Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

radio 182M

Featured Replies

Napisano

Mam standardową instalację car audio z radiem 182M i czteroma głośnikami (2 na podszybiu i 2 w przednich drzwiach). To tyle wstępu. W instrukcji radioodtwarzacza wyczytałem że można zastosować w tym modelu dodatkowe głośniki do tyłu, ale moc będzie mniejsza (podają 4x15W), a nie jak jest teraz 2x45W o ile dobrze pamiętam. Z tego co polukałem to nie mam doprowadzonych przewodów do tylnych głośników.

Moje pytania brzmią:

Czy warto dokupić i podłączyć dodatkowe dwa głośniki na tył z tym radiem, czy to coś poprawi?

Jeśli tak to:

Jak wyciągnąć radio, atrapkę?

Którędy najlepiej poprowadzić kable?

Na co uważać? Jaki rozmiar głośników tam podchodzi? Miejsca są eliptyczne. Jaka moc głośników?

Nie jestem melomanem, ale lubię sobie posłuchać (czasem głośniej) muzyczki podczas jazdy dlatego jeśli można poprawić jakość dźwięku ,która jest teraz (wg mnie nie jest zła) to zdecydowałbym się.

Proszę o rady. drive.gif

Napisano

powiem ci tak:

cała moja instalacja fabryczna poszła do koszalina (p.s czytaj na śmietnik) kable kupiłem nowe i grubsze. troszek jest męczenia z przełożeniem kabli przez konsole środkową ale to kwestia sprtynosprawnej reki wink.gif

najlepiej drucikiem przeciągnij. odkręć listwy boczne pod nimi przeciągnij kabel aż do tyłu...

Radio wywaliłem mam teraz Pionka

tylnia połka poszła pod nozyk i mam 4 alpine i teraz moge stwierdzic ze to dopiero chula mysle teraz nad jakimś mdfem z przodu no zobaczymy ale na teraz czasu brak :/ biglaugh.gif

decyzja do Ciebie

Napisano
  • Autor

Tak drastyczne zmiany jak narazie odpadają. Chcę zachować stare radio (nic do niego nie mam).

Napisano

> Tak drastyczne zmiany jak narazie odpadają. Chcę zachować stare radio

> (nic do niego nie mam).

Poczytaj posty "czy to mi wejdzie w drzwi"

Napisano
  • Autor

> Poczytaj posty "czy to mi wejdzie w drzwi"

Tam niestety nie ma informacji, o które pytałem. confused.gif

Napisano

witaj...w poprzednim autku miałem solidne audio, ale w Bravo postanowiłem sobie odpuścić - ale tylko częściowo... więc z przyjemnościa odpowiem na Twoje pytania. Zastrzegam sobie że sprawa dotyczy zupełnie przecietnego użytkownika i każdy zakład Car-audio wpisał by mnie na listę heretyków:

1. spójrz dokładnie do bagażnika - pod miejescem na głośniki a za filcową osłoną powinny być kable do głośników (poznasz je po żółtej wtyczce)

2. 182M ma faktycznie 4x8 W (a nie 4x15) więc cudów nie będzie..

3. głośniki polecam przykręcić najpierw do płyty MDF a dopiero później do fabrycznych miejesc montażowych. Kiedyś zrobiliśmy eksperyment , a mianowicie wykonaliśmy znacznie większe płyty MDF które wpasowaliśmy w fabryczne miejsca (część płyty wystawała do bagażnika). Coprawda szpetnie wyglądały, ale efekt był - wieksza powierzchnia = więcej słychać (rezonans).. teraz sam przymierzam sie do zastosowania tego w moim autku (ale wykonanie znacznie estetyczniejsze) więc zrobię zdjęcia i zamieszczę...

4. płyty MDF polecam od min 8mm (powinny byc 20mm)

5. nie kupawać głośników do skrzyń (tylko freeair) - głośnik który nalezy zabudować przykręcony do półki nie odda nawet 50% swoich możliwości. Sam się przejechałem na seri SXS Alpine, wydałem sporo kasy i zazdrościłem kumplowi który zamontował glośniki za 50 zł Alpharda ..paranoja, ale tak bywa ...

