Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drgania silnika na wolnych obrotach przy LPG

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam Nubirę 2,0 z instalką Bedini, z zamontowaną śrubą zamiast krokowca od gazu, czyli już tylko I generacja.

Problem z tematu występuje tylko na LPG pomimo prawidłowych wolnych obrotów bo na poziomie 900obr/min. Drgania są na tyle mocne, że przenoszą się na karoserię i występują zawsze jak już silnik jest rozgrzany.

Jeśli rozkręcam parownik problem się zmniejsza, im bardziej rozkręcony tym drgania mniejsze, przy dużym rozkręceniu pracuje prawie tak jak na benzynie, ale z kolei rozkręcanie powoduje inny dużo bardziej uciążliwy problem, bo podczas hamowania na luzie obroty spadają do poziomu zaświecania się kontrolki ciśnienia oleju lub nawet potrafi zgasnąć. Więc z dwóch opcji wybrałem opcję skręconą.

Czy to jest oznaka kończącego się parownika?

Ogólnie podczas jazdy na gazie pracuje bez zastrzeżeń w pełnym zakresie obrotów.

Napisano

Może jakieś problemy z zapłonem lub drobna nieszczelność w kolektorze dolotowym i jeden z cylindrów łapie lewe powietrze? Próbowałeś oglądać świece lub odpinać przewody zapłonowe dla zdiagnozowania czy zjawisko dotyczy jednego cylindra czy wszystkich?

Napisano

Wg mnie to jest problem pracy na I generacji. Masz nieliniową charakterystykę i elektroniką można by to skorygować. Ale że nie działa to na wolnych masz ubogą mieszankę i drgania.

Napisano

miałem podobnie na wakacjach jak sciagnałem krokowca i registerek został włożony ale znalazłem konkretnego gazownika który stwierdził ze jest za ubogo i co innego jest ustawianie na parkingu a co innego jest podczas jazdy, ustawił mi bogatsza mieszankę, że tak powiem z doświadczenia i chodzi lux choc na analizatorze na postoju odbiegaja spaliny od normy.... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Może jakieś problemy z zapłonem lub drobna nieszczelność w kolektorze

> dolotowym i jeden z cylindrów łapie lewe powietrze? Próbowałeś

> oglądać świece lub odpinać przewody zapłonowe dla zdiagnozowania

> czy zjawisko dotyczy jednego cylindra czy wszystkich?

Też tak mi się wydawało na początku, ale w serwisie niby sprawdzili (zebrało się chyba z trzech mędrców), co prawda ograniczyło się do sprawdzenia kompresji, wymiany świec i rozkręcenia reduktora do tego stopnia, że na wolnych obrotach było prawie dobrze ale z kolei nie dało się jeździć i skręciłem go znowu.

Poza tym gdyby łapał lewe powietrze to powinien kuleć również na benzynie a napewno nie powinno się wiele zmieniać przy kręceniu reduktorem.

Napisano
  • Autor

> Wg mnie to jest problem pracy na I generacji. Masz nieliniową

> charakterystykę i elektroniką można by to skorygować. Ale że nie

> działa to na wolnych masz ubogą mieszankę i drgania.

Jak kupiłem ten samochód to krokowiec od gazu był założony i wogóle się nie dało jeździć na gazie tak obroty pływały i gasł na każdym skrzyżowaniu, pomimo że wielokrotnie był regulowany w serwisie przez poprzedniego właściciela to jakakolwiek regulacja pomagała na krótko.

A ogólnie mam dobre doświadczenia z pierwszą generacją w samochodach z wielopunktowym wtryskiem i nigdy nie miałem problemów z jakimiś tam drganiami.

Napisano

> Też tak mi się wydawało na początku, ale w serwisie niby sprawdzili

> (zebrało się chyba z trzech mędrców), co prawda ograniczyło się

> do sprawdzenia kompresji, wymiany świec i rozkręcenia reduktora

> do tego stopnia, że na wolnych obrotach było prawie dobrze ale z

> kolei nie dało się jeździć i skręciłem go znowu.

> Poza tym gdyby łapał lewe powietrze to powinien kuleć również na

> benzynie a napewno nie powinno się wiele zmieniać przy kręceniu

> reduktorem.

To jeszcze zależy ile tego lewego powietrza by tam szło i w którym miejscu. Jesli mało i w dolocie jednego cylindra to na benzynie rozłoży się to na wszystkie garnki (jeśli jest wtrysk wielopunktowy) i może być niezauważalne. Na gazie zasilanym z miksera ten jeden cylinder bedzie miał ubogo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.