Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AG przejście z komory silnika do wnętrza

Featured Replies

Napisano

Witam!

Chce pociagnac kabel do wzmaczniacza lewym progiem (RCA mam pociagniete srodkiem auta) i poleglem na szukaniu przejścia z komory silnika do srodka autka... ma ktos moze foto albo opis gdzie szukac przejscia, szukajka szukalem ale nic nieznalazlem passed_out.gif cos tam czytalm ze przy lince od otwierania maski mozna ale ciezko jest sie tam dostac, czy trzeba podszybie sciagac??? jesli tak to jak to zrobic wystarczy odkrecic wycieraczki i wyciagnac???

bo innych miejsc nieznalazlem albo niepotrafie szukac wink.gif mam wygluszenie grodzi od srodka jakas tam pianka na plastikowe srubki a od strony silnika ta jakas "filcowa" wszystko seryjne... no i czy tam przy lince od klapy otwierania bedzie miejsce na kabel 16mm/2... pilne pomocy jutro musze to zrobic na 100% bo od czwartku znowu do poniedzialku bede musial czekac bo czasu braknie wink.gif z goru dzieki

Napisano
  • Autor

ok ale tam raczej nie wejdzie kabel 16mm/2 bo on troche gruby jest....wiec prosze o dalsze pomoce wink.gif

Napisano

> ok ale tam raczej nie wejdzie kabel 16mm/2 bo on troche gruby

> jest....wiec prosze o dalsze pomoce

u mnie w aucie wiercony był otwór w podszybiu po lewej stronie od silnika wycieraczek, całość uszczelniona później silikonem..silnikowym,

brat

Napisano
  • Autor

czyli musze wiercic.... passed_out.gif a moze ktos ma jakies doswiadczenia moze gdzies sie da przecisnąć ten kabel...myslalem o ciagniecu kabla pod autem.... ale raczrej mam obawy ze w zime moge wyrwac kabel, a co wazniejsze.. kablel by szedl w okolicahc zbiornika wiec w razie przetarcia lub czegos i nieszczelnosci moglo by byc bummm... passed_out.gif

Napisano

> czyli musze wiercic....

no ale w czym problem, jeżeli zrobisz to dobrze, zabezpieczysz przed korozją to będzie OK, ja jestem zboczony na punkcie samochodu ale nie miałem z tym problemu, przecież to _Twoje_ auto i jego użytkowanie ma _Tobie_ sprawiać przyjemność, myślisz że ktoś może marudzić przy zakupie? o ile się w ogóle zorientuje, jak nie to znajdziesz innego kupca, to tak trochę jak zakładanie pokrowców na fotele żeby kolejny właściciel miał auto jak nowe samemu nie mając radochy z jego używania, nie mówię tu o jakimś niszczeniu ale normalnym użytkowaniu,

brat

Napisano
  • Autor

ok ok jasne...ale mieszkam w bloku i jutro z wywierceniem bedzie kicha.. no i w jakim miejscu wiercic zeby nic nie przewiercic wink.gif pewnie musze podszybie sciagac??? niewiem czy wycieraczki uda mi sie zdjac.... passed_out.gif

Napisano

> ok ok jasne...ale mieszkam w bloku i jutro z wywierceniem bedzie

> kicha..

eee tam, prosta robota smile.gif

> no i w jakim miejscu wiercic zeby nic nie przewiercic

> pewnie musze podszybie sciagac??? niewiem czy wycieraczki uda mi

> sie zdjac....

musiałbym Ci foto zrobić gdzie ja mam otwór, na lewo od silnika wycieraczek, poza tym pomyśl, będzie okazja żeby przesmarować mechanizm wycieraczek - same plusy wink.gif

brat

Napisano
  • Autor

czyli co bym mysial zrobic.... sciagnac wycieraczki, no i podszybie tak.... i wiercenie a gdzie on mi wylezie w srodku autka???

a tak na marginesie esli chodzi o CA myslisz ze to ladnie zagra

jbl 75.4 +ROCKFORD FOSGATE R1S410 subwoofer 25cm

http://www.allegro.pl/show_item.php?item...2+wys%C5%82any.

w skrzynce z włókna szklanego 23l (foto pozniej jak bede manuala robil)

Napisano

Ja kupilem samocgod juz z gotowa instalacja, a nawet ze wzmakiem i skrzynka, uzywalem tego kilka miesiecy, ale musialem zdemontowac bo przybyl czlonek rodziny i miejsce stanelo na pierwszym miejscu.

