Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Autronic AL600- regulacja + ocena

Featured Replies

Napisano

Witam, chciałbym się zapytać czy takie coś właśnie jak autronic AL600 to dobra rzecz?? Czy może opłaca się wmontować cosik bardziej efektywnego (lepszego). Chciałbym nauczyć się samemu regulować to ustrojstwo - czyli jak to mogę zrobić i jakim najlepiej programem?

Reduktor to Tomasseto 100HP,

silnik 1,4 8V 60HP.

PS. Dodam, że ostatnio skoczyło mi spalanie na trasie prawie 8,5 litra i rozjeżdża mi mapę zapłonów (dławi się na benzynie), po odłączeniu praca na benzynie wraca do normy i spalanie benzyny w trasie w okolicach 6 litrów na setkę.

Za wszelką pomoc będę wdzięczny.

Napisano

AL-600 to zabytek, reguluje się testerkiem diodowym, nie laptopem i programem. Już lepszy AL-700, jeśli chcesz się pobawić. Pozdr.

Napisano
  • Autor

AL-600 to zabytek, reguluje się testerkiem diodowym, nie laptopem i programem. Już lepszy AL-700, jeśli chcesz się pobawić.

OK. A co mam zmienić i jak mam zmienić, aby właśnie te AL700 posiadać u siebie, lub może cosik jeszcze fajniejszego i lepszego??

PZDR VEN

Napisano

Oj, dużo by pisać, może najpierw użyj szukajki, potem przejrzyj oferty cenowe, wybierz coś konkretnie do twojego silnika, zaopatrz się w interfejs i program, kup sterownik i wiązkę kabli i... gazownik lub samodzielna przeróbka, jeśli czujesz się na siłach i masz umiejętności, bo amatorom nie polecam ze względów bezpieczeństwa, mimo, iz gazu podczas przeróbki nie ruszamy, ale jak ktoś ma pecha to i zaiskrzyć może i o buuum nietrudno...

PS. najbardziej chwalone i popularne są: Bingo, Autronic, Stag. Tylko wybierz odpowiednią wersję. Mowa oczywiście o II generacji, bo do sekwencji to lepiej się nie przymierzaj...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> PS. najbardziej chwalone i popularne są: Bingo, Autronic, Stag. Tylko wybierz odpowiednią wersję. Mowa oczywiście o II generacji, bo do sekwencji to lepiej się nie przymierzaj...

Przepraszam, że męczę ale koszt upgrade-u mojej instalki to mniej więcej w jakich kosztach by się zamknął??

W sensie co potrzebuje wymienić (jakie elementy)??

PZDR VEN

Napisano

Musisz kupić komplet: centralka z emulatorem wtryskiwacza(-y), wiązka kabli, krokowiec, przełacznik do kabiny, ew. czujnik temperatury, ew. emulator wtryskiwaczy, jeśli centralka nie ma, ale wyjdzie w sumie drożej i więcej roboty:

Autronic:

AL-800 komplet - ok. 270 zł klik

AL-700 bez emulatora - ok. 240 zł klik

Bingo:

S4 komplet - ok. 260 zł klik

M bez emulatora - ok. 200 zł klik

Stag np. 100... to juz sam sobie poszukaj, ceny podobne, ok. 230 zł.

PS. Tylko mnie daj sobie wcisnąć "wynalazku" jaki już masz w stylu np. AL-600, Stag 2L z krokowcem na śrubę i centralką regulowaną diodkami i zworkami... albo jakimś "testerem"...

PS. Rozważ zakup na Allegro u "Pasieka_gps", kupowałem u niego kiedyś reduktor i masę osprzętu, solidny, dodaje jakies gratisy, wystawia gwarancję, nie jest drogi na tle innych, ma duży wybór, nie jest okazjonalnym sprzedawcą, specjalizuje się w LPG: koniec reklamy.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Musisz kupić komplet: centralka, wiązka kabli, krokowiec, przełacznik

> do kabiny, ew. czujnik temperatury:

> Autronic:

> AL-800 komplet - ok. 270 zł klik

> AL-700 bez emulatora - ok. 240 zł klik

> Bingo:

> S4 komplet - ok. 260 zł klik

> M bez emulatora - ok. 200 zł klik

> Stag np. 100... to juz sam sobie poszukaj, ceny podobne, ok. 230 zł.

