne będą w innych silnikach. U mnie na wolnych jest około 3,6 ms, na max dochodzi do około 15 ms. Jeśli chcesz mieć czasy otwarcia w przedziale 1 sek. to musisz przeliczyć obroty silnika na sekundę i uwzględnić ilość cylindrów. Przykład dla silnika 4 cyl.: 800 rpm=13,33 rps, wtrysk paliwa co drugi pełny obrót, więc 13,33/2=6,66, czyli wtryskiwacz otworzy się 6,66 razy na okres 3,6 ms w ciągu jednej sekundy, co daje 6,66x3,6= ok 24 ms. Przy silniku 4 cyl na wolnych obrotach paliwo będzie lane 24x4=96 ms w czasie 1 sekundy.

Chyba dobrze policzyłem, ale późno jest i wszystko może się zdarzyć.

Napisano
  • Autor

Hehe - no pozno juz to prawda ale z matematyki masz piatke ok.gif

Czyli u Ciebie bedzie 24ms x 4 a u mnie "niby" 57-60ms x 5. Spora rozbieznosc - trzykrotna frown.gif Mozliwe to to czy raczej cos pokrecilem przy obliczeniach w programie?

Kurcze - dodam ze mierzylem na LPG a nie ma benzynie aleee... czasy powinny byc zblizone. Co wiec moze byc nie tak?

Napisano

> Hehe - no pozno juz to prawda ale z matematyki masz piatke

> Czyli u Ciebie bedzie 24ms x 4 a u mnie "niby" 57-60ms x 5. Spora

> rozbieznosc - trzykrotna Mozliwe to to czy raczej cos

> pokrecilem przy obliczeniach w programie?

> Kurcze - dodam ze mierzylem na LPG a nie ma benzynie aleee... czasy

> powinny byc zblizone. Co wiec moze byc nie tak?

Albo ja, albo Ty coś pokręciłeś, bo taka rozbieżność dawałaby spalanie średnie na poziomie 30/100. Sygnał czasu wtrysku wziąłeś z wiązki wtryskiwaczy benz. czy lpg?

Napisano
  • Autor

> Sygnał czasu wtrysku

> wziąłeś z wiązki wtryskiwaczy benz. czy lpg?

Z LPG - bialo-zielony przewod z instalacji BRC Sequent - w czasie wtrysku jest na nim masa. Przy hamowaniu silnikiem faktycznie czas wtrysku pokazuje 00.0... Co jest nie tak?

Gdybym sie pomylil o rzad wielkosci to tez byloby kiepsko bo byloby ok 6ms na 1s dla jednego wtrysku. Tomek - mozesz u siebie zobaczyc ile masz ms na lpg?

Napisano

> Z LPG - bialo-zielony przewod z instalacji BRC Sequent - w czasie

> wtrysku jest na nim masa. Przy hamowaniu silnikiem faktycznie

> czas wtrysku pokazuje 00.0... Co jest nie tak?

> Gdybym sie pomylil o rzad wielkosci to tez byloby kiepsko bo byloby

> ok 6ms na 1s dla jednego wtrysku. Tomek - mozesz u siebie

> zobaczyc ile masz ms na lpg?

Na lpg mam podobnie, tzn chwilowy czas wtrysku jest większy o niecałe 1 ms, ale jeśli chodzi o Twoje urządzenie, to spróbuj podpiąć je pod wiązkę od wtrysków benzynowych.

Napisano
  • Autor

> Na lpg mam podobnie, tzn chwilowy czas wtrysku jest większy o niecałe

> 1 ms, ale jeśli chodzi o Twoje urządzenie, to spróbuj podpiąć je

> pod wiązkę od wtrysków benzynowych.

Tym sie pewnie skonczy choc nie wiem ktory przewod ciac a nie chce sie pomylic...

Wyznaczylem stala wtrysku - wynosi u mnie na LPG 0.00207 l/s. Znalazlem w internecie informacje ze dla Fiata Sieny 1.6 wyszlo komus 0.00317 a Nexii rzedu 0.002377 l/s lub 0.002772 l/sczyli bardzo podobnie. Moge wiec chyba przyjac ze uklad zlicza impulsy poprawnie skoro wyszly podobne wydatki wtryskiwaczy... Sam juz nie wiem. Zakladajac ze sie pomylilem o rzad wielkosci i zamiast 60ms powinno byc 6ms to teraz z kolei bedzie za malo. Musze sobie odpuscic i jak zjade do domu sprawdzic wtryskiwacze benzynowe

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.