Kabel do wzmaka jest dosc gruby, wiec wiadomo ze nie wcisnie sie go byle gdzie. W moim aucie jest przewiercony otwor nad wentylatorem nagrzewnicy, za schowkiem pasazera, pod szyba. Ladnie dziurka wywiercona, zalozony dlawik na kabel czy cos takiego, w kazdym razie siedzi i jest jakby nie doruszenia, no chyba ze na tzw. chama by sie chcialo wyciagnac to pewnie pojdzie. W komorze silnika wylatuje pod prawa wycieraczka tam gdzie jest taka kratka i leci sobie wzdluz uszczelki od prawej do lewej strony i potem do aku z takim dosc poteznym a raczej olbrzymim bezpiecznikiem jakby kawalek blachy ktos wycial i zalozyl:) Z minusem to wiesz kolego ze najlepiej do karoseri. U mnie jest kabel przykrecony do podlogi bagaznika.

Napisano

> czyli co bym mysial zrobic.... sciagnac wycieraczki, no i podszybie

> tak.... i wiercenie a gdzie on mi wylezie w srodku autka???

mi w dobrym miejscu wyszły przewody wewnątrz - tzn nie kolidowały z niczym, koło jakichś tam wiązek, choć pomysł z wierceniem obok wlotu powietrza do systemu wentylacji wydaje mi się warty obadania,

> a tak na marginesie esli chodzi o CA myslisz ze to ladnie zagra

> jbl 75.4 +ROCKFORD FOSGATE R1S410 subwoofer 25cm

> http://www.allegro.pl/show_item.php?item...2+wys%C5%82any.

> w skrzynce z włókna szklanego 23l (foto pozniej jak bede manuala

> robil)

hmm, co do brzmienia się nie wypowiem bo obudowę przecież projektuje się pod konkretny głośnik, ja kupiłem Hertza ES250 i pod jego parametry program wyliczył mi obudowę i charakterystykę, mi zależało na 'dopełnieniu sceny' o bas, a nie hałas 100m od samochodu więc mam obudowę zamkniętą, - efekt jest taki że stojąc obok auta nie słyszysz że w środku jest sub, natomiast wewnątrz przy muzyce jak jazz czy blues - poezja smile.gif

brat

Napisano

> tak....

zrobiłem foto ale badziewne bo telefonem, a nie mam możliwości zdjąć podszybia teraz, dlatego strzałkami oznaczyłem poglądowo żeby dać Ci rozeznanie jak u mnie to wygląda,

strzałka czerwona - wejście przewodów do wnętrza, żółta - przejście linki maski, zielona- korbowód wycieraczki lewej w stanie 'spoczynkowym', błękitna - podszybie,

282886772-przew.JPG

brat

post-98214-14352504489688_thumb.jpg

Napisano

> tak....

znalazłem jeszcze jedno foto które pokazuje miejsce gdzie można by pomyśleć czy tam wiercić,

282886871-przew2.JPG

brat

post-98214-14352504490323_thumb.jpg

Napisano

Nie wiem jak w Twoim egzemplarzu wygląda sytuacja, ale u mnie mam puszczony 50mm2 bez żadnego wiercenia. Przewód wewnątrz wychodzi kilkadziesiąt centymetrów nad pedałami (od komory silnika jest tam gumowa zaślepka).

p.s. auto bez klimy.

Napisano

> Nie wiem jak w Twoim egzemplarzu wygląda sytuacja, ale u mnie mam

> puszczony 50mm2 bez żadnego wiercenia. Przewód wewnątrz wychodzi

> kilkadziesiąt centymetrów nad pedałami (od komory silnika jest

> tam gumowa zaślepka).

> p.s. auto bez klimy.

tak bo nie masz linki gazu cfaniaczek.gif

brat

Napisano
  • Autor

obadałem wszystko... niema nadmiarowej dziureczki, z wierceniem lipa bo poleglem tak jak myslalem na sciagnieciu wycieraczek passed_out.gif rano polane WD40 i po poludniu lipa dalej trzymaja... tzn srubeczki puscily ale z sciagnieciem jest problem, kabinowalem ze sciagaczami itp ale wszystkie za duze bo podszybie plastiokowe przeszkaza.... wiec lipa jak nic passed_out.gif zagladalem tez za schowek no i moze by tam cos nawiercic... ale niewiem gdzie zeby nic nieuszkodzic....a pozostaje wiercenie od srodka.... jesli chodzi o linke pokrywy silnika.... to tam jest taka guma...moze byc tam miejsce na kabel.... chcialem go na chama tam przebic ale niedalo rady no i wyczuwa sie palcem ze tam jakas tulej gumowa jest.... scianka grodziowa jest taka gruba???

brat.... co to za zdjecie gdzie to jes w aucie...?