Ceny naprawde niewielkie myślałem że będzie drożej, ale mam zapytanie nie tylko do Ciebie ale ogólnie do forum (jak ktoś będzie czytał), które z tych rzeczy najlepiej kupić czy wszystkie są mniej więcej na tym samym poziomie.

No i jaki parownik najlepiej zakupić do tego wszystkiego.

Dziękuje bardzo za info i pozdrawiam Vendorr.

Napisano

> No i jaki parownik najlepiej zakupić do tego wszystkiego.

Parownika też nie masz???? Kup Lovato Elektronik (ale nie LovTec), nie pożałujesz. Przy okazji kup sobie nowe porządne (Semperit) węże do wody i LPG, beczułki i śrubki do montażu rurek miedzianych, filtry LPG, a szczególnie metalowe trójniki do wody i metalowe kolanko LPG wyjściowe z parownika, to są grosze, ale przesyłka w jednej paczce ci wyjdzie gratis.

Co do producentów, ja polecam Bingo S4, AL-800. Staga nie znam, więc nie wypowiem się, nie widziałem nawet programu, a to często decyduje.

Do kosztów dolicz cenę interfejsu, ok. 40-60 zł + przesyłka, taniej nie ma, chyba, że sam sobie zrobisz na MA232 i RS 232. Bywają też na USB, ale nie wiem, jak działają, moga się zawieszać w czasie pracy. Pozdr.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Ok dzięki wielkie za wszystko.

Parownik mam tak jak pisałem wcześniej Tomasseto i z tego co słyszałem nie cieszy się za dobrą renomą i bym wymienił na coś lepszego.

Napisano

> siłach i masz umiejętności, bo amatorom nie polecam ze względów

> bezpieczeństwa, mimo, iz gazu podczas przeróbki nie ruszamy, ale

> jak ktoś ma pecha to i zaiskrzyć może i o buuum nietrudno...

eee straszysz ludzi. piaskownica.gifPrzesadzasz nie jest tak źle. Trza dać się wykazać, Jak chce sam zakładać znaczy że kumaty technicznie, inni to tylko pytają gdzie zakładać. Ja tam lubię jak ktoś zadaje skonkretyzowane pytania i próbuje sam. Lektura forum, internetu, własne doświadczenia w praktyce i tak z amatorów rodzą się doradcy blush.gif.

Napisano

polecam Bingo-M lub STAG-50, z AL-700 są kłopoty przy komunikacji USB i nie ma emulatora wtrysku. Reduktor najtrwalszy i najstabilniejszy to LOVATO.

Napisano

> Bingo:

ma emulator monowtrysku

Napisano
  • Autor

> Bingo:

No to chyba się właśnie zdecydowałem, słyszałem również że Bingo ma dużo opcji do ustawienia i jest właśnie mało kłopotliwy przy ustawianiu.

ma emulator monowtrysku

Czyli to co mnie interesuje. zeby.GIF

Napisano

> No to chyba się właśnie zdecydowałem, słyszałem również że Bingo ma

> dużo opcji do ustawienia i jest właśnie mało kłopotliwy przy

jest prosty ale więcej opcji ma STAG50, ale do twojego silnika bingo będzie ok

Napisano

> ma emulator monowtrysku

A Stag-50 nie ma!!! Jednopunktowy emulator ma dopiero Stag-100. Co do Bingo-M, to przyznaję, nie wiedziałem, że ma, byłem pewien, że ma tylko wwbudowany przekaźnik odcinający wtryskiwacz...

Pozdr.

Napisano

Fakt, STAG50 nie ma. Ma go STAG100 i oczywiście bingo-M 893goodvibes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.