Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciśnienie sprężania i inne problemy

Featured Replies

Napisano

Od ostatniego czasu mam co raz to większe problemy z autem.

Spalanie po mieście 8,2l gazu i to przy spokojnej jeździe, wcześniej było max 7,5. Spalanie oleju około 1l na 1000km, spadek mocy, spadek prędkości maksymalnej do ... 120 km/h, przy spuszczeniu nogi z gazu i hamowaniu silnikiem "pyrkanie" w tłumik jak WRC, czasem nawet przy zmianie biegu na wyższy potrafi strzelić. Poniżej 2000 obr nie da się przyspieszyć normalnie bo strzela w gaźnik.

Przewody MM, kopułka, palec rozdzielacza i świece NGK mają z pół roku. Po zmniejszeniu przerwy na świecach z 0.8 na 0.6mm pozbyłem się strzałów przy przyspieszaniu. Zapłon ustawiony na fabrykę, po przyspieszeniu o 2 stopnie na gazie jest żwawszy, ale na benzynie nie da się jechać takie jest masakryczne spalanie stukowe.

Mierzyłem wczoraj ciśnienie sprężania i tak, cylindry 1/2/3/4 mają 12/10/11,5/13 po próbie olejowej 15/17/13,5/17 z czego 17 to orientacyjnie bo manometr miałem do 16 i musiałem przerwać pomiar bo bym uszkodził zegar.

Zastanawia mnie różnica 3 bar między baniakami, oraz dość niskie ciśnienie z olejem na 3 cylindrze- zawory?

Napisano

Ciśnienie sprężania na sucho całkiem przyzwoite. Po zalaniu olejem faktycznie jeden wynik odstaje, ale nie w tym szukałbym przyczyny. Czy to ogólne "osłabienie" objawiło się na lpg i benzynie? Zapłon ustawiony na fabrykę, ale czy pasek nie przeskoczył...? Minimalne wyprzedzenie zapłonu nie powinno od razu objawiać się masakrycznym spalaniem stukowym... Nie wiem... Tak sobie głośno myślę, może coś uda mi się zasugerować...

Napisano
  • Autor

Rozrząd jest dobrze ustawiony to jest pewne, bo inaczej nie ustawiłbym zapłonu na lampę- wałek ciągnie aparat.

Na benzynie tez jest spadek mocy, wcześniej po przełączeniu na benzynę była spora różnica, teraz praktycznie nie ma wcale. Tylko że benzyna w baku to jest już kilkuletnia. Mam zamiar wypalić wszystko do sucha i zalać świeżej pewnej benzyny do baku.Kolejną rzecz jaką podejrzewam to lewe powietrze, jeszcze nie wiem gdzie ale gdzieś musi być. Bo pomimo ustawienia maksymalnej dawki gazu świece nadal są białe, czasem nawet białe grudki są na nich, więc mieszanka jest mocno uboga. To samo wyszło na ustawianiu gazu. Niby wszystko jest OK.

Czasem się trafi taki dzień że mam przyspieszenie gorsze od malucha.

Napisano

Jeśli na lampę, to rozrząd jest ok.

Lewe powietrze powiadasz... ale żeby tak zubożyło mieszankę, to musiałaby być duża dziura, bo przez papierową uszczelkę, to chyba tyle nie przeleci... Białe świece z kuleczkami, to strasznie ubogo i ewidentne przegrzanie elektrod...

Napisano
  • Autor

> Jeśli na lampę, to rozrząd jest ok.

> Lewe powietrze powiadasz... ale żeby tak zubożyło mieszankę, to

> musiałaby być duża dziura, bo przez papierową uszczelkę, to

> chyba tyle nie przeleci... Białe świece z kuleczkami, to

> strasznie ubogo i ewidentne przegrzanie elektrod...

No właśnie żeby taka uboga była to musiała by być niezła dziur. Ja podejrzewam jedynie uszczelkę pod mikserem gazowym bo jest sparciała trochę. Ale dziury nie ma. A co ciekawe silnik pracuje równo, obroty mam około 900 i nic nie szarpie. UFO działa. Musze dorobić nową uszczelkę pod mikser i się okaże co i jak.

A głowice chyba i tak będę robił, uszczelniacze zmienię i przy okazji zobaczę jak gniazda wyglądają, bo na tak ubogiej mieszance to aż dziw że są.

Napisano

Jak ciągnie fałszywe powietrze to słychać często świst powietrza.Mnie ciągnęło lewe powietrze pomiędzy gaznikiem a plastykową podkładką gaznika.Żeby dało się jechać na 4 biegu ze stałą prędkością 50...70km/h po poziomej drodze na benzynie to musiałem dopuszczać LPG z butli 0,75kg w ilości 500 gram/100km.Po zrobieniu uszczelki z cienkiej wykładziny podłogowej PCV problem zniknął.

Napisano
  • Autor

> Jak ciągnie fałszywe powietrze to słychać często świst powietrza.Mnie

> ciągnęło lewe powietrze pomiędzy gaznikiem a plastykową

> podkładką gaznika.Żeby dało się jechać na 4 biegu ze stałą

> prędkością 50...70km/h po poziomej drodze na benzynie to

> musiałem dopuszczać LPG z butli 0,75kg w ilości 500

> gram/100km.Po zrobieniu uszczelki z cienkiej wykładziny

> podłogowej PCV problem zniknął.

Świsty nie ma bo tak ogólnie to już oglądałem i macałem. Na weekendzie mam zamiar drzeć głowicę to przejrzę wszystko dokładnie, część po części. No i muszę gaźnik ustawić bo jeżdżę teraz na Pb i wydech jest cały w "smole", jest "ciut" za bogata mieszanka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.