Napisano

> obadałem wszystko... niema nadmiarowej dziureczki, z wierceniem lipa

> bo poleglem tak jak myslalem na sciagnieciu wycieraczek rano

> polane WD40 i po poludniu lipa dalej trzymaja...

bo pewnie źle się do tego zabierasz, jedną ręką należy nacisnąć w miejscu zawiasu ramienia wycieraczki a drugą ciągnąć element który nachodzi na sworzeń mechanizmu wycieraczek, wd40 nic tu pewnie nie da bo wieloklin tworzy się na tym połączeniu na zasadzie ścisku matreiałów twardy- miękki, OIDP twarde jest ramię a miękki ten sworzeń wychodzący z mechanizmu, należy więc obruszać to ramię na sworzniu, a najłatwiej to idzie poprzez naciskanie i odpuszczanie w miejscu zawiasu ramienia wycieraczki,

> scianka grodziowa jest taka gruba???

w zależności od miejsca ściana grodziowa może składać się z jednej lub dwóch blach z pianką pomiędzy nimi, w miejscu gdzie ja wierciłem było to może 5 może 10mm? nie pamiętam,

> brat.... co to za zdjecie gdzie to jes w aucie...?

oba zdjęcia są robione z zewnątrz, przy czym pierwsze po lewej stronie pod podszybiem, natomiast drugie jest przy zdjętym podszybiu po prawej stronie rejonie kratki poboru powietrza,

brat

Napisano
  • Autor

no wlasnie bez zdjecia podszybia kicha passed_out.gif bo nic niewidac.... w piatek bedzie glosnik i chcialem juz wszysko miec gotowe passed_out.gif

a przy tych kratkach na 2 foto to jakos by niedalo rady przepchnac boczkiem.... no i czy mozna tam wiercic bez obaw ze sie cos zniszczy bo raczej tam pusto jest chyba poza dmuchawka wink.gif no i czy 5m kabla mi styknie od aku na druga strone no i w kabinie spowrotem do lewej i progami wewnątrz do tylu auta.....

Napisano

> no wlasnie bez zdjecia podszybia kicha bo nic niewidac....

póki co lepszego nie zrobię, jutro jestem cały dzień w delegacji,

> w piatek

> bedzie glosnik i chcialem juz wszysko miec gotowe

> a przy tych kratkach na 2 foto to jakos by niedalo rady przepchnac

> boczkiem.... no i czy mozna tam wiercic bez obaw ze sie cos

> zniszczy bo raczej tam pusto jest chyba poza dmuchawka no i czy

> 5m kabla mi styknie od aku na druga strone no i w kabinie

> spowrotem do lewej i progami wewnątrz do tylu auta.....

sama szerokość auta to od aku do podszybia w rejon kratki wlotu to jakieś 150-160cm, z powrotem to kolejne tyle - to już 3m a gdzie do tyłu auta? IMHO 5 m będzie mało, pomyśl czy jest sens wracać z kablem na lewą stronę auta ? prawym progiem poprowadzisz tak samo, chyba że tam masz sygnałowe kable i nie chcesz prowadzić prądowych z sygnałowymi,

brat

Napisano
  • Autor

sygnalowe mam po srodku tunelem i pod tapicerka pod siedzeniem do bagażnika, po stronie kierowcy mam stare sygnalowe i chcialbym je przy okazji przekladania pradowego wyjac, najpewniej to by bylo lewa strona ciagnac od aku blisko no ale te wycieraczki no i ciasno tam z wierceniem zeby czasem w cos nietrafic passed_out.gif a po prawej latwiej bo schowek mozna wyjac i juz miejsce sie robi.....a moglbym przewiercic w okolicach sprzegla i hamulca ..???bo tam z kanlu bedzie widac czy cos przeszkadza czy nie???

Napisano
  • Autor

wszystko ladnie pieknie.....tylko gdzie wiercic jak z zdejmowaniem wycieraczek lipa passed_out.gif strona prawa odpada bo bo mam 5m kabla i niestarczy mi a wzmak ma bys po lewej passed_out.gif myslalem ze w okolicach pedalow sprzegla i hamulca....mozna tam dziureczke zrobic??? no i jaka tam blacha czy pojedyncza czy podwojna?

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

juz mam dla tych co beda potrzebowali:

KABEL 16MM/2 I WIEKSZY PRZECHODZI PRZEZ DZIURE OD LINKI OTWIERANIA MASKI TYLKO TA GUMOWA USZCZELKE DLAWIK TRZEBA WYWALIC TZN WEPCHNAC DO SRODKA I NA KONIES WSZYSKO ZASMAROWAC SILKONEM wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.