Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy mozna odlaczyc wiatrak klimy

Featured Replies

Napisano

witam czy mozna odlaczyc wiatrak klimy bo po kolizji ucierpial w taki sposob ze ma bicie i duze wibracje puki co nie wymianiam chlodnicy klimy wiec moje pytanie czy nie wplynie to na chlodnice wody? chodz tam jest drugi wentylator 270751858-jezyk.gif alee zawsze warto zapytac

Napisano

> witam czy mozna odlaczyc wiatrak klimy bo po kolizji ucierpial w taki

> sposob ze ma bicie i duze wibracje puki co nie wymianiam

> chlodnicy klimy wiec moje pytanie czy nie wplynie to na

> chlodnice wody? chodz tam jest drugi wentylator alee zawsze

> warto zapytac

Przedni to tloczacy, tylny to ssacy. Ten pierwszy wspomaga ten drugi, gdy temperatura silnika znacznie wzrasta, a takze pracuje na wolnym biegu gdy wlaczona jest klimatyzacja. Od 2003 roku zlikwidowano ten pierwszy i bardzo czesto klienci informowali o spadku wydajnosci klimatyzacji podczas silnych upałów.

Czyli teoretycznie mozna go wylaczyc, ale nie wiem jak zareaguje na modul ukladu chlodzacego, bo rozpozna uklad jako otwarty i zaswieci kontrolke na desce.

Proponuje wiec popracowac nad naprawa tego silnika.

Napisano

> witam czy mozna odlaczyc wiatrak klimy

W V-B Odłączenie wentylatora nie miało wpływu na wentylator chłodnicy. ok.gif

Napisano

> warto zapytac

możesz spokojnie odłączyć, zaświeci na desce kontrolka od modułu chłodzenia ale drugim [ssącym] będzie sterowało poprawnie,

sprawdzałem na swoim jak miałem stłuczkę :/

brat

Napisano

> warto zapytac

Jak pisze bratPit odłączyć możesz ale przynajmniej u mnie jak spalił się na trasie silnik tego wiatraczka (oberwał wcześniej kamieniem) to zaraz po nagrzaniu silnika, lub wcześniej gdy była włączona klima, włączał się tryb awaryjny systemu chłodzenia i drugi wentylator chodził cały czas na max. prędkości (do wyłączenia silnika). Nie było to dla niego zbyt zdrowe ale kilkaset km do domku dojechałem. Jak będziesz wymieniał, to zwróć uwagę na średnicę wiatraka. Same silniczki są najczęściej wymienne (ja mam chyba z VB) ale same łopatki nie.

Proponuje natomiast inne rozwiązanie tymczasowe. Zdejmij po prostu plastikowe łopatki z osi silnika i niech się kręci sam. Moduł mierzy prąd płynący przez silnik (będzie on wtedy mniejszy), ale często daje się w ten sposób oszukać smile.gif

Wyjmuje się całość prosto, Wypinasz złącze, dwie nakrętki na górze i masz wszystko na stole. Przy okazji wyczyść chłodnicę, byle delikatnie, pod tym wiatrakiem, bo zwykle się tam zbiera brud i gnije. Nie zaszkodzi popsikać chłodnicę w miejscu, gdzie zasłania ją silnik wiatraka, jakimś lakierem w sprayu. To najczęstsze miejsce nieszczelności klimatyzacji w opelkach.

Pozdrawiam

W.

Napisano

A ja napiszę inaczej: nie można odłaczać, przynajmniej u mnie, mam X16XEL. Po kolizji musiałem wtyczkę odłaczyć, bo wiatrak od klimy się trochę przekrzywił. Po odłaczeniu wtyczki na początku nic się nie działo, dopiero jak jechałem w korku i silnik się nagrzał wyskoczyła mi kontrolka modułu chłodzenia i wskaźnik temperatury zaczął gwałtownie się podnosić, drugi wentylator nie właczył się. Musiałem jechać w właczonym ogrzewaniem na maksa. Dopiero jak wyjechałem z korka, temparatura opadła.

Widać, w każdym silniku jest inaczej, musisz posłuchać opinii osoby, która ma identyczny silnik lub zrobić jazdę próbną.

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.