6. moc głośników jest mniej ważna niz ich sprawność - szukaj głośników o sprawności >= 91% ... a pozatym ważna jest minimalna moc , gdyż dysponując 8 Watami usłyszych tylko żałosną karykaturę dźwieku .. dobre są głośniki "miekkie" , które mają miękie zawieszenie (większoć popularnych głosników) ..

7. kable w instalacjach "budżetowych" są sprawą drugorzędnną, ale podstawą jest miedź beztlenowa ... średnica 1mm-1,5mm będzie aż nadto dobra..

8. aby poprawic bas, można zastosować mały subwoofer z własnym wzmacniaczem..problem jest tylko z wysterowaniem, gdyz poziom basu ustalamy "w bagażniku" więc stojąc na parkingu będzie fajnie "stukac" a jadąc z wiekszą prędkościa będzie on ledwie słyszalny... w drugą strone tez nie jest lepiej ..fajnie w czassie jazdy , ale w korkach pasażerowie z tyłu wpadną w furię angryfire.gif

Podsumowując (ten przydługawy post) , powiem że wykonanie dobrego audio przy wykorzystaniu fabrycznych miejsc i sprzetu ma taki sam sens jak zmiana orbity księżyca za pomoca miksera wink.gif ..

Napisano
  • Autor

Dzięki za sporą dawkę cennych informacji. Powiedz mi jeszcze jak wyciągnąć radio? O co chodzi z tymi głośnikami mocowanymi do półki, przed którymi przestrzegałeś? Spróbuj mi rozjaśnić temat (może jakieś przykłady z allegro). Jeszcze raz dzięki. drive.gif

Napisano

> Dzięki za sporą dawkę cennych informacji. Powiedz mi jeszcze jak

> wyciągnąć radio? O co chodzi z tymi głośnikami mocowanymi do

> półki, przed którymi przestrzegałeś? Spróbuj mi rozjaśnić temat

> (może jakieś przykłady z allegro). Jeszcze raz dzięki.

Głośniki , w duzym uproszczeniu, można podzielic na dwie grupy: takie które grają w obudowie i takie które tej obudowy nie potrzebują. Głośniki "do obudowy" są projektowane pod katem umieszczenia ich w odpowiednio skonstruowanej skrzynce (tylko wtedy grają zgodnie z założeniami technicznymi), natomiast drugi typ głośników można przykręcić np: do półki i gra przyzwoicie. W moim "wywodzi" chodzi głównie o tony niskie, gdyż średnie i wysokie nie wymagają żadnych "obudów".

Jeśli chodzi o konkretne przykłady to wszystko zależy od zasobności portfela itd itd ... ,ale mimo że nie jestem fanem firm Alphard, Boschmman czy podobnych, to jednak z pośród ofert mozna znaleźć cos ciekawego.. dobrze jest sie przejść do sklepu i posłuchać kilku modeli ... głośnik który dobrze gra "trzymany w ręce" napewno nie zawiedzie nas w samochodzie ...

Radio wyciąga się "diablenie" trudno ... jak znajdę manuala ze zdjęciami to Ci podeślę...

Napisano

Standartowo Brava posiada instalację na przód ( 2 głośniki) i tył. Musisz wyjąć radio i wyjąć zaślepkę, która powoduje, że sygnał idzie tylko na przednie głośniki.Poprostu wyjmujesz całą kostkę podłączona do radia z tyłu, odpinasz jeden element i wpinasz z powrotem. Dodatkowo wchodzisz w funkcję "expert" i ustawiasz "loud" w pozycji "ON". Aby nie potrzebnie wyciągać radio, podłącz jeden głośnik do instalacji z tyłu i sprawdź funkcje w "expercie". Niektóre modele Bravy nie posiadały zaślepki.

Napisano

U mnie byla zaslepka i musialem wyciagnac radio zeby ja wywalic smile.gif

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.