Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mondeo MK IV 1.8 TDCi 6-bieg, prośba o opinie

Featured Replies

Napisano

Witam,

Ja z kącika obok wink.gif Szukam opinii właścicieli nowego Mondeo z silnikiem 1.8 TDCi 125KM z 6-stopniową przekładnią manualną. Chodzi mi głównie o odczucia związane z charakterystyką pracy silnika, przyspieszenia, dynamiką jazdy. Czy na tak ciężki samochód (1546kg) nie jest to trochę za słaba jednostka?

Jak ma się ten 8-zaworowy silnik do innych 16-zaworowych TDCi? (chodzi mi o odczucia w dynamice jazdy)

A, i jeszcze jedno: w ofercie silników 1.8 do Mondeo są jednostki o mocy 100KM i 125KM - z czego wynika różnica mocy? Czy jest to po prostu inny program, czy raczej inny osprzęt (IC, turbina, itd)?

A, no i ostatnie pytanie: Czy jest sens zchipować taki 125-konny silnik i do jakich parametrów najlepiej? grinser006.gif

Napisano

kupiliśta mondeło? cfaniaczek.gif

Z pytaniami proponuję tutaj - jest tam wiele nowych mondeo, więc i wielu ludzi którzy mogą coś powiedziec i porównać smile.gif

Napisano
  • Autor

> kupiliśta mondeło?

Raczej tak - Focus nie zachwycił mojego Taty linią nadwozia... niewiem.gif

> Z pytaniami proponuję tutaj - jest tam wiele nowych mondeo, więc i

> wielu ludzi którzy mogą coś powiedziec i porównać

Dzięki Tomku wink.gif Jutro jak już sobie pośpię to się zarejestruję wink.gif Spokojnej nocy wink.gif

Napisano

To tak.

Wg moich zebranych przez studiowanie katalogów i lata teorii 1,8 jest wszędzie taki sam.

Jest to stara, zgrzybiała konstrukcja sięgająca dalej niż moje narodziny.

100 KM, 115KM oraz 125KM różnią się prawdopodobnie softem i T.

Z tego co pamiętam w Foce I 100 i 115 miały inne sprężarki. 125 KM już chyba ma tylko inny program, różnica jest na tyle minimalna że T jest chyba to samo.

Nie jeździłem nigdy 1,8 TDCi w mondeo. Wpychali mi takie z tym silnikiem 125KM ale jednak dla mnie optimum byłoby 140KM w tak ciężkim aucie, dlatego też jeżdżę Foczką.

Myślę że jeśli ojciec nie jest rajdowcem, ani ukrytym stigiem to może wsiąść tego 125KM, można go zawirusować na ponad 140Km ale czy jest sens?? wink.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano

Hej.

Ja mam 6 biegów (co prawda nie mkIv) ale powiem, ze nie ma nic lepszego w trasie jak 6 bieg (no, może 7-my byłby lepszy:)). Nie ma żadnego problemu z ewentualnym przyspieszeniem - po prostu wciskam gaz i lece do przodu... A jka wsiądę do innej fury to mi tej szóstki baaardzoo brakuje...

pozdr

Napisano

> Hej.

> Ja mam 6 biegów (co prawda nie mkIv) ale powiem, ze nie ma nic

> lepszego w trasie jak 6 bieg (no, może 7-my byłby lepszy:)). Nie

> ma żadnego problemu z ewentualnym przyspieszeniem - po prostu

> wciskam gaz i lece do przodu... A jka wsiądę do innej fury to mi

> tej szóstki baaardzoo brakuje...

> pozdr

Mi nie brakuje, aczkolwiek w avensisie to bardzo fajna sprawa, faktycznie od ok 120 km/h przyspiesza bardzo ładnie jak na tak słaby silnik w ciężkim aucie. Trochę żałuję że nie mam 6G skrzynki u mnie ale i to przeboleje kosztem lepszych foteli 270751858-jezyk.gif

Napisano

> kupiliśta mondeło?

> Z pytaniami proponuję tutaj - jest tam wiele nowych mondeo, więc i

> wielu ludzi którzy mogą coś powiedziec i porównać

Polemizował bym z tak ostro postawionym stwierdzeniem że wielu użytkowników ma nowego mondeo (mkIV) i można się wielu rzeczy o tym modelu dowiedzieć. Większość to jednak mkI, mkII i mkIII, czwórka to raczej sprawa akcydentalna niz reguła...,

... ale może silniki 1.8 tdci z mkIII, są też w czwórce hmm.gif, to może jakieś informacje się uzyska niewiem.gif

Co do tematu wątku, jakieś półtora roku temu stałem przed dylematem 1.8 dyszel (125 km) czy 2.0 benzyna i wybrałem benzynę kosztem klekota...

...głównie ze względu na mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia usterek w silniku i osprzęcie, oraz lepsze właściwości jezdne tego samochodu z silnikiem 145 konnym...

...z dwojga złego to juz polecał bym 2.0 dżyzla (a juz na pewno jako alternatywę dla tak zwanego czipowania, to i tak wysilona jednostka, więc się szybciej po takim zabiegu może wyłożyć), ewentualnie benzynę (o ile koszty paliwa nie sa priorytetem)...

...ale z drugiej strony to Mondeo nigdy nie było i nie będzie wyścigowym, ani szybkim (w porównaniu do innych) samochodem. To środek transportu do statycznego i wygodnego przemieszczania sie z punktu A do punktu B. 125 KM, czy nawet 100 KM w zupełności wystarczy (zawsze się znajda tacy co powiedzą że i 200 KM to mało i samochód nie jedzie), więc jeśli rodziciel koleżanki nie ma ambicji rajdowych (jak ma to niech nie kupuje Mondeo), a ceni sobie wygodę i małe koszty spalania (o kosztach serwisu 1,8 tdci to nie mówię, jak maja byc małe to niech bierze benzynę 1,8 lub 2,0) to ten 125 konny silniczek jest aż nadto...

Napisano

> ... ale może silniki 1.8 tdci z mkIII, są też w czwórce , to może

nie ma takiego silnika w mk3

Napisano

1.8 125KM to wysilony silnik z Turbo? Niestety nie koniecznie.

Napisano

> 1.8 125KM to wysilony silnik z Turbo? Niestety nie koniecznie.

Ta konstrukcja pierwotnie o ile się nie myle miała 60 km w wersji n/a z fiesty. Chyba nie powiesz mi ponad 2 x większa moc to standard w fabryce wink.gif

Napisano

2 x większ moc to nie wysilenie silnika - to efekt wpakowania turbiny. Jak dołożę do silnika malucha turbo też będzie wysilony? Niekoniecznie - wysilenie nie na tym polega.

pozdr

Napisano

> 2 x większ moc to nie wysilenie silnika - to efekt wpakowania

> turbiny. Jak dołożę do silnika malucha turbo też będzie

> wysilony? Niekoniecznie - wysilenie nie na tym polega.

> pozdr

To efekt CR, Turbo i kompa, same turbo nie zrobiłoby w tak antycznym silniku 2 x więcej.

Wysilenie to nic innego jak zwiększenie mocy i momentu na fabrycznych gratach, po prostu czips.

Napisano

>tak antycznym

> silniku

I dokładnie o to mi się rozchodziło...

To dosyć leciwy silnik, a nie najnowsza konstrukcja dla której 125 KM to małe miki, to stary (ale jary) klekot który poprzez dodanie osprzętu przez fabrykę zwiększył prawie dwukrotnie swoja moc. Margines bezpiecznego i bezawaryjnego użytkowania jest już tam niewielki, wiec pomysły by jeszcze samemu zwiększać moc tego silnika są obarczone sporym ryzykiem że się to wszystko z wielkim przytupem wysra....

... szczególnie że nawet po czipowaniu tego 1,8 to osiągi nie będą powalające...

... lepiej już czipować 2.0 w klekocie, albo jak komuś bardzo zależy na osiągach zainwestować w najmocniejszą benzynę...

..ale do normalnej i wygodnej jazdy ten 1,8 125 KM powinien wystarczyć....

Napisano

> I dokładnie o to mi się rozchodziło...

> To dosyć leciwy silnik, a nie najnowsza konstrukcja dla której 125 KM

> to małe miki, to stary (ale jary) klekot który poprzez dodanie

> osprzętu przez fabrykę zwiększył prawie dwukrotnie swoja moc.

> Margines bezpiecznego i bezawaryjnego użytkowania jest już tam

> niewielki, wiec pomysły by jeszcze samemu zwiększać moc tego

> silnika są obarczone sporym ryzykiem że się to wszystko z

> wielkim przytupem wysra....

Dokładnie tak jak piszesz, mozna go zrobić na ok. 140 KM, ale nie którym kopci mocniej i już na pewno wcześniej poleci sprzęgło i dwumasa, poza tym jak porządnie depne na dwójce już mi szkoda sprzęgła bo czuć że ledwo utrzymuje ten moment